Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 16/11/2018, η εκδήλωση μνήμης και τιμής του Πολυτεχνείου, για την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, από την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ).
Εκατοντάδες, μαθητές και φοιτητές, συγκεντρώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην Λευκωσία, από το οποίο πορεύτηκαν και φέτος μέχρι την αμερικανική πρεσβεία καταθέτοντας ψήφισμα τιμώντας των αγώνα του Πολυτεχνείου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

45 χρόνια μετά, την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, η νεολαία της Κύπρου τιμά τoν αγώνα και τη θυσία των ηρωικών φοιτητών, που άνοιξαν τον δρόμο, για να γκρεμιστεί η λαομίσητη Χούντα των Αθηνών. Τα χουντικά τανκς μπορεί να έσπασαν την πύλη του πολυτεχνείου αλλά δεν κατάφεραν να σβήσουν τη φλόγα για ανατροπή της φασιστικής δικτατορίας. Δυστυχώς όσο αποφασιστικό και αν ήταν το κτύπημα για τη Χούντα, αυτή δεν έπεσε παρά μόνο τον Ιούλη του 1974, μετά που υλοποίησε τα Νατοϊκά σχέδια για την Κύπρο. Είναι γι’ αυτό που ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για τον κυπριακό λαό, που έπεσε και αυτός θύμα της αμερικανοκίνητης Χούντας.

Παράλληλα τα αιτήματα του πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα αφού ο ιμπεριαλισμός διατάσσει πολέμους, ξεκινά την αιματοβαμμένη μηχανή του ΝΑΤΟ και κατασπαράσσει λαούς και χώρες για να ικανοποιήσει τα οικονομικά του συμφέροντα. Το δικαίωμα μας στη δωρεάν δημόσια παιδεία καταρρακώνεται από τις δυνάμεις της συντήρησης, αφού όλο και περισσότερο εμφανίζονται ταξικοί και κοινωνικοί φραγμοί μπροστά μας. Η πατρίδα μας είναι υπό κατοχή και ο κάθε ένας από εμάς ζει τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών επιβουλών, τις συνέπειες του σχεδιασμένου πραξικοπήματος και της Τούρκικης Εισβολής. Για «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ο αγώνας μας και σήμερα λοιπόν!

Η Προοδευτική Κ.Φ., γέννημα θρέμμα του Νοέμβρη του 1973, θα συνεχίσει να πορεύεται στα βήματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου αγωνιζόμενη όπως και τότε για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία. Θα συνεχίσει να παλεύει για την λύση του Κυπριακού, για να μπορεί η νεολαία τούτου του τόπου, να οραματίζεται ένα μέλλον ειρηνικό σε μια Κύπρο της αδελφοσύνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Γραφείο Τύπου
16/11/2018