ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Οι θέσεις μας για τα φοιτητικά ζητήματα

 

Λέγεται πολύ συχνά ότι τα φοιτητικά προβλήματα είναι κοινά για όλους και αυτό είναι πραγματικότητα. Σε τι διαφέρουν όμως οι φοιτητικές παρατάξεις και τι είναι εκείνο που ξεχωρίζει την Προοδευτική από τις υπόλοιπες παρατάξεις;

Η μέχρι σήμερα δράση των φοιτητικών παρατάξεων, επιβεβαιώνει ότι το όνομα των φοιτητικών προβλημάτων και η απλή καταγραφή τους, μπορεί να είναι η ίδια. Η διαφορά της Προοδευτικής, έγκειται στη διαφορετική αντίληψη για την ουσία και τη ρίζα των προβλημάτων. Η Προοδευτική όμως διακρίνεται από όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις του κινήματος και με βάση το τι κάνει μετά τον εντοπισμό των προβλημάτων και την προσέγγιση που έχει για το ρόλο και την οργάνωση του κυπριακού φοιτητικού κινήματος.

Η Προοδευτική είχε και έχει βασική επιδίωξη της, την οργάνωση ενός φοιτητικού κινήματος ενωμένου, μαζικού και διεκδικητικού, που παλεύει για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Η Προοδευτική είναι η μόνη παράταξη στο κυπριακό φοιτητικό κίνημα που εκφράζει γνήσια και έμπρακτα το αίτημα της νέας γενιάς για δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλειά. Είναι η μόνη παράταξη που πιστεύει στη δύναμη και την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν οι μαζικοί αγώνες της νεολαίας και στη σημασία που έχει η συστράτευση με τους εργαζόμενους αλλά και με το μαθητικό κίνημα. Είναι γι’ αυτό που και φέτος η Προοδευτική, ήταν εκείνη  η παράταξη που έδωσε τη μαζικότητα και τον παλμό στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται με την εκλογή Χριστόφια, η Προοδευτική εργάζεται ταυτόχρονα για την πλήρη και έγκαιρη υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Πάγιο αίτημα του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος είναι η εδραίωση και επέκταση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και η ενίσχυση της πενιχρής, μέχρι πρότινος, κρατικής φοιτητικής μέριμνας ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το κοινωνικό αγαθό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε φοιτητές από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Γνήσιος εκφραστής των διεκδικήσεων και των δίκαιων αιτημάτων των φοιτητών ήταν και παραμένει η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών που από την ίδρυσή της έχει θέσει τους πιο πάνω στόχους. Ανάμεσα στις κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος αλλά και της κυπριακής κοινωνίας ευρύτερα είναι: η ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και το κρατικό φοιτητικό πακέτο που δόθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη περσινή ακαδημαϊκή χρονιά. Ο στόχος παραμένει η συνεχής επέκταση των δημοσιών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά.

 

Το κορυφαίο ίσως επίτευγμα του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου που άνοιξε τις πόρτες του για τους πρώτους φοιτητές το 1992 έπειτα από συζητήσεις που κράτησαν πέραν των 20 ετών. Με μπροστάρηδες το ΑΚΕΛ και την Προοδευτική Κ.Φ. το όραμα για ίδρυση ενός κυπριακού δικοινοτικού πανεπιστημίου πήρε σάρκα και οστά. Ο αγώνας για την ίδρυση του ήταν γεμάτος εμπόδια καθώς ο συντηρητικός κύκλος της δεξιάς, αρνιόταν να συναινέσει σε ένα πανεπιστήμιο δικοινοτικού χαρακτήρα. Οι πολέμιοι της ίδρυσης του πανεπιστημίου ισχυρίζονταν πως πιθανή ίδρυση του στην Κύπρο θα απόκοπτε τη φοιτητιώσα νεολαία από τη μητέρα πατρίδα και το εθνικό κέντρο, την Ελλάδα. Θα στερούσαν δηλαδή από χιλιάδες νέους την ευκαιρία να σπουδάσουν στον τόπο τους γιατί υποστήριζαν πως αυτό θα μείωνε δήθεν την εθνική συνείδηση.  Η αριστερά επέμεινε και η κυβέρνηση Βασιλείου με τη στήριξη του ΑΚΕΛ πήρε τη μεγάλη απόφαση για να ιδρύσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ίδρυση του πρώτου κρατικού πανεπιστημίου έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες κύπριους νέους να σπουδάζουν στον τόπο τους δωρεάν χωρίς να χρειάζεται να ξενιτεύονται για να αποκτήσουν πανεπιστημιακό δίπλωμα. Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται η επιστημονική έρευνα στον τόπο μας και αποκτά και η Κύπρος τη δική της ακαδημαϊκή παράδοση. Το κυριότερο όμως είναι ότι η δωρεάν δημόσια παιδεία επεκτάθηκε και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κάτι που φάνταζε ανέφικτο πριν τη δεκαετία του 90.

Προτεραιότητα της Προοδευτικής Κ.Φ. παραμένει η περαιτέρω επέκταση του Πανεπιστημίου Κύπρου, έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα το όραμα μας, τα δημόσια πανεπιστήμια να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρης της κυπριακής νεολαίας. Να μπορεί ο κάθε νέος και νέα να έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει στον τόπο του σε μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Η απαίτηση για επέκταση της δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οδήγησε και στην ίδρυση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με έδρα τη Λεμεσό το 2004. Η αδυναμία του Πανεπιστημίου Κύπρου να απορροφήσει το σύνολο των κύπριων φοιτητών οδήγησε στην ανάγκη να ιδρυθεί και δεύτερο κρατικό πανεπιστήμιο. Αυτό έγινε εφικτό επί διακυβέρνησης Παπαδόπουλου με μεγαλύτερο εταίρο στη συγκυβέρνηση το ΑΚΕΛ. Το ΤΕΠΑΚ ακόμα δεν έχει αυτονομηθεί αφού κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί το 2011. Η Προοδευτική με την παρουσία της μέσω των εκπροσώπων της πιέζει για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τη δημιουργία νέων τμημάτων αλλά και τον τρόπο ανάπτυξης των κτηρίων του πανεπιστημίου. Η Προοδευτική θα προστατεύσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ και θα αγωνιστεί ακόμα περισσότερο για να μπουν στέρεες βάσεις από την αρχή στο δεύτερο κρατικό πανεπιστήμιο.

Τώρα με την εκλογή Χριστόφια, μπαίνουν μπροστά οι επόμενοι στόχοι που είναι και προεκλογικές δεσμεύσεις του νέου προέδρου: ίδρυση Ιατρικής Σχολής (έχει ήδη εξαγγελθεί από το νέο υπ. Παιδείας), λειτουργία της Νομικής Σχολής και ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και η κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων. Σημαντική είναι ακόμα η δέσμευση του νέου Προέδρου για αύξηση των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση στο 8%.

 

Η Προοδευτική θα συνεχίσει να στηρίζει και να διεκδικεί την περαιτέρω επέκταση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας στον τόπο μας. Την ίδια ώρα δηλώνουμε ξεκάθαρα πως θα σταθούμε εμπόδιο στις προσπάθειες ξεπουλήματος των Δημοσίων Πανεπιστημίων στα ιδιωτικά συμφέροντα, πράγμα που δρομολογείται από τις πανεπιστημιακές αρχές οι οποίες υλοποιούν κατα γράμμα τη Διακήρυξη της Μπολόνια. Απέναντι σε όσα εφαρμόζονται και όσα δρομολογούνται η Προοδευτική δηλώνει ξεκάθαρα πως η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα κατεκτημένο με κοινωνικούς αγώνες από εργαζόμενους και νεολαία. Σε όσους επιθυμούν να μετατρέψουν το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης σε ξέφραγο αμπέλι για τους κερδοσκόπους, εμείς ξεκαθαρίζουμε: θα μας βρουν ξανά μπροστά τους. Δεν πρόκειται να αφήσουμε το πανεπιστήμιο να υποβαθμιστεί σε εμπορικό κατάστημα. Το δικό μας όραμα είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο και σκοπό του την δημιουργία επιστημόνων που θα υπηρετούν τις ανάγκες των πολλών και όχι του κέρδους και αυτό το όραμα μαζί με τους φοιτητές θα το κάνουμε πράξη .

 

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ

Η δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη εάν δεν στηριχθούν οι φοιτητές με κάθε μέσο ώστε να μπορούν να υπερβούν κάθε κοινωνικό-οικονομικό εμπόδιο που μπαίνει ανάμεσα σε αυτούς και τη γνώση. Γι’ αυτό, πάγιο αίτημα των φοιτητών ήταν η ολοκληρωμένη φοιτητική μέριμνα. Οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις μέχρι σήμερα στην ιστορία του φοιτητικού κινήματος στην Κύπρο  έγιναν για την απόκτηση της φοιτητικής χορηγίας. Η έλλειψη κρατικής φοιτητικής μέριμνας οδήγησε τους φοιτητές το 1999 με μπροστάρη την Προοδευτική να βγουν στους δρόμους και να ζητήσουν από την τότε κυβέρνηση Κληρίδη τη θεσμοθέτηση ενός επιδόματος προς τη φοιτητιώσα νεολαία. Τότε η κυβέρνηση Κληρίδη εξήγγειλε το μέτρο για αποκοπή 500 ΛΚ από το φόρο εισοδήματος για τις οικογένειες που είχαν φοιτητές ως απάντηση στις απαιτήσεις του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος. Η παράταξη του ΔΗΣΥ, ΦΠΚ Πρωτοπορία, έμεινε ικανοποιημένη από την εξαγγελία αυτή κάνοντας πλάτες στην αντιλαϊκή κυβέρνηση. Η Προοδευτική Κ.Φ. δεν σταμάτησε όμως τις διεκδικήσεις. Αν και κατακρίθηκε για λαϊκισμό συνέχισε να διεκδικεί για τη χορηγία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών, αλλά και την έλλειψη ολοκληρωμένης κρατικής φοιτητικής μέριμνας. Οι μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε η παράταξή μας απέδωσαν καρπούς και ανάγκασαν την κυβέρνηση να διπλασιάσει το αρχικό ποσό και να θεσμοθετήσει τις 1000 ΛΚ, ενώ άλλες παρατάξεις έλεγαν ότι με τις ενέργειες της η Προοδευτική έθετε σε κίνδυνο την αρχική εξαγγελία.

Σε αυτό το σημείο, να υπενθυμίσουμε ότι τη φοιτητική χορηγία, τη χρειαζόμαστε ως βοήθημα και αντιστάθμισμα στην έλλειψη ολοκληρωμένης κρατικής φοιτητικής μέριμνας, μέχρι τη μέρα που θα δίνονται από το κράτος όλα όσα χρειάζεται ο κάθε φοιτητής για να σπουδάσει στον τόπο του (σίτιση, στέγαση, δωρεάν συγγράμματα κλπ.). Θετική εξέλιξη είναι η επαναφορά της χορηγίας στους παντρεμένους, στους εργαζόμενους και στους ν+1 φοιτητές, από τους οποίους είχε αποκοπεί η χορηγία από τη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Αίτημα μας είναι η επαναφορά της χορηγίας στους ν+2 φοιτητές και η επέκταση της και σε άλλες κατηγορίες φοιτητών. Είμαστε υπέρ της στόχευσης των κοινωνικών παροχών συμπεριλαμβανομένου και της χορηγίας πράγμα που θα καταστήσει την τελευταία κοινωνικά πιο δίκαιη.

Για εμάς στόχος παραμένει η δικαιότερη κατανομή της χορηγίας ούτως ώστε να βοηθηθούν περισσότερο αυτοί που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Μέχρι τη μέρα που η επέκταση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας θα ολοκληρωθεί σε τέτοιο βαθμό που θα δίνεται το δικαίωμα σε όλους για μια θέση στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου χωρίς να εμποδίζεται η φοίτηση σε αυτά από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του φοιτητή.

 

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Κατά την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά η κυβέρνηση Χριστόφια έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα δίνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας κρατικό φοιτητικό πακέτο με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που κυβέρνηση προχωρά σε πραγματική κρατική φοιτητική μέριμνα και αγγίζει τομείς όπως η στέγαση, η σίτιση, η επιδότηση για αγορά βιβλίων και ηλεκτρονικού υπολογιστή. Πιο συγκεκριμένα δόθηκε επίδομα 175 ευρώ για στέγαση,1000 ευρώ για σίτιση, 500 ευρώ για αγορά βιβλίων και 500 ευρώ για αγορά ή αναβάθμιση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το συνολικό πακέτο ήταν συνολικά 12 εκ. Ευρώ και δόθηκε ως επιπρόσθετο της φοιτητικής χορηγίας (1700 ευρώ) που πήραν όλοι οι φοιτητές. Με αυτό τον τρόπο δικαιώνονται οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος για πραγματική κρατική φοιτητική μέριμνα αλλά σε καμία περίπτωση οι απαιτήσεις και η θέλησή μας για πλήρη και αποτελεσματική μέριμνα δε σταματούν εδώ. Τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και απευθύνονται στις ευαίσθητες οικονομικά ομάδες δίνοντας ουσιαστική βοήθεια.

 

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση έδειξε το φιλολαϊκό και φιλοφοιτητικό της χαρακτήρα καθώς άγγιξε ζητήματα που καμία κυβέρνηση δεν άγγιξε στο παρελθόν. Το ότι φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δίνεται το πακέτο δείχνει τη προσπάθεια θεσμοθέτησης του από πλευράς της Κυβέρνησης. Η Προοδευτική θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επέκταση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας, γεγονός που θα διασφαλίζει την άρση των κοινωνικοοικονομικών εμποδίων στη μόρφωση, για όλους τους φοιτητές.

 

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η επίσημη αναγνώριση της φοιτητικής ιδιότητας από το κράτος αποτελεί από μόνη της μια μεγάλη κατάκτηση της ΠΟΦΕΝ, αλλά και ολόκληρου του φοιτητικού κινήματος.  Με τη φοιτητική ταυτότητα διανοίγονται προοπτικές, ούτως ώστε να επιτευχθούν διάφορες παροχές οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου προς τους φοιτητές.  Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται πλέον η δράση της Ομοσπονδίας σε συντονισμό με το Υπουργείο Παιδείας και τον Οργανισμό Νεολαίας. Μέσα από τη φοιτητική ταυτότητα οι φοιτητές έχουν μια σωρεία από ωφελήματα και είναι μια από τις παραμέτρους της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης.

Τα ωφελήματα για τους φοιτητές όμως που έχουν συνδεθεί με την ταυτότητα, παραμένουν περιορισμένα. Διεκδικούμε την επέκταση των ωφελημάτων για τους κατόχους της φοιτητικής ταυτότητας (μειωμένα αεροπορικά ναύλα, δωρεάν είσοδο σε καλλιτεχνικά, αθλητικά γεγονότα και μορφωτικές εκδηλώσεις και θεάματα, μειωμένες τιμές σε βιβλιοπωλεία, μέσα μεταφοράς, πρόσβαση στο διαδίκτυο κλπ). Επίσης θα πρέπει να προωθηθούν κι άλλοι τρόποι έκδοσης της φοιτητικής ταυτότητας για τους φοιτητές του εξωτερικού και σε αυτό θα μπορούν να διαδραματίσου ρόλο η Φοιτητικές Ενώσεις στο εξωτερικό. Η Προοδευτική έχει καταθέσει σειρά εισηγήσεων για την έκδοση της ταυτότητας, αλλά έχει αρχίσει από τα πέρσι εκστρατεία ενημέρωσης και συλλογής αιτήσεων, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία.

 

Εμείς θα επιμένουμε: η φοιτητική ταυτότητα θα πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερες παροχές, να δοθεί σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές και σταδιακά να αποκτήσει μεγαλύτερο αντίκρισμα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε και τη δέσμευση του Υπουργού Παιδείας για την πλήρη στήριξη και ενίσχυση της φοιτητικής ταυτότητας.

 

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Η Προοδευτική Κ.Φ. αναπτύσσει δράση και δίνει αγώνες και εντός των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Από το 2005, όταν ΔΗ.ΣΥ. μαζί με τα άλλα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, ψήφισαν το νόμο για ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η Προοδευτική έδωσε και δίνει αγώνες για να σταματήσει η οικονομική εκμετάλλευση των φοιτητών από τους ιδιοκτήτες.

Ο νόμος του 2005 επέτρεπε στους ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων να προχωρούν σε αυξήσεις των διδάκτρων χωρίς κανένα έλεγχο με αποτέλεσμα το βάρος των πολιτικών επιλογών του Συναγερμού να επωμίζονται οικονομικά οι φοιτητές των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Η Προοδευτική και σύσσωμο το φοιτητικό κίνημα αντέδρασε δυναμικά απαιτώντας τροποποιήσεις στο νόμο οι οποίες δεν θα επέτρεπαν τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά θα διασφάλιζαν το ύψος και τις αυξήσεις που θα επιβάλλονταν από τους ιδιοκτήτες.

 

Ακολούθησε η επιβολή υπέρογκων αυξήσεων στα δίδακτρα και η θυματοποίηση των φοιτητών και των οικογενειών τους. Τα κενά που οι βουλευτές του ΔΗ.ΣΥ. εντέχνως άφησαν στο νόμο αξιοποιήθηκαν από τους ιδιοκτήτες των πανεπιστημίων που γέμισαν ακόμα περισσότερο τις τσέπες τους σε βάρος χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους.

 

Η Προοδευτική, μαζί με το Λαϊκό Κίνημα, είναι η δύναμη που πάλεψε αποφασιστικά ώστε η λειτουργία της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο να έχει τέτοιες βάσεις που δεν θα επιτρέπουν την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της παιδείας και την εκμετάλλευση των φοιτητών και των οικογενειών τους. Δυναμικά, πραγματοποιώντας οργανωμένες αποχές από τα μαθήματα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια διεκδικήσαμε μείωση στα δίδακτρα.

 

Σήμερα ο αγώνας αυτός φαίνεται να δίνει καρπούς. Η κυβέρνηση Χριστόφια στάθηκε στο πλευρό των νέων και παρά τα εμπόδια που έθεταν οι αντιδραστικές δυνάμεις του τόπου μας κατάφερε να θέσει τέρμα στην ανεξέλεγκτη κερδοφορία των ιδιοκτητών πανεπιστημίων.

Από εδώ και στο εξής τα δίδακτρα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα  περνούν από αυστηρό έλεγχο, αφού αυτό προνοεί το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από την Κυβέρνηση, το οποίο κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη βουλή των αντιπροσώπων. Πλέον το Υπουργείο Παιδείας θα έχει δικαίωμα να καθορίζει το ανώτατο όριο των διδάκτρων καθώς και το  ύψος των αυξήσεων. Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα υποβάλλουν αίτηση στο Υπουργείο  Παιδείας για έγκριση τους ύψους των διδάκτρων,  καθώς και αναθεώρηση τους, γεγονός που βάζει φρένο στην ανεξέλεγκτη αύξηση των διδάκτρων η οποία παρατηρείται από την μέρα ίδρυσης  των ιδιωτικών πανεπιστημίων .

Δυστυχώς όμως ο ΔΗΣΥ για ακόμα μια φορά έδειξε ποια συμφέροντα υπηρετεί: προσπάθησε να προστατεύσει την κερδοφορία των ιδιοκτήτων των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πρότεινε λοιπόν ο ΔΗΣΥ στο νέο νόμο να μπει  «παραθυράκι»  που επιτρέπει μεγαλύτερες αυξήσεις στα δίδακτρα στην περίπτωση, «αναπτυξιακών δαπανών» από τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια όπως γενικόλογα αναφέρεται.

Γενικότερα, εκτιμούμε θετικά τη τροποποίηση της νομοθεσίας. Όμως η κερδοφορία σε βάρος των φοιτητών θα συνεχίσει να χάνει έδαφος μόνο εάν οι φοιτητές αντιλαμβάνονται τη δική δύναμη τους και οργανώνονται μαζί μας στον αγώνα για επέκταση των δικαιωμάτων τους. Σ’ αυτό τον αγώνα καλούμε όλους τους φοιτητές να σταθούν στο πλευρό της Προοδευτικής Κ.Φ. και στις διεκδικήσεις μας για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: μείωση των διδάκτρων, θέσπιση Β’ εξεταστικής, εστίες, και γενικότερα αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών των πανεπιστημίων

Η Προοδευτική Κ.Φ συστρατευόμενη με το ΑΚΕΛ, το μόνο Κόμμα το οποίο μπορεί να σταθεί και να δει στα μάτια τους φοιτητές των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, θα συνεχίσει ν’ αγωνίζεται. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να καταστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο πραγματικό δικαίωμα για όλους τους φοιτητές και όχι προνόμιο των λίγων.

 

ΟΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Η Προοδευτική καθοδήγησε τον αγώνα ενάντια στο μέτρο αυτό και πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις, όταν οι υπόλοιπες παρατάξεις ευθυγραμμίστηκαν με τα κόμματα τους, τα οποία υπερψήφισαν τα μέτρα που οδηγούν σε έκρηξη της νεανικής ανεργίας. Ο αγώνας φοιτητών, μαθητών κι εργαζομένων ενάντια στο νεοφιλελεύθερο αυτό μέτρο, που κρατά εδώ και 5 χρόνια δεν σταματά με το πισωγύρισμα της επέκτασης του ορίου στους καθηγητές. Θεωρούμε ότι η αντίθεση των νέων στην επέκταση των ορίων συνταξιοδότησης στο 63ο και 65ο έτος, αποτυπώθηκε και στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, με τη νίκη του μόνου υποψήφιου που δεσμεύτηκε για τερματισμό της επέκτασης των ορίων, του Δ. Χριστόφια. Με τη δύναμη των φοιτητών που αντιτίθενται σε αυτά τα μέτρα  είμαστε έτοιμοι να σταθούμε απέναντι σε αυτούς που θέλουν να μας κλέψουν το μέλλον μας.

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΝΑΥΛΑ

Μέσα στα πλαίσια δράσης της Προοδευτικής στους χώρους σπουδών του εξωτερικού παλεύει για τη μείωση των αεροπορικών ναύλων στους φοιτητές, πράγμα το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσω και της φοιτητικής ταυτότητας.

Το πάγιο αίτημα του φοιτητικού κινήματος για μείωση των ναύλων δεν έχει επιτευχθεί, ενώ αντίθετα η κατάσταση με το κόστος των σπουδών στο εξωτερικό δυσχεραίνεται. Εμείς θεωρούμε ότι το κράτος έχει υποχρέωση να παρέμβει στο ζήτημα αυτό στα πλαίσια της κρατικής φοιτητικής μέριμνας. Εμείς διεκδικούμε μείωση των ναύλων για τους φοιτητές στο μισό του κανονικού, παροχή ενός δωρεάν εισιτηρίου για κάθε τρία και αύξηση των πτήσεων σε περιόδους αιχμής. Διεκδικούμε ακόμα κατάργηση των φόρων αεροδρομίου για τους κάτοχους φοιτητικής ταυτότητας. Η θέση της Πρωτοπορίας ότι η φιλελευθεροποίηση των πτήσεων και ο ελεύθερος ανταγωνισμός θα οδηγούσαν σε μείωση των ναύλων αποδείχτηκε λανθασμένη.

 

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ

Το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες φοιτητές μας που ενοικιάζουν στέγη στην Κύπρο και το εξωτερικό αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, του οποίου επιβάλλεται η άμεση επίλυσή του. Διεκδικούμε την επέκταση των Εστιών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ώστε να καλύπτουν περισσότερους φοιτητές, την πρόνοια για ανέγερση Εστιών στο ΤΕΠΑΚ, στις άλλες Δημόσιες Σχολές και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, καθώς επίσης και την υπενοικίαση διαμερισμάτων από το κράτος σε τιμές φοιτητικών εστιών τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Σημαντικό βήμα έγινε με την ένταξη του μέτρου αυτού μέσα στο κρατικό πακέτο από την Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε για άλλη μια φορά την συνεχιζόμενη πολιτική των Αρχών του Πανεπιστημίου Κύπρου να αυξάνουν τις τιμές των ενοικίων στους ενοίκους των εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου και την επιμονή τους σε λύσεις στρατηγικού επενδυτή (BOT), για τη δημιουργία της β΄ φάσης των εστιών.

 

 

ΑΠΟΡΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Αποτελεί θετικό βήμα η επέκταση των κριτηρίων απορίας για να καλύπτει περισσότερες οικογένειες και η δημιουργία κρατικού ταμείου για τους άπορους φοιτητές. Το μέτρο αυτό ανακουφίζει πραγματικά πολλές οικογένειες, θεωρούμε όμως ότι μπορούν να γίνουν και πολλά άλλα βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση και αυτό ακριβώς θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε.