Ανακοίνωση για την 28η Συνδιάσκεψη του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ

Πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου, η 28η Συνδιάσκεψη του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ. Σε αυτή παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι από όλους τους χώρους σπουδών της Κύπρου, Ελλάδας και του υπόλοιπου εξωτερικού, όπου δραστηριοποιείται το Τμήμα. Για δύο μέρες συζητήθηκαν η δράση της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών για τη χρονιά που μας πέρασε. Μιας χρονιάς κατά την οποία συνεχίστηκε η έξαρση της πανδημίας, ενώ είχαμε κλειστούς τους χώρους των πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα να φορτωθούν με νέες αρνητικές επιπτώσεις οι φοιτητές και οι οικογένειες τους. Επίσης εντάθηκαν τα προβλήματα ως προς τη λειτουργία και τη δράση του Οργανωμένου Φοιτητικού Κινήματος.

Η συζήτηση καταπιάστηκε με την κατάσταση στο κυπριακό φοιτητικό κίνημα και την ΠΟΦΕΝ, τα αρνητικά δεδομένα ένεκα της μη διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, που συντηρεί τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων μέσα στο οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Επίσης, τέθηκαν οι στόχοι του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και οι κατευθύνσεις υλοποίησης τους.

Το παρόν του στη Συνδιάσκεψη έδωσε την πρώτη μέρα και ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ συν. Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος προέβη σε εκτενή ενημέρωση για το κυπριακό πρόβλημα, τις εξελίξεις στην οικονομία, στα εργασιακά και στην υγεία, αλλά και τους αγώνες που το ΑΚΕΛ καλείται να δώσει το επόμενο διάστημα για προστασία των εργαζομένων και του λαού μας, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Τέλος, τόνισε την πολιτική σημασία και δυναμική που δίνει η παρουσία της νεολαίας  στους αγώνες του λαϊκού κινήματος.

Μέσα από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, επιβεβαιώθηκε η θέλησή για υλοποίηση των αποφάσεων της Συνδιάσκεψης, για την ιδεολογικοπολιτική ενδυνάμωση και τη μαζικοποίηση των Τοπικών Οργανώσεων του Φοιτητικού Τμήματος παντού, ώστε να δυναμώσουν παράλληλα και οι αγώνες μας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σημερινής Κυβέρνησης που πλήττουν το δικαίωμα στη μόρφωση για όλους. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε η θέληση η Προοδευτική Κ.Φ. να επανέλθει ψηλά στις συνειδήσεις των φοιτητών. Τέλος, αμετάθετος στόχος, παραμένει ο αγώνας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας, για μια Κύπρο ελεύθερη, ομόσπονδη, αποστρατικοποιημένη.

Τέλος, η Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την έγκριση των θέσεων και την εκλογή του νέου Φοιτητικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελούν οι εξής:

Αντρέας Σόλωνος, Λένος Χριστοφόρου, Χαράλαμπος Πανταζής, Κωνσταντίνα Χρυσάνθου, Άγγελος Δημητρίου, Ζήνα Παπαχριστοφόρου, Καλλής Αντούνας, Ανδρέας Στεφανής, Μιχάλης Αγγελή, Μάριος Χατζηηλία, Ρολάνδος Κυριάκου, Στέφανος Χριστοδούλου, Μιχάλης Δαμιανίδης, Δημήτρης Αθανασόπουλος, Νάγια Δημητρίου, Αλέξης Παναγιώτου, Κυριάκος Ανδρονίκου, Κύρος Ατάγια, Μάριος Ευαγόρου, Αδάμος Κωνσταντίνου, Ελένη Σιαμπτάνη, Βασίλης Μολέσκης, Βίκτωρας Χριστοφίδης, Παναγιώτης Κυριάκου, Ιωάννα Πάντζη, Ευθύμιος Χριστοφή, Μάριος Αποστόλου, Σταύρος Λαός, Παναγιώτης Γεωργίου, Ανδρέας Παναγιώτου, Λούκας Πέτρου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γιάννης Λαπήθιος, Ανδρέας Δαβέττας, Ανδρέας Σάββα.

Γραφείο Τύπου

01/08/2021