Μετά και την χθεσινή συνάντηση της ΠΟΦΕΝ με λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, διαφάνηκε για ακόμη μια φορά ότι τα πολυετή πλέον αιτήματα του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος για να καταστεί η Κρατική Φοιτητική Μέριμνα επαρκής, μπαίνουν ξανά στο περιθώριο.

Αυτό βέβαια για εμάς ήταν ξεκάθαρο από τη στάση που κράτησε ο Υπουργός Παιδείας κ. Χαμπιαούρης εδώ και 8 μήνες. Μετά τις κινητοποιήσεις της ΠΟΦΕΝ τον περασμένο Φεβρουάριο, που στόχευαν σε αλλαγές των κριτηρίων και επαναφορά μέρους των ποσών που αποκόπηκαν τα τελευταία έξι χρόνια – για περαιτέρω ενίσχυση των φοιτητών μπροστά στις σημερινές πολύ αρνητικές συνθήκες για τους ιδίους και τις οικογένειες τους- ο Υπουργός προχώρησε στη σύσταση επιτροπής.

Η επιτροπή συνεδρίασε μόλις δύο φορές εδώ και οκτώ μήνες, μια το Μάιο και μια χθες, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς στη χθεσινή συνάντηση η ΠΟΦΕΝ επανέλαβε τα αιτήματά της, λαμβάνοντας ξανά υπόσχεσεις, ενώ σε λίγες μέρες αρχίζει η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η επιτροπή δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια κίνηση κατευνασμού των αντιδράσεων των φοιτητών.

Την ίδια ώρα, δεν μπορούμε να μην ξεσκεπάσουμε το ρόλο που διαδραματίζει η παράταξη της Πρωτοπορίας εντός του φοιτητικού κινήματος, που λίγες ώρες μετά τη συνάντηση έτρεξε να χεικροτήσει το Υπ. Παιδείας, χωρίς να ασχοληθεί με την ουσία της συνάντησης. Έτρεξαν να μας ενημερώσουν ότι για το 2020 θα υπάρξει αύξηση του κονδυλίου κατά 800.000 ευρώ. Την ίδια ώρα που για 6  ολόκληρα χρόνια δεν είπαν κουβέντα ούτε για τις αποκοπές που έφτασαν τα 24 εκατομμύρια ευρώ, ούτε για τα αδιανέμητα ποσά που χάθηκαν στις μαύρες τρύπες των κρατικών προϋπολογισμών αντί να διανεμηθούν σε περισσότερους φοιτητές. Έτρεξαν να μας ενημερώσουν για την αύξηση των δικαιούχων, ενώ γνωρίζουν ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης τους οδήγησε όλο και περισσότερες οικογένειες να εμπίπτουν στα υφιστάμενα κριτήρια της φοιτητικής μέριμνας. Δηλώνουν όμως απόντες στις διεκδικήσεις της ΠΟΦΕΝ για βελτίωση των κριτηρίων ώστε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι δικαιούχοι αλλά και στην ανάγκη επαναφοράς εκατομμυρίων ευρώ στη Φοιτητική Μέριμνα και όχι απλά χιλιάδων ευρώ.

Φυσικά αυτό που δεν θα ακούσουμε πάλι από μεριάς τους, είναι την ανάγκη για μείωση των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την ώρα που εμείς συμπορευόμαστε με τους φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων που δίνουν καθημερινές μάχες για να εξασφαλίσουν το πτυχίο τους, αυτοί δυστυχώς συμπορεύονται με τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Καλούμε έστω και τώρα τον Υπουργό, όπως προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση των αιτημάτων της ΠΟΦΕΝ και στην αλλαγή των προϋπολογισμών για το 2020. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει δυνατότητα για ουσιαστικότερη αύξηση των δικαιούχων και για περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων δικαιούχων μέσα από τη φοιτητική χορηγία και τα φοιτητικά επιδόματα.

Τέλος καλούμε όλους τους φοιτητές, των δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου, των χώρων σπουδών στην Ελλάδα και το υπόλοιπο εξωτερικό, να συμπορευτούν με την ΠΟΦΕΝ, για να πετύχουμε επιτέλους επαρκή Φοιτητική Μέριμνα, που θα καλύπτει τις σύγχρονες και πολλαπλές ανάγκες των φοιτητών. Στο δρόμο που μας επιβάλλουν, οφείλουμε να χαράξουμε άλλο δρόμο. Ραντεβού λοιπόν στις 7 Νοεμβρίου  το πρώι σε κάθε χώρο σπουδών!

 

Γραφείο Τύπου

30/10/2019