Το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν τα παράπονα φοιτητών και των οικογενειών τους που, ενώ μέχρι πέρσι είχαν εγκριθεί για το επίδομα του φοιτητικού πακέτου, φέτος δεν έχουν συμπεριληφθεί στο σχετικό κατάλογο των δικαιούχων. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές και οι οικογένειές τους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πλέον διακυβεύεται ακόμη και η συνέχιση των σπουδών τους.

Είναι φανερό ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν επιδεικνύει το παραμικρό ενδιαφέρον για τη στήριξη του φοιτητικού κινήματος. Μοναδική τους έννοια αποτελεί από το 2013 η πλήρης εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευση και το κουτσούρεμα της φοιτητικής μέριμνας. Οι οικογένειες των φοιτητών για να σπουδάσουν τα παιδιά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσβάστακτα έξοδα, όπως το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, τα πανάκριβα καύσιμα, τα πανάκριβα ενοίκια, την αγορά βιβλίων και υλικών μαθημάτων, τα δίδακτρα για όσους φοιτούν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση επιδεικτικά αποκόπτει την όποια οικονομική βοήθεια.

Ακόμη και σήμερα, λοιπόν, που τα έξοδα των φοιτητών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να αφήσει αδιανέμητο κονδύλι απο τη φοιτητική μέριμνα αντί να παραχωρήσει φοιτητικό πακέτο σε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές. Υπενθυμίζουμε για ακόμα μια φορά ότι τα κονδύλια της φοιτητικής μέριμνας έχουν ήδη μειωθεί κατά 19 εκ. ευρώ από το 2013.

Ως Προοδευτική Κ.Φ. θα προχωρήσουμε σε ανάδειξη του θέματος στην ΠΟΦΕΝ με στόχο το αμέσως επόμενο διάστημα το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα να προχωρήσει σε συντονισμένες ενέργειες. Απαιτούμε όπως το Υπουργείο Παιδείας προβεί άμεσα στη διανόμη ΟΛΟΥ του αδιανέμητου κονδυλιού που αφορά τη φοιτητική μέριμνα. Να δοθεί φοιτητικό πακέτο σε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές. Είναι αδιανόητο μέσα στις παρούσες συνθήκες να μειώνονται οι δικαιούχοι φοιτητές.

Τέρμα πια στις περικοπές της φοιτητικής μέριμνας.

Κανένας φοιτητής να μην μπει στο δίλημμα να σταματήσει τις σπουδές του.

Άμεση ενίσχυση των οικογενειών που παλεύουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Τέλος, καλούμε όλους τους φοιτητές που έχουν ήδη εγκριθεί για το επίδομα του φοιτητικού πακέτου, να προχωρήσουν στην υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέχρι και τις 16 Νοεμβρίου 2018, ούτως ώστε να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που τους αναλογεί.

Γραφείο Τύπου

17/10/2018