Η Κρατική Φοιτητική Μέριμνα για το ακαδημαϊκό έτος 2021/22 να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μας!

Αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ως είθισται, η ανακοίνωση της διαδικασίας και των αιτήσεων της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Από μεριάς μας καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να υλοποιήσει τις εισηγήσεις μας, τις οποίες έχουμε δώσει στη δημοσιότητα αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατη ημερομηνία, τις 22 Δεκεμβρίου 2021. Οι θέσεις μας στοχεύουν στην αύξηση των οικογενειών που θα λάβουν στήριξη, επειδή ακριβώς την έχουν ανάγκη, εφόσον διανύουμε συνθήκες φτωχοποίησης της κυπριακής κοινωνίας και επέλασης της ακρίβειας, απόρροια και της φιλοσοφίας των  κυβερνητικών πολιτικών.

Δυστυχώς, το βασικότερο εμπόδιο στην υλοποίηση των εισηγήσεων μας, δεν είναι άλλο από την έλλειψη πολιτικής βούλησης των κυβερνώντων και την έμμεση ανοχή της ΠΟΦΕΝ στη στάση της κυβέρνησης, στην ηγεσία της οποίας βρίσκεται η ΦΠΚ Πρωτοπορία. Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε αύξηση του προϋπολογισμού της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Θεωρούμε ότι το ύψος αυτό θα πρέπει να φτάνει τα 12 εκ. ευρώ, ύψος που μπορεί και πρέπει να εξαντληθεί στα φοιτητικά επιδόματα (σίτισης, διαβίωσης, πρωτοετών και ταξιδιού. Έτσι θα είναι εφικτή:

  1. Η διανομή των υφιστάμενων φοιτητικών επιδομάτων σε περισσότερες οικογένειες που τα έχουν ανάγκη, μέσα από την προσαρμογή των κριτηρίων και των ορίων μοριοδότησης.
  2. Η παραχώρηση νέων στοχευμένων φοιτητικών επιδομάτων πέραν των υφιστάμενων, όπως για το σοβαρό κόστος του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που απαιτείται σε πρόγραμματα σπουδών. Υπενθυμίζουμε πως το Υπουργικό Συμβούλιο πέρυσι κατάργησε το επιδόμα για αγορά βιβλίων, το οποίο πρέπει να επαναφέρει.
  3. Η αύξηση του ύψους των υφιστάμενων επιδομάτων ανά δικαιούχο. Παράδειγμα αποτελεί η ανάγκη αύξησης τους επιδόματος «Εξωτερικού», που αφορά το κόστος των αεροπορικών ναύλων, από 200 ευρώ σε 300 ευρώ τουλάχιστον.

Επίσης, συνεχίζουν να υφίστανται σοβαρά ζητήματα γύρω από την εν λόγω διαδικασία, που παρά τη διαχρονική ανάδειξη τους από μεριάς μας, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε διορθωτικές ενέργειες. Αυτά είναι:

  1. Η σοβαρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας τα τελευταία χρόνια, που φτάνει μέχρι και τα μέσα του Δεκέμβρη. Αποτέλεσμα να λαμβάνουν τη στήριξη οι φοιτητές πολύ καθυστερημένα, παρά τις άμεσες ανάγκες τους όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως τα δίδακτρα και τα ενοίκα. Έχουμε τονίσει στο παρελθόν ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να ενισχυθεί με προσωπικό η Υπηρεσία Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας.
  2. Η μη ξεκάθαρη και με σοβαρή καθυστέρηση διαδικασία που αφορά τους Ελλαδίτες φοιτητές των κυπριακών Πανεπιστημίων. Αποτέλεσμα αρκετοί Ελλαδίτες συμφοιτητές μας να τα στερηθούν, ενώ πληρούσαν τα κριτήρια.

Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί, χωρίς στο τέλος της φετινής διαδικασίας να συζητούμε για φαινόμενα οικογενειών που στερήθηκαν στήριξης, ενώ τα είχαν ανάγκη, ή για πρόσθετες ενέργειες που θα τρέχει η Υπηρεσία να υλοποιήσει για να στηρίξει περισσότερες οικογένειες από τα αδιανέμητα ποσά, ενέργειες που μπορούν να υλοποιηθούν από τώρα. Αν οι σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, το δικαίωμα στη μόρφωση για όλους, σε τόσο δύσκολες συνθήκες, είναι στις προτεραιότητες των κυβερνώντων και της παράταξης τους, ας το δείξουν έμπρακτα από  τώρα, και όχι όταν υπάρχει ανάγκη για προεκλογικό όφελος και μόνο!

Γραφείο Τύπου

10/02/2022