Τα θα θα θα καταργούνται στην πράξη! Η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να δοθεί από αυτόν που το επικροτεί!

ΑΜΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΜΒΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!

Δυστυχώς για τη φοιτητική  παράταξη του ΔΗΣΥ οι φοιτητές και οι οικογένειες τους δεν ξεγελιούνται τόσο εύκολα. Η Πρωτοπορία αφού ένιωσε τη δική μας πίεση στην όλη συζήτηση που αφορά  στο στεγαστικό ζήτημα, θέλοντας για ακόμη μια φορά να αυτοπροβληθεί και να διατελέσει τον ρόλο της «φοιτητομάνας» εμφανίζεται 2 χρόνια αργοπορημένη στο διάλογο για το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Σε δηλώσεις εκπροσώπου τους στην τηλεόραση έκαναν αναφορά για το κόστος ενοικίασης αλλά και για το υψηλό «κόστος επιβίωσης» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές. Η εκ παραδρομής αναφορά σε «κόστος επιβίωσης» ίσως και να μην είναι και τόσο τυχαία, αφού οι αντιφοιτητικές πολιτικές που υλοποιήθηκαν με τη σφραγίδα και τις πλάτες της ΦΠΚ Πρωτοπορίας και της Συναγερμικής Κυβέρνησης είναι και αυτές που έχουν καταντήσει τις ζωές των φοιτητών σε παιχνίδι «Survivor».

Η παράταξη των δεσμεύσεων ανακάλυψε το 2023 το #stegastiko και δηλώνει έτοιμη να μπει σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς για να καταρτίσει συγκεκριμένο πλάνο.

Ενημερώνουμε λοιπόν την ΦΠΚ Πρωτοπορία ότι συγκεκριμένο πλάνο έχει παρουσιάσει εδώ και 2 χρόνια η Προοδευτική αφουγκραζόμενη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές. Εδώ και 2 χρόνια έχουμε αναδείξει το ζήτημα κλιμακωτά μέσα από κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια, συναντήσεις με Πρυτάνεις, παρεμβάσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, συναντήσεις με κοινωνικούς-πολιτικούς φορείς και άμεσα εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Πέραν αυτών έχουμε αποστείλει επιστολές σε Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, δημοτικές αρχές, Ένωση Δήμων αλλά ταυτόχρονα προχωρήσαμε και σε διαβήματα μέσων των Φοιτητικών Ενώσεων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πλήρως αποξενωμένη από τα σύγχρονα φοιτητικά προβλήματα, η ΦΠΚ Πρωτοπορία,  κάνει την επανεμφάνιση της σαν από μηχανής θεός για να μας πει τα όσα ήδη ξέρουμε. Η ίδια η συναγερμική παράταξη που πολύ συνειδητά αφήνει το κράτος έξω από την εξίσωση, αφού στην δική τους αντίληψη ότι συγκρούεται με τα συμφέροντα των ιδιωτών δεν πρέπει να αποτελεί επιδίωξη μας. Βέβαια αυτό δεν μας ξενίζει αφού γνωρίζουμε πολύ καλά ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετεί η Πρωτοπορία και το κόμμα της.

Συν τοις άλλοις την ίδια ώρα που η Πρωτοπορία αναλώνεται σε γενικόλογες ανούσιες προτάσεις, χωρίς να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες λύσεις που μπορούν να δώσουν άμεσα λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας φοιτητής και η οικογένεια του, εμείς ως Προοδευτική Κ.Φ. διεκδικούμε συγκεκριμένα:

  1. Να ενισχυθεί το ποσό στην κρατική φοιτητική μεριμνά για τους δικαιούχους του επιδόματος «διαβίωσης».
  2. Επαναφορά 12 εκ. ευρώ στο κονδύλι για τη φοιτητική μέριμνα.
  3. Να δημιουργηθούν κοινωνικά τιμολόγια για φοιτητές βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων για λογαριασμούς σε ρεύμα και νερό.
  4. Σε δήμους που δεν υπάρχουν μειώσεις στο κόστος των υπηρεσιών τους για φοιτητές, αυτό να γίνει.
  5. Εφαρμογή σχεδίου επιδότησης ενοικίου βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.
  6. Άμεση παροχή επιδόματος στους νεοεισερχόμενους φοιτητές κατά το πρώτο μισό του ακαδημαϊκού εξαμήνου.
  7. H κυβέρνηση να υλοποιήσει το σχέδιο που εκπόνησε για παροχή στέγης προς κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Κάτι που ανάλαβε ο ΚΟΑΓ, όμως το σχέδιο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
  8. Υλοποίηση της ανέγερσης εστιών εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου και τηρουμένων των τιμών στα υφιστάμενα επίπεδα των ήδη υπαρχουσών εστιών.

Στη δική μας αντίληψη η φτώχεια δεν μπορεί να είναι εμπόδιο για τη μόρφωση, και η μόρφωση πρέπει να είναι ένας τρόπος απόδρασης από τη φτώχεια. Στην απραξία τους εμείς εδώ και χρόνια απαντάμε με πράξεις.