Να ανοίξει ο δρόμος για τη διασφάλιση της επ’ αμοιβής πρακτικής επαγγελματικής άσκησης των νέων, για την προοπτική επαρκούς και ποιοτικής πρακτικής άσκησης στη βάση των ακαδημαϊκών μας αναγκών, με διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα

Ως Προοδευτική Κ.Φ. χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις για την εγγραφή θέματος προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την «ανάγκη διασφάλισης της επ’ αμοιβής πρακτικής επαγγελματικής άσκησης των νέων, η οποία προβλέπεται μέσα από τα προγράμματα σπουδών, καθώς και τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας».

Στη δική μας φιλοσοφία η πρακτική άσκηση θα πρέπει να προσφέρεται καθολικά, στα πλαίσια των ακαδημαϊκών αναγκών μας και όχι της εργασιακής εκμετάλλευσης που υπάρχει ομολογουμένως σε όλη την Ευρώπη, όπως και στην Κύπρο, και ήδη ενυπάρχει στη δημόσια σφαίρα συζήτησης. Η διασφάλιση επαρκούς και ποιοτικής πρακτικής άσκησης για τις ανάγκες των προγραμμάτων σπουδών μας αλλά και για τους απόφοιτους σε σχέση με την απόκτηση άδειας επαγγέλματος, με αυστηρή τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, ήταν ανέκαθεν η θέση της παράταξης μας, την οποία διεκδικούσαμε και διεκδικούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Η έναρξη συζήτησης ενός τέτοιου θέματος επομένως, στο παρόν στάδιο μας ικανοποιεί και καλούμε και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά το εν λόγω θέμα. Από μεριάς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις δικές μας απόψεις και να στηρίξουμε την όποια προσπάθεια υπηρετεί πριν και πάνω από όλα, τα συμφέροντα των φοιτητών. Ανάλογα με την πορεία που θα πάρει η συζήτηση θα επανέλθουμε. Καλούμε επίσης τις υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις, τις Φοιτητικές Ενώσεις Κυπρίων και την ίδια την ΠΟΦΕΝ, όπως με τη στάση τους επιτευχθεί μια νέα κατάκτηση για τους φοιτητές.

Γραφείο Τύπου

04/04/2022