Ανακοίνωση για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου 2/9 για το ζήτημα επιστροφής των φοιτητών στα πανεπιστήμια

Στη χθεσινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου πάρθηκαν οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα της επιστροφής των φοιτητών στα πανεπιστήμια, μετά και την απαράδεκτη καθυστέρηση στο ζήτημα που βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση. Η απόφαση επιτρέπει το άνοιγμα των Πανεπιστημίων με πληρότητα 2/3 των αιθουσών, δηλαδή 66%, αντί του 50% που ήταν στην αρχική πρόταση του υπουργικού συμβουλίου. Επίσης η επιστροφή θα γίνει μέσα από την απαραίτητη επίδειξη πιστοποιητικού που συμπεριλαμβάνεται στο Safepass, ενώ στην αρχική πρόταση το rapid test είχε αποκλειστεί. Επίσης, η ισχύ του πιστοποιητικού όσων νόσησαν επανήλθε στους 6 μήνες και όχι στους 3 μήνες, που ήταν επίσης στην αρχική πρόταση.

Παρά τις αλλαγές, ο στόχος της επιστροφής όλων των φοιτητών στα πανεπιστήμια, με ασφάλεια και χωρίς οικονομικούς αποκλεισμούς δεν έχει ικανοποιηθεί. Από μεριάς μας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1)Το κόστος των τεστ θα επιβαρύνει σημαντικά τους φοιτητές παρά τη συμπερίληψη και του rapid test. Επιμένουμε στη δωρεάν πραγματοποίηση του rapid test, τόσο για την απαλοιφή του κόστους για τους φοιτητές, όσο και ως προς την ανάγκη διεξαγωγής μαζικών τεστ, ως σημαντικό όπλο στην αναχαίτηση της πανδημίας. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί το ζήτημα.

2)Η αύξηση της χωρητικότητας στο 66% από 50% προφανώς και επιτρέπει την αύξηση των ακροατηρίων με δια ζώσης διδασκαλία, όμως δεν εξασφαλίζει την επιστροφή όλων των φοιτητών στη πλήρης δια ζώσης διδασκαλία. Η πρόταση των πανεπιστημίων τον Ιούλη ήταν στο 80% και θα επέτρεπε τη διεξαγωγή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ακροατηρίων με δια ζώσης διδασκαλία, αν όχι όλα. Καλούμε την Κυβέρνηση να τεκμηριώσει την αύξηση στο 66%, ώστε να διαφανεί εάν υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω αύξηση της χωρητικότητας.

3)Η απόφαση της Κυβέρνησης ορίζει τα ελάχιστα δυνατά μέτρα που οφείλουν να τηρούν τα πανεπιστήμια και καθορίζει την όλη πορεία του θέματος. Παρά τις όποιες προειδοποιήσεις μας για έγκαιρη και κατάλληλη προετοιμασία, διαφάνηκε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να αποποιηθεί τις ευθύνες της από την όποια απόφαση θα έπαιρνε. Στην δική μας αντίληψη, τα Πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο, στην βάση της απόφασης της κυβέρνησης, όπως εξάλλου λειτουργεί και η υπόλοιπη κοινωνία.

4)Πέραν των άλλων μας διεκδικήσεων θέταμε επίμονα και το ζήτημα της έγκαιρης προετοιμασίας για ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και προώθησης των εμβολιασμών μέσα στους σπουδαστικούς χώρους, προχωρώντας μάλιστα σε συγκεκριμένες εισηγήσεις. Δυστυχώς το υπουργικό συμβούλιο δεν φαίνεται να έχει αξιοποιήσει τα όσα εισηγηθήκαμε, που είναι δική του ευθύνη να υλοποιήσει εάν θέλει πραγματικά να πείσει για τους εμβολιασμούς. Από μεριάς μας ήδη προχωρούμε σε εκδηλώσεις ενημέρωσης, με αξιοποίηση επιστημόνων.

5)Όσον αφορά την απόφαση του ΤΕΠΑΚ, ενώ σε συνεδρία της Συγκλήτου, ημερομηνίας 14 Ιουλίου, αποφάσισε όπως το εξάμηνο διεξαχθεί με όσο το δυνατό μεγαλύτερη φυσική παρουσία στη βάση των εκάστοτε πρωτοκόλλων που ισχύουν, εν τέλει κατέληξε στην επιστροφή στις αίθουσες μόνο για εμβολιασμένους φοιτητές και για όσους νόσησαν με τον ιό τους τελευταίους έξι μήνες. H απόφαση δεν μας καλύπτει, αφού δεν θεωρούμε ότι ο έμμεσος εξαναγκασμός είναι ο σωστός τρόπος να χειριστούμε το ζήτημα των εμβολιασμών, ενώ παράλληλα αποκλείει φοιτητές από τη δια ζώσης διδασκαλία τους.

Κατ’ επέκταση,  εμείς θα επιμένουμε στις σταθερές μας θέσεις για το ζήτημα, που στοχεύουν στην επιστροφή όλων των φοιτητών με ασφάλεια και χωρίς οικονομικούς αποκλεισμούς πίσω στις αίθουσες διδασκαλίας, όπως και στην επίτευξη της σωστής ενημέρωσης των φοιτητών για τους εμβολιασμούς, για να πετύχουμε να πείσουμε και όχι να εξαναγκάσουμε. Σε σχέση με την απόφαση του ΤΕΠΑΚ, οι εκπρόσωποι μας στο ΤΕΠΑΚ, θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση, η ώρα 19:30 την ερχόμενη Δευτέρα στο προαύλιο των κεντρικών κτηρίων του ΤΕΠΑΚ, ώστε οι ίδιοι οι φοιτητές να αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες τους για το ζήτημα και τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα για υλοποίηση των όσων θα αποφασιστούν, στα πλαίσια πάντοτε των διεκδικήσεων μας και όχι έξω από αυτά.

Γραφείο Τύπου

03/09/2021