Είναι με λύπη που παρατηρούμε την παράταξη της Πρωτοπορίας να προσπαθεί για άλλη μια φορά να παραπλανήσει τους φοιτητές, αυτή τη φορά για τα δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα που προωθούνται στα δημόσια πανεπιστήμια.

Η πραγματικότητα είναι ότι προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, που θα προσφέρονται στα αγγλικά, θα σχεδιαστούν ούτως ώστε να προωθηθούν σε όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τό ίδιο γίνεται και στο ΤΕΠΑΚ. Επίσης υπάρχει στα σκαριά από την κυβέρνηση, νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η καταβολή διδάκτρων από προπτυχιακούς φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ απαλείφεται η οποιαδήποτε αναφορά για καταβολή των διδάκτρων από το κράτος.

Είναι προφανές ότι, με τη δημιουργία προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα, ανοίγουν οι ασκοί του αιόλου σε ότι αφορά το δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.  Θα είναι η αρχή για εφαρμογή όλο και περισσότερων προπτυχιακών προγραμμάτων επί πληρωμή. Εν τέλει όλοι οι φοιτητές θα αναγκάζονται να πληρώνουν δίδακτρα.

Μπουχτίσαμε από διαβεβαιώσεις τόσο από τον προηγούμενο όσο και από τον σημερινό Υπουργό Παιδείας. Απέδειξαν και με το παραπάνω ότι το φοιτητικό κίνημα δεν μπορεί να τους έχει καμία εμπιστοσύνη. Κανένας φοιτητής δεν μπορεί να πιστέψει αυτούς που μας υπόσχονταν ότι δεν θα συρρικνώσουν τη φοιτητική μέριμνα και έπειτα μείωσαν το κονδύλι της κατά 19 εκ. ευρώ. Κανένας φοιτητής δεν μπορεί να πιστέψει αυτούς που υπόσχονταν να διανέμουν τα αδιανέμητα κονδύλια της φοιτητικής μέριμνας πίσω στους φοιτητές και όμως κάθε χρόνο αθετούν τις ίδιες τους τις δεσμεύσεις. Για αυτούς η μόρφωση δεν είναι κοινωνικό αγαθο, είναι απλά ένα ακόμα εμπόρευμα προς πώληση.

Η φοιτητική παράταξη του ΔΗΣΥ, δυστυχώς, επιλέγει ως συνήθως να κάνει πλάτες στο κόμμα της και στην κυβέρνηση Αναστασιάδη αντί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των φοιτητών. Το ίδιο έπραξε και με τη φοιτητική μέριμνα όπου δεν αντέδρασε όταν μειώνονταν χρόνο με το χρόνο τα κονδύλια, το ίδιο πράττει και σήμερα.

Ως Προοδευτική Κ.Φ., δηλώνουμε ότι για ακόμα μια φορά θα σταθούμε ανάχωμα σε οποιαδήποτε προσπάθεια ξεπουλήματος των δημοσίων Πανεπιστημίων. Γιατί για εμάς πρώτιστη έννοια αποτελεί το συμφέρον του φοιτητικού κινήματος, το δικαίωμα μας σε σπουδές και μόρφωση με αξιοπρέπεια. Στηρίζουμε τη θέση της ΠΟΦΕΝ σχετικά με το ζήτημα και θα είμαστε οι πρώτοι που θα αντιδράσουμε στην προώθηση των διδάκτρων. Σε αυτό τον αγώνα καλούμε όλους τους φοιτητές να σταθούν στο πλευρό μας. Μαζί να υπερασπιστούμε τη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.