Η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, με αφορμή την έναρξη του β’ ακαδημαϊκού εξαμήνου,  απευθύνει θερμό χαιρετισμό στους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν σε Κύπρο και Εξωτερικό.
Η νέα χρονιά ας είναι η χρονιά που ο καθένας και η κάθε μια θα εκπληρώσει τους προσωπικούς στόχους που έθεσε, προπάντων με υγεία. Να είναι η χρονιά που θα επιφέρει ειρήνη στο κόσμο, ας είναι η χρονιά της απαλλαγής από τις πολιτικές που κουρελιάζουν τα όνειρα της νέας      γενιάς.

Σήμερα, η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει ένας φοιτητής και η οικογένεια του είναι η ακρίβεια. Η αύξηση του κόστους διαβίωσης και η ανυπαρξία κράτους πρόνοιας είναι το κυριότερο πρόβλημα που τίθεται ενώπιον των φοιτητών, είτε επιλέξει κάποιος να σπουδάσει στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό. Πολλοί είναι οι φοιτητές που κατά την διάρκεια της πανδημίας αποφάσισαν να διακόψουν ή και να σταματήσουν εν τέλει τις σπουδές τους. Πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που οδηγούνται στο να εργαστούν για να μπορούν να συνεχίσουν να σπουδάζουν. Ακόμα, η αβεβαιότητα ως προς το μέλλον τους μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών τους, ή ως προς την εξεύρεση εργασίας στο τομέα τους ή ως προς τους εξευτελιστικούς μισθούς που λαμβάνουν σήμερα οι νέοι, συνεχώς αυξάνεται.

Το εχθρικό περιβάλλον εντός του οποίου καλούνται οι φοιτητές να διεκπεραιώσουν τις σπουδές τους έτσι όπως είναι οι σημερινές συνθήκες, δημιουργεί δύο δρόμους. Είτε εκείνον του συμβιβασμού είτε εκείνον της οργανωμένης πάλης.

Απευθυνόμαστε σε κάθε φοιτήτρια και φοιτητή, να έρθει μαζί μας για να δώσουμε τη μάχη για τα δικαιώματα μας. Μαζί να παλέψουμε για ποιοτική και πραγματικά δωρεάν παιδεία προσβάσιμη σε όλους. Μέσα από τις γραμμές μας, να δώσουμε το βήμα σε κάθε νέα και νέο, που δεν συμβιβάζεται, που δεν αποδέχεται να αποφασίζουν για το μέλλον του άλλοι.

Να παλέψουμε ενάντια στον συμβιβασμό και τον εκφυλισμό των πρωτοβάθμιων φοιτητικών οργάνων. Δίνουμε μάχη οι φοιτητικές ενώσεις να είναι αρωγοί των φοιτητών, είτε ως προς τη διευκόλυνση τους σε μικρά καθημερινά ζητήματα είτε ως προς τη διεκδίκηση των μεγάλων αιτημάτων των φοιτητών. Εκεί και όπου οι συσχετισμοί δυνάμεων μας το επιτρέπουν εκτιμούμε ότι κινούμαστε με γνώμονα τα πιο πάνω σημεία.

Δυστυχώς, για το δευτεροβάθμιο όργανο των φοιτητών, την ΠΟΦΕΝ, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε πως ανταποκρίνεται στα αιτήματα των φοιτητών.

Η δράση της Ομοσπονδίας ήταν, και για όσο θα βρίσκεται στο πηδάλιο της η κυβερνητική παράταξη, θα παραμένει υποτονική. Σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε να προτάξει τις ανάγκες των φοιτητών με την απαραίτητη πίεση προς τους αρμόδιους φορείς. Όλο αυτό το διάστημα οι προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν στις συνεδρίες της Ομοσπονδίας με στόχο την προώθηση και την επίλυση των πάγιων προβλημάτων ήταν από την παράταξη μας.

Ο δικός μας ο ρόλος δεν είναι απλά και μόνο να καταγγέλλουμε τη στάση της κυβερνητικής παράταξης. Μέχρι να καταφέρουμε η ΠΟΦΕΝ να περάσει ξανά στα χέρια των Δημοκρατικών Παρατάξεων, προτάσσουμε τις διεκδικήσεις μας , προβαίνουμε σε εκείνες τις δυναμικές ενέργειες προκειμένου να προστατέψουμε τα κεκτημένα των φοιτητών.

Είναι αδήριτη ανάγκη η Προοδευτική να παραμείνει η κινητήριος δύναμη του φοιτητικού κινήματος. Εκείνος ο πόλος που θα αγκαλιαστεί από τους φοιτητές και όπου οι ίδιοι θα εναποθέσουν τις ελπίδες τους, ούτως ώστε να παλέψουμε συλλογικά για σπουδές και ζωή με αξιοπρέπεια. Δίνουμε τη μάχη για την απαλλαγή από τις πολιτικές  που για 10 χρόνια έβαζαν στο στόχαστρο τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, ξηλώνοντας τα δικαιώματα των φοιτητών που κατακτήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων από το Οργανωμένο Φοιτητικό Κίνημα.

Να συνεχίσουμε τη πάλη της για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας, για μια Κύπρο ελεύθερη, ομόσπονδη, αποστρατικοποιημένη. Να διαπαιδαγωγήσουμε συνειδήσεις που θα αντιπαλεύουν την αδικία, την εκμετάλλευση και την ανισότητα. Συνειδήσεις οι οποίες θα αγωνίζονται για τα ιδανικά της Αριστεράς και του Σοσιαλισμού, της ειρήνης, της δημοκρατίας, της επαναπροσέγγισης του λαού μας, της ταξικής αλληλεγγύης και του διεθνισμού.

Κλείνοντας, η επιλογή μας το Β’ ακαδημαϊκό εξάμηνο να πορευτούμε με τους στίχους του ποιητή Κώστα Βάρναλη, είναι καθόλα συνειδητή. Γιατί, έτσι όπως ορίζεται και από τον ποιητή, οι πιο κάτω στίχοι του παίρνουν μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στη ζωή. Ένα εναρκτήριο σάλπισμα για αυτούς που δεν συμβιβάζονται με την σημερινή κατάσταση, που εμπνέει αισιοδοξία και αγωνιστικότητα.

«Γιατί στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνουμε τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται…

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Γραφείο Τύπου
16 Ιανουαρίου 2023