Του Αντρέα Σόλωνος

Επικεφαλής Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών

25/8/2021

Επειδή μετά και τη σημερινή πραγματοποίηση διαμαρτυρίας της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κ.Φ. για τις εξελίξεις γύρω από την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια με φυσική παρουσία, ο καθείς  λέει το μακρύ και το κοντό του για το περιεχόμενο και τις διεκδικήσεις που απορρέουν από τη διαμαρτυρία, θεωρώ χρέος μου, να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Σεβαστή η κάθε άποψη φυσικά, αλλά η συλλογική άποψη της παράταξης μου δεν μπορεί να παρερμηνεύεται και να παρουσιάζεται όπως κρίνει και θεωρεί ο καθένας. Επομένως:

1) Είμαστε η παράταξη της Αριστεράς! Είναι δεδομένο ότι το φιλοσοφικό μας DNA αναπτύσσεται με την ασταμάτητη πρόοδο της γνώσης και αποκτά ώθηση από την ανάπτυξη των θετικών, φυσικών και κοινωνικών επιστημών. Επομένως, δεν είμαστε απλώς υπέρ της επιστήμης, αλλά παλεύουμε τα αλματώδη επιτεύγματα της επιστήμης να υπηρετούν τις αυξανόμενες ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας. Τα εμβόλια είναι αποτέλεσμα της συσσωρευμένης επιστημονικής γνώσης που  έσωσε και θα σώσει εκατομμύρια ζωές από αρκετές ασθένειες, οι οποίες σήμερα μάλιστα εξαλείφθηκαν.

Είμαστε, λοιπόν, υπέρ των εμβολιασμών και καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να εμβολιαστούν, όχι για το χατίρι κάποιου άλλου, αλλά πρωτίστως για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Παράλληλα, δεν στηρίζουμε την έμμεση ή άμεση επιβολή του εμβολιασμού σε κανένα φοιτητή ή φοιτήτρια, όπως και σε κανέναν άλλο. Αντιθέτως, επιμένουμε ότι πρέπει έστω και τώρα να γίνει ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης, αξιοποιώντας το εξειδικευμένο επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό του τόπου, καθημερινά, φτάνοντας η ενημέρωση αυτή παντού. Δεν είναι με τον εξαναγκασμό που θα ξεπεραστούν οι ανησυχίες γύρω από τους εμβολιασμούς, αλλά μέσα από την επιστημονική διαφώτιση, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και όχι μέσα από μέτρα που το μόνο που πετυχαίνουν είναι την όξυνση της αντιπαράθεσης και την επιβολή αυταρχικών μέτρων, άθλημα στο οποίο έχει αναλωθεί δυστυχώς η Κυβέρνηση. Να φτάσει η φωνή της επιστήμης στους φοιτητές και όχι με τις ενέργειες της Κυβέρνησης να τίθεται στο στόχαστρο αδίκως η επιστήμη!

Είναι για αυτό που επιμένουμε ότι η επιστροφή ΟΛΩΝ των φοιτητών στη δια ζώσης διδασκαλία, πέραν των άλλων όλων, δίνει την ευκαιρία για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας ολοκληρωμένης εκστρατείας, μέσα στα πανεπιστήμια και μαζικά. Μέσα από τη μαζική και συστηματική διανομή ενημερωτικών εντύπων, μέσα από την καθιέρωση εβδομαδιαίων ενημερωτικών συναντήσεων, από όπου  οι φοιτητές μπορούν να πάρουν απαντήσεις στις ανησυχίες τους από εξειδικευμένους επιστήμονες, μέσα από τη συμβολή των καθηγητών και των φοιτητών των Ιατρικών Σχολών, έστω όπου υπάρχουν, στην εκστρατεία αυτή.

Βέβαια, αυτή η εκστρατεία δεν πρέπει να είναι ευθύνη των πανεπιστημίων, αλλά ευθύνη της ίδια της Κυβέρνησης, που οφείλει να αξιοποιήσει τα πανεπιστήμια και να τα στηρίξει για κάτι τέτοιο.

Επίσης, στη σημερινή μας διαμαρτυρία, αναδείξαμε και την ανάγκη της λειτουργίας εμβολιαστικών κέντρων καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού εξαμήνου, για την επιτάχυνση και τη διευκόλυνση του εμβολιασμού των φοιτητών. Ως εκ τούτου, τονίσαμε και την ανάγκη της επαρκούς στελέχωσης τέτοιων κέντρων, για να είναι καθημερινή η λειτουργία τους, αλλά και για να είναι εφικτή και η αξιοποίηση τους στην επιστημονική ενημέρωση των φοιτητών για τους εμβολιασμούς.

2) Δεν είναι το βασικό αντικείμενο της αντιπαράθεσης μας με την Κυβέρνηση, η  συμπερίληψη του rapid test ή όχι, για να μπορέσει να παρακολουθήσει ένα φοιτητής τα μαθήματα του με φυσική παρουσία. Το ζητούμενο πριν και πάνω από όλα, είναι η επιστροφή ΟΛΩΝ των φοιτητών στη δια ζώσης εκπαίδευση, που είναι και η ποιοτικότερη μέθοδος. Είναι η ανάγκη διασφάλισης της καλύτερης δυνατής ποιότητας σπουδών για τους φοιτητές, αφού η εξ αποστάσεως όχι μόνο δεν μπορεί να το πετύχει, αφού λείπουν στοιχεία όπως αυτό της διαδραστικότητας, της ζωντανής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, αλλά προκαλεί και σωρεία προβλημάτων, ειδικά σε σπουδές με πρακτικές και εργαστηριακά μαθήματα. Επομένως, ο στόχος ένας είναι, να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από τη δια ζώσης διδασκαλία! Η περσινή χρονιά ήταν αρκετή! Φτάνει! Βέβαια κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει με τη λήψη κατάλληλων μέτρων ως προς την επιστροφή των φοιτητών με ΑΣΦΑΛΕΙΑ! Όχι όμως στο όνομα της ασφάλειας αυτής, να γίνεται οικονομικός, πρωτίστως, αποκλεισμός των φοιτητών από τα πανεπιστήμια. Εξάλλου, η πανδημία είναι εδώ και ενάμιση χρόνο η πραγματικότητα της κυπριακής κοινωνίας. Η Κυβέρνηση έπρεπε ήδη να έχει βρει τη λύση για το ζήτημα, από το τέλος του περασμένου ακαδημαϊκού εξαμήνου και να έχει ήδη προχωρήσει.

Τι συζητούμε σήμερα, ενώ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες είναι η έναρξη των μαθημάτων? Συζητούμε ακόμη το πώς θα επιστρέψουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια τους! Η Κυβέρνηση δεν πήρε ακόμα απόφαση! Για την ακρίβεια φροντίζει για την καθυστέρηση του θέματος.

Είναι και για αυτόν το λόγο που διαμαρτυρηθήκαμε σήμερα! Εμείς στηρίξαμε την εισήγηση των πανεπιστημίων από τον Ιούλη, για την επιστροφή των φοιτητών μέσω του safepass που ισχύει σήμερα, δηλαδή και με rapid test. Μάλιστα, τότε θέσαμε το ζήτημα τα rapid test να είναι δωρεάν. Όχι μόνο γιατί αποτελούσε έξοδο για τους φοιτητές, αφού ήταν κάθε 72 ώρες, αλλά και γιατί η μαζική διεξαγωγή διαγνωστικών test, παραμένει σοβαρό μέτρο πρόληψης και αναχαίτισης της πανδημίας, πέραν του εμβολιασμού, κάτι το οποίο συνέστησαν και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αν δεν είναι τα τεστ αυτά δωρεάν, καθολικά και προσβάσιμα, πως θα πετύχουμε τη μαζική πραγματοποίηση τους, προς όφελος της δημόσιας Υγείας πρωτίστως. Επίσης, στηρίξαμε και την πρόταση των πανεπιστημίων για αύξηση της χωρητικότητας των αιθουσών στο 80%, ώστε να επιτευχθεί η προετοιμασία των προσφερόμενων ακροατηρίων, αντί το 50% το οποίο τώρα ισχύει.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση στη συνάντηση με τους πρυτάνεις το απέρριψε. Μάλιστα από τότε φρόντισε δια στόματος του Υπουργού Υγείας να ετοιμάσει πρόταση, αυτή που δεν συζήτησε ακόμη (!) που έλεγε ότι η χωρητικότητα του 80% είναι εφικτή, αν αφαιρεθεί το rapid test για τους ανεμβολίαστους και άρα να ισχύει μόνο το PCR! Βέβαια, μετά τις πρώτες αντιδράσεις για το ζήτημα, αφού προφανώς το κόστος του PCR είναι πολύ υψηλό, δήλωσαν οι κυβερνώντες ότι θα προσπαθήσουν αυτό το κόστος να είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλό! Βρήκαν συμπαραστάτες, αλίμονο, την φοιτητική τους παράταξη, την Πρωτοπορία! Τι εννοούν όμως? Στην καλύτερη να είναι 20 ευρώ, άντε 15 ευρώ? Πού και πώς για ένα φοιτητή 15 ευρώ κάθε 72 ώρες, δηλαδή 30 ευρώ την εβδομάδα είναι υποφερτό ποσό, μόνο και μόνο για να μπορέσει να σπουδάσει με φυσική παρουσία? Τι γίνεται αν αυτό το ποσό αφορά οικογένειες με δύο ή τρία παιδία?

Για αυτό λοιπόν ζητήσαμε όπως για τους ανεμβολίαστους φοιτητές να είναι δωρεάν οι διαγνωστικές εξετάσεις και εφόσον αυτό για τα PCR φαντάζει ένα δύσκολο εγχείρημα, τότε να γίνουν αποδεκτά τα rapid test, που εκτιμούμε ότι πρέπει να ξαναγίνουν δωρεάν, για τους φοιτητές τουλάχιστον!

Αλλά και πάλι! Έθεσαν δημόσια οι κυβερνώντες, ότι το rapid test δεν είναι της ίδιας ακριβείας με το PCR. Καλά αυτό είναι γνωστό. Δεν είναι θέμα όμως ποιο από τα δύο  τεστ είναι μεγαλύτερης ακρίβειας. Είναι θέμα αν το rapid test κάνει τη δουλειά του για την ασφάλεια των φοιτητών! Ειδικά όταν εδώ και ενάμισι χρόνο η κυπριακή κοινωνία λειτουργούσε με τη δωρεάν και μαζική πραγματοποίηση των rapid test! Σήμερα, αυτήν την ώρα που μιλούμε το rapid test χρησιμοποιείται στα πλαίσια του safepass που πρέπει να δείξει κάποιος για να βρεθεί σε κλειστό χώρο, στη δουλειά του και αλλού. Άρα κρίνεται από την Κυβέρνηση ασφαλές το τεστ, αλλά ταυτόχρονα στα πανεπιστήμια δεν κρίνεται ασφαλές!

Ζητήσαμε δημόσια από την Κυβέρνηση να μας πει για την πρόταση που προωθεί, ποιους επιστήμονες έχει συμβουλευτεί για την καταλληλόλητα του rapid test? Δεν πήραμε καμιά απάντηση ουσιαστική μέχρι σήμερα. Πήραμε όμως σήμερα απάντηση από τη δημόσια τοποθέτηση της κυρίας Μαρίας Κολιού, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία ανέφερε στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ότι στην παρούσα φάση μπορεί να εξασφαλιστεί ικανοποιητικά η προστασία από τον ιό με την πραγματοποίηση δύο rapid test την εβδομάδα για τους φοιτητές, ενώ όπως επεσήμανε, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις διάφορες δράσεις για να πεισθούν οι φοιτητές να εμβολιαστούν. Δηλαδή, όσα εδώ και μέρες ζητούμε από την Κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση που τελικά με την πρόταση της προκάλεσε τόση αναστάτωση και αβεβαιότητα για το θέμα ανάμεσα στους φοιτητές και τις οικογένειες τους, χωρίς να συμβουλευτεί, όπως φαίνεται τους ίδιους τους επιστήμονες που επικαλείται. Μια κυβέρνηση που παρά τις αντιδράσεις, παρόλο που αφήνει να διαρρεύσει δημόσια ότι κάνει δεύτερες σκέψεις, δεν πήρε ακόμη απόφαση! Για να μην επικαλεστώ τις δημόσιες τοποθετήσεις του κύριου Λεόντιου Κωστρίκη ή το ότι για το ζήτημα δεν ερωτήθηκε η γνώμη του κύριου Πέτρου Καραγιάννη, κάτι που είπε και δημόσια στο ράδιο.

Επομένως, για αυτά αντιδρούμε και για αυτά ζητούμε ό,τι ζητούμε! Τα αυτονόητα! Όπως πολύ σωστά λέει και το σύνθημα της διαμαρτυρίας μας, δηλαδή την επιστροφή όλων των φοιτητών στα πανεπιστήμια τους, με ασφάλεια και χωρίς οικονομικούς αποκλεισμούς. Πρόκειται για τον αγώνα που έχει ως στόχο τη διασφάλιση του δικαιώματος στη μόρφωση για όλους, μα όλους, και που ταυτίζεται με τον αγώνα ολόκληρης της κοινωνίας για το δικαίωμα στην Υγεία, την αξιοπρεπή δουλειά και ζωή!

3) Η διαμαρτυρία δεν έγινε, όπως προβάλλουν  σήμερα από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ λανθασμένα, ενάντια στο ΤΕΠΑΚ επειδή την προηγούμενη μέρα αναθεώρησε την αρχική του πρόταση! Έγινε για να καταδικάσει τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Από μεριάς μας  καλέσαμε τα πανεπιστήμια να μείνουν στη αρχική τους θέση, αυτή του Ιουλίου, χωρίς να υποχωρήσουν από αυτή. Να επιμένουν σε αυτή για την ακρίβεια!  Η καθυστέρηση στη λήψη τελικών αποφάσεων για το θέμα από την Κυβέρνηση ήταν παγίδα για τα δύο δημόσια πανεπιστήμια, και αυτό φάνηκε, καθώς κάτω από την πίεση για το πως θα λειτουργήσουν στο νέο εξάμηνο και με το χρόνο να λιγοστεύει επικίνδυνα προχώρησαν αυτή την εβδομάδα σε συνεδρίες των Συγκλήτων τους, για αναθεώρηση των αρχικών τους εισηγήσεων στη βάση και των όσων συζήτησαν με τον Υπουργό Υγείας. Δυστυχώς, η νέα απόφαση του ΤΕΠΑΚ, όσο και αν δεν θέλουν κάποιοι να το δεχτούν, οδηγεί σε αποκλεισμό μερίδας των φοιτητών από τη δια ζώσης διδασκαλία. Ακόμη και αν όσοι αποκλειστούν θα έχουν πρόσβαση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, αυτό δεν παύει να είναι λανθασμένη λύση και όχι εναλλακτική λύση. Πρέπει να γίνει κατανοητό αυτό! Για αυτό διαφωνούμε και με τη νέα απόφαση του ΤΕΠΑΚ και αν χρειαστεί θα αντιδράσουμε δυναμικότερα και για αυτό το ζήτημα. Σημειώνω ότι με τις σημερινές πρυτανικές αρχές, υπάρχει συναντίληψη σε αρκετά ζητήματα γύρω από τη δημόσια τριτοβάθμια παιδεία του τόπου μας, ειδικά τη διασφάλιση και επέκταση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της και αυτό διαφάνηκε σε αρκετές συναντήσεις της παράταξης μας μαζί τους.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι για την όλη κατάσταση όπως δημιουργήθηκε για το ζήτημα, μέσα στην κυπριακή κοινωνία, και ειδικά ανάμεσα στους φοιτητές και όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, φέρει ακεραία την ευθύνη η Κυβέρνηση. Θα έπρεπε ήδη να έχει πάρει τις όποιες αποφάσεις, που από την εξέλιξη των πραγμάτων επιβεβαιώνουν τα 6 σημεία που η σημερινή μας διαμαρτυρία είχε ως στόχο να αναδείξει και να διεκδικήσει και τίποτα άλλο! Εξάλλου, η διαμαρτυρία έγινε έξω από το Υπουργείο Υγείας και όχι το ΤΕΠΑΚ ή άλλο πανεπιστημιακό χώρο!

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κ.Φ. θα παραμένει εντός του κυπριακού φοιτητικού κινήματος, ο συλλογικός φορέας του οράματος της καθολικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες! Το αποδείξαμε σήμερα, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα! Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε!

ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΡΑΜΑΤΑ!