Πρόκληση για την ιστορία της ΠΟΦΕΝ η πρόσκληση προς το νεοναζιστικό ΕΛΑΜ στο συνέδριο της ΠΟΦΕΝ

Ως Προοδευτική Κ.Φ καταδικάζουμε απερίφραστα την κίνηση της ΦΠΚ Πρωτοπορίας να προσκαλέσει επίσημα το νεοναζιστικό ΕΛΑΜ στο επικείμενο συνέδριο της ΠΟΦΕΝ, με την πρόφαση ότι είναι κοινοβουλευτικό κόμμα.

Η συνειδητή απόφαση της ΦΠΚ Πρωτοπορίας, αμαυρώνει την Ιστορία των δημοκρατικών αγώνων που φέρει πίσω του το Φοιτητικό Κίνημα της Κύπρου και ειδικά της ΠΟΦΝΕ – ΠΟΦΕΝ, που γεννήθηκε το 1973 ακριβώς για να πετύχει τον εκδημοκρατισμό του κυπριακού φοιτητικού κινήματος και να το απαλλάξει από τον έλεγχο των τότε φασιστικών φοιτητικών οργανώσεων, που λογοδοτούσαν στη Χούντα των Αθηνών και που συμμετείχαν στην προδοσία του 1974. Αυτών δηλαδή που το ΕΛΑΜ δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι πολιτικοί απόγονοι του. Συνειδητή, γιατί η παράταξη μας έδωσε ακόμα μια ευκαιρία στην Πρωτοπορία να «διορθώσει» το ατόπημα της, αφού στη Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΦΕΝ που διεξήχθη χθες 21 Ιουλίου, κατέθεσε πρόταση για να ακυρωθεί η πρόσκληση, την οποία όμως η ΦΠΚ Πρωτοπορία καταψήφισε. Αποτελεί πρόκληση, λοιπόν, στις συνειδήσεις όλων των δημοκρατικά σκεπτόμενων συμφοιτητών μας και συνιστά απειλή για το δημοκρατικό χαρακτήρα της ίδιας της ΠΟΦΕΝ, η πρόσκληση προς τους νεοναζί.

Οι πιο πάνω πράξεις εγείρουν κάποια φλέγοντα ερωτήματα. Ως Προοδευτική την απάντηση την γνωρίζουμε πολύ καλά. Επειδή ακριβώς μέσω τέτοιων πρακτικών, εξαργυρώνονται οι υπηρεσίες του ναζιστικού ΕΛΑΜ στο κόμμα της ΦΠΚ Πρωτοπορίας, τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ούτως ή άλλως είναι ευρέως γνωστό πως το φασιστικό μόρφωμα αποτελεί το καλύτερο δεκανίκι της παρούσας κυβέρνησης βάζοντας πλάτη και στηρίζοντας όλα τα αντιλαϊκά και αντί-νεανικά νομοσχέδια της. Εξ’ άλλου ο πρώην Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ είχε παραδεχθεί ξεκάθαρα πως οι «αρχές και αξίες» του ΕΛΑΜ είναι και δικές τους. Τις «αρχές και αξίες» της εδραίωσης της διχοτόμησης, και των πολιτικών εκείνων που λαβώνουν βαθιά την κοινωνία των πολιτών και κουτσουρεύουν το μέλλον των φοιτητών και της νέας γενιάς.

Εμείς με τη σειρά μας, τους ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα τους περάσει. Ως Προοδευτική, θα συνεχίσουμε αδιάκοπα να αποκαλύπτουμε το πραγματικό πρόσωπο του φασιστικού μορφώματος και να αντιπαλεύουμε διαρκώς το ίδιο, τα όποια παρακλάδια του και τη σάπια ιδεολογία που έχει πίσω του.

Επ’ αφορμής του γεγονότος αυτού και την περαιτέρω διολίσθηση της ΦΠΚ Πρωτοπορίας σε επικίνδυνα μονοπάτια στέλνουμε μήνυμα δημοκρατικής επαγρύπνησης σε όλους τους συμφοιτητές μας  και υψώνουμε ξανά τη φωνή μας κάνοντας ξεκάθαρο πως ο φασισμός δεν έχει θέση πουθενά, ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στις γειτονιές, ούτε στη Βουλή, ούτε και σε αίθουσες συνεδριάσεων.

Την ίδια ώρα δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε τη στάση της ΦΠΚ Πρωτοπορίας στη χθεσινή Διοικούσα Επιτροπή – που είναι το  αρμόδιο όργανο για την προκήρυξη του ερχόμενου Συνεδρίου της ΠΟΦΕΝ –  ως προς την επιλογή της να μην υπάρχει κεντρικό σύνθημα στο Συνέδριο, αφού με ανευθυνότητα δεν κατέθεσε καν σύνθημα σε κανένα σημείο της προηγούμενης διαδικασίας και αρκέστηκε στο να  καταψηφίσει τη δική μας πρόταση που ήταν «49 χρόνια, ο αγώνας για δημοκρατία και μόρφωση συνεχίζεται». Μετά από δύο χρόνια που η πανδημία έφερε σοβαρές δυσκολίες στη δράση της ΠΟΦΕΝ και των Φ.Ε., που οι προκλήσεις για το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα είναι αυξημένες, η ΦΠΚ Πρωτοπορία επέλεξε να μην υπάρξει κεντρικό σύνθημα στο Συνέδριο, δηλαδή κανένα γενικό πρόσταγμα για τη νέα χρονιά.

Η όλη στάση της ΦΠΚ Πρωτοπορίας προσυνεδριακά, επιβεβαιώνει ότι εδώ και τρία χρόνια που ελέγχει πλειοψηφικά τη Γενική Γραμματεία, την έχει καταστήσει την πιο ανίκανη στην ιστορία της ΠΟΦΕΝ σε όλα τα επίπεδα, κάτι που δυστυχώς πληρώνουν οι φοιτητές και οι οικογένειες τους, αφού δεν υπάρχει πρωτίστως η κατάλληλη διεκδικητική στάση στα άμεσα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια και που έχουν ενταθεί σήμερα.

Γραφείο Τύπου

22/07/2022