Ανακοίνωση για εκδήλωση μνήμης και τιμής της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, η εκδήλωση μνήμης και τιμής της ηρωικής εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου, από την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ).  Πολλές εκατοντάδες μαθητών στη Λευκωσία, πορεύτηκαν μαζικά και μαχητικά μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου και κατατέθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση.

Μαζί με το Οργανωμένο Μαθητικό Κίνημα πορεύτηκαν μαζικά, φοιτήτριες και φοιτητές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συμμετοχής της παράταξης μας, αφού κάποιοι φρόντισαν το Οργανωμένο Φοιτητικό Κίνημα φέτος να είναι απόν. Δυστυχώς, η ΠΟΦΕΝ μετά τις πλειοψηφικές αποφάσεις της παράταξης ΦΠΚ Πρωτοπορίας, θα προχωρήσει σε εκδήλωση -φιλολογικού μνημόσυνου- με περιεχόμενο που παραχαράσσει τα ιστορικά γεγονότα του Νοέμβρη του 1973 και διαστρεβλώνει τα μηνύματα τους, ξεπλένοντας ξεδιάντροπα τους υποκινητές και χρηματοδότες της Χούντας.

Δυστυχώς, όσο αποφασιστικό και αν ήταν το κτύπημα για τη Χούντα, αυτή δεν έπεσε παρά μόνο τον Ιούλη του 1974, αφότου υλοποίησε τα νατοϊκά σχέδια εις βάρος της Κύπρου, με το δίδυμο έγκλημα του φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Είναι γι’ αυτό που ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για τον κυπριακό λαό, που έπεσε και αυτός θύμα της αμερικανοκίνητης Χούντας. Η πατρίδα μας είναι υπό κατοχή και ο κάθε ένας από εμάς βιώνει μέχρι σήμερα τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών επιβουλών.

Ο αντικατοχικός μας αγώνας, λοιπόν, δεν μπορεί να μην είναι και αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αλλά και τον ίδιο το φασισμό που υπηρετεί πιστά τα άνομα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Επίσης, ο ιμπεριαλισμός ακόμη διατάσσει πολέμους και μέσα από τη στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ, κατασπαράζει λαούς και χώρες για να ικανοποιήσει τα οικονομικά του συμφέροντα.

Παράλληλα, το δικαίωμα μας στη δωρεάν δημόσια παιδεία καταρρακώνεται από τις δυνάμεις της συντήρησης, αφού όλο και περισσότερο εμφανίζονται ταξικοί και κοινωνικοί φραγμοί μπροστά μας. Το σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» συνεχίζει να φωτίζει τον αγώνα μας για ζωή και σπουδές με αξιοπρέπεια!

Η Προοδευτική Κ.Φ., γέννημα θρέμμα του Νοέμβρη του 1973, θα συνεχίσει να πορεύεται στα βήματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Θα συνεχίσει να παλεύει για την επανένωση του τόπου και του λαού μας, για να μπορεί η νεολαία τούτου του τόπου, να οραματίζεται ένα μέλλον ειρηνικό σε μια Κύπρο της αδελφοσύνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Γραφείο Τύπου

17/11/2021