Ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, με τη σφραγίδα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Τα όσα στοιχεία δίνονται στη δημοσιότητα από το ΜΑΣ και από Φοιτητικούς Συλλόγους, σκιαγραφούν την τραγική πραγματικότητα. Ενώ τα πανεπιστήμια είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση παραμένει προβληματική, διαιωνίζονται προβλήματα όπως η αναβολή εργαστηριακών, κλινικών και πρακτικών ασκήσεων, η μη παράδοση συγγραμμάτων σε περίοδο εξεταστικής, που οδηγούν στην αβεβαιότητα τους φοιτητές ως προς την απρόσκοπτη και πραγματικά ποιοτική ολοκλήρωση των σπουδών τους. Όλα αυτά την ίδια ώρα που οι οικογένειες των φοιτητών συνεχίζουν να επωμίζονται τις επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ελληνικής κυβέρνησης στα εισοδήματα τους, πολιτικές που εντάθηκαν με την πανδημία.

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν έχει δώσει σεντ για αντιμετώπιση των πιο πάνω, αλλά προχωρεί με προκλητικές ενέργειες όπως η δαπάνη πέραν του 1 εκατ. ευρώ για φοιτητικό τουρισμό, η μείωση στις προσλήψεις καθηγητών παρά τις αυξημένες ανάγκες και η μείωση 8% των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων για το 2021. Αποκορύφωμα βέβαια είναι το νομοσχέδιο που θα κοστίσει 30 εκατ. εύρω και προβλέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου και παρακολούθησης, καθώς και πειθαρχικές ρυθμίσεις που προνοούν μέχρι και 3 χρόνια φυλάκιση σε φοιτητές που προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις ή κινητοποιήσεις εντός των σχολών. Ήταν αναμενόμενο να ακολουθήσουν της κατάργησης του ασύλου, αφού πραγματικός στόχος είναι το φοιτητικό κίνημα και η δυνατότητα να οργανώνεται και να παλεύει για το δικαίωμα στη μόρφωση. Όλα αυτά τα εκατομμύρια έπρεπε να δοθούν για εκπαιδευτικό προσωπικό, υποδομές και μέτρα υγειονομικής φύσεως για προστασία των φοιτητών από την πανδημία στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προωθεί παράλληλα αντιφοιτητικές αλλαγές όπως η θέσπιση ορίου σπουδών που οδηγεί σε διαγραφές χιλιάδων φοιτητών, που στις σημερινές συνθήκες δεν ευθύνονται για την καθυστέρηση στις σπουδές τους ή για τις ελλείψεις καθηγητών και εξοπλισμών, ενώ αρκετοί εξ αυτών δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους.

Μέλη τους ΜΑΣ και Φοιτητικών Συλλόγων έχουν προχωρήσει τις προηγούμενες μέρες σε διαμαρτυρίες με υποδειγματικό τρόπο ως προς την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από την πανδημία, καταθέτοντας μάλιστα σωρεία προτάσεων για επίλυση των προβλημάτων. Δυστυχώς η απάντηση που πήραν ήταν η καταστολή με χρήση χημικών.

Επαναλαμβάνουμε τη δημόσια στήριξη μας στους αγώνες του ΜΑΣ και των Φοιτητικών Συλλόγων, για απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου που προωθείται εις βάρος των φοιτητών και των εργαζομένων των Πανεπιστημίων και για κάλυψη των αναγκών των Πανεπιστημίων με διδακτικό προσωπικό και υποδομές, καθώς και εξάντληση κάθε δυνατότητας για  επίτευξη της δια ζώσης διδασκαλίας, ειδικά των εργαστηριακών, κλινικών και πρακτικών ασκήσεων.

Καλούμε όλους τους κύπριους φοιτητές των ελληνικών πανεπιστήμων όπως συστρατευτούν με τους αγώνες του ΜΑΣ, κόντρα στην κυβερνητική φιλοσοφία, που εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα λίγων εις βάρος της ποιοτικής και απρόσκοπτης φοίτησης χιλιάδων νέων. Μιας φιλοσοφίας που ταυτίζεται και με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, καθιστώντας κοινό τον αγώνα του ελληνικού και κυπριακού φοιτητικού κινήματος για μόρφωση, υγεία, την ίδια τη ζωή!

Γραφείο Τύπου

18/1/2021