Ως σύγχρονος Μωυσής που οδηγεί στη γη της Επαγγελίας τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε χθες, πως η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι έτοιμη να δώσει όσες κλίνες χρειάζονται -με το αζημίωτο – για τις ανάγκες των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ.

Για το ύψος των τιμών, είπε πως δεν είναι δουλειά του να το καθορίσει. Η δήθεν λύση που προτείνει δηλαδή, πολύ απλά δεν είναι λύση!

Για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα, χρειάζεται βούληση και πολιτική πρόταση που θα επιλύει το πρόβλημα, για κάθε πόλη και περιοχή, που φιλοξενεί φοιτητές.

Πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Αν υπήρχε, τόσα χρόνια Κυβέρνηση ο κ. Νεοφύτου μπορούσε να το αποδείξει.

Πολιτική πρόταση δεν υπάρχει επίσης. Υπάρχουν πρόσκαιρα πυροτεχνήματα τα οποία στοχεύουν στην εξαργύρωση ψήφων, μιας και βρισκόμαστε λίγους μόνο μήνες μακριά από τις προεδρικές εκλογές.

Εξάλλου, είναι η πολιτική της αρπακτής των πύργων και των πανάκριβων ακινήτων που εκτόξευσαν τα κόστη των ενοικίων, πολιτική που με πάθος και συνέπεια υπηρέτησε ο κ. Νεοφύτου και ο ΔΗΣΥ.

Αυτοί που σήμερα εμπαίζουν τη νοημοσύνη των φοιτητών με δήθεν έγνοια και «προτάσεις», είναι αυτοί που στα 10 σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης τους απέκοψαν,  24 εκατομμύρια ευρώ από το κονδύλι για τα φοιτητικά επιδόματα, αυτοί που αρνούνται να ενισχύσουν το πακέτο φοιτητικής μέριμνας μπροστά στις αυξημένες ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών τους και για να συγκρατήσουν τους δικαιούχους αυξάνουν την μοριοδότηση. Μόλις 700 φοιτητές έλαβαν επίδομα διαβίωσης, ύψους 1800 ευρώ για ένα χρόνο. Είναι αυτοί που δεν χρηματοδοτούν τον ΚΟΑΓ για να υλοποιήσει το σχέδιο ανέγερσης κατοικιών με προσιτό ενοίκιο που και πάλι εμπαίζοντας τη νοημοσύνη μας εξήγγειλαν.

Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ως Προοδευτική Κ.Φ. έχουμε εδώ και καιρό ξεκινήσει μια πολύμορφη εκστρατεία για το στεγαστικό ζήτημα προτείνοντας συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες λύσεις τόσο για άμεση ανακούφιση, όσο και για μακροπρόθεσμη απάμβλυνση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, για άμεση στήριξη των φοιτητών προτείνουμε ως βραχυπρόθεσμες λύσεις:

1.Να ενισχυθεί το ποσό στην κρατική φοιτητική μεριμνά για τους δικαιούχους του επιδόματος ‘’διαβίωσης’’.  Επαναφορά 12 εκ. ευρώ στο κονδύλι για τη φοιτητική μέριμνα.

2.Να δημιουργηθούν κοινωνικά τιμολόγια για φοιτητές βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων για λογαριασμούς σε ρεύμα και νερό.

3.Σε δήμους που δεν υπάρχουν μειώσεις στο κόστος των υπηρεσιών τους για φοιτητές, αυτό να γίνει.

4.Εφαρμογή σχεδίου επιδότησης ενοικίου βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

 

Παράλληλα, προς συνολική επίλυση του ζητήματος προτείνουμε:

1.H κυβέρνηση να υλοποιήσει το σχέδιο που εκπόνησε για παροχή στέγης προς κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Κάτι που ανάλαβε ο ΚΟΑΓ, όμως το σχέδιο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Άμεσα θα πρέπει οι κυβερνώντες να βρουν τρόπους χρηματοδότησης του σχεδίου και να εντάξουν σε αυτό και τους φοιτητές!

2.Υλοποίηση της ανέγερσης εστιών εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου και τηρουμένων των τιμών στα υφιστάμενα επίπεδα των ήδη υπαρχουσών εστιών.

Οι δυναμικές αντιδράσεις των φοιτητριών και των φοιτητών της Προοδευτικής και η απόγνωση εκατοντάδων οικογενειών, έχουν καταστήσει το ζήτημα των ενοικίων ως ένα από τα πρώτα θέματα της δημόσιας ατζέντας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται αμείωτα, μέσα από δράσεις και συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος. Εμείς καλούμε την κάθε φοιτήτρια και φοιτητή, να αγκαλιάσει αυτή μας την προσπάθεια και να έρθει μαζί μας στο δίκαιο αγώνα που δίνουμε.

 

Γραφείο Τύπου
Προοδευτικής Κ.Φ.
20.09.2022