Ανακοίνωση για συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου 23/8/2021 και νέα καθυστέρηση στο ζήτημα επιστροφής των φοιτητών στα πανεπιστήμια

Ενώ βρισκόμαστε δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των μαθημάτων στα Δημόσια Πανεπιστήμια, με τις πανεπιστημιακές αρχές και τους φοιτητές να αναμένουν το τι θα γίνει τελικά με το ζήτημα επιστροφής των φοιτητών στη δια ζώσης διδασκαλία, η Κυβέρνηση φρόντισε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο να μην πάρει απόφαση για το θέμα, προχωρώντας σε νέα καθυστέρηση. Την ίδια ώρα, τα πανεπιστήμια είχαν δώσει εισηγήσεις για το θέμα από τον Ιούλη, ενώ οργανωμένα σύνολα φοιτητών είχαν θέσει από πολύ πιο πριν, τους δικούς τους προβληματισμούς και εισηγήσεις.

Αυτή η στάση είναι απαράδεκτη, καθώς συνεχίζει να θυματοποιεί τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, που αγωνιούν για τις σπουδές τους αλλά και για τις οικονομικές -κυρίως- επιπτώσεις που θα επωμιστούν από τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στο θέμα. Η πανδημία δεν εμφανίστηκε χθες. Αντιθέτως, είναι η πραγματικότητα της κυπριακής κοινωνίας εδώ και ενάμιση χρόνο. Επίσης, είναι ξεκάθαρο εδώ και καιρό, ότι μεγάλη μερίδα των φοιτητών δεν θα εμβολιαστεί, τουλάχιστον μέχρι και την έναρξη των μαθημάτων.

Επομένως, η Κυβέρνηση έπρεπε να είχε ήδη προχωρήσει με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή όλων των φοιτητών στη δια ζώσης διδασκαλία από τις αρχές μάλιστα του καλοκαιριού, επιλύοντας έτσι έγκαιρα όποια ζητήματα και ανάγκες θα προέκυπταν. Δυστυχώς όμως, όχι μόνο έχει προχωρήσει σε νέα καθυστέρηση επί του θέματος, αλλά προωθεί και τη γνωστή της πρόταση για το θέμα, που αποκλείει φοιτητές από τη δια ζώσης διδασκαλία με οικονομικούς όρους.

Από μεριάς μας, από τις αρχές του περασμένου εξαμήνου, τονίζαμε την ανάγκη σταδιακής επιστροφής των φοιτητών στα πανεπιστήμια, με στόχο τη νέα χρονιά και με την εμπειρία που θα έπρεπε να είχε αποκτηθεί, να γίνει επιστροφή όλων των φοιτητών χωρίς οποιουσδήποτε φραγμούς, ειδικά οικονομικούς.

Παράλληλα, καταγγέλλουμε τη στάση της φοιτητικής παράταξης της κυβέρνησης, της ΦΠΚ Πρωτοπορία, που ενώ ελέγχει την ΠΟΦΕΝ, αντί να απαιτήσει την επιστροφή όλων των φοιτητών στη δια ζώσης διδασκαλία, χωρίς οι φοιτητές να πληρώνουν ούτε σεντ και να αντιδράσει στη νέα καθυστέρηση στο ζήτημα από την Κυβέρνηση, την αφήνει πάλι στο απυρόβλητο και επιμένει στην εξασφάλιση μειωμένου κόστους της εξέτασης PCR  ως ακόμα ένα συμβιβασμό. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η όποια μείωση γίνει στο κόστος του PCR, αυτό και πάλι θα είναι απαγορευτικό για την πλειοψηφία των φοιτητών.

Το Φοιτητικό Κίνημα πρέπει να απαιτήσει ξεκάθαρα να παρθεί απόφαση ΤΩΡΑ, χωρίς άλλη καθυστέρηση για την επιστροφή όλων των φοιτητών, με ασφάλεια και χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ώστε να γίνουν έγκαιρα όλες οι απαιτούμενες προετοιμασίες.

Επίσης, επαναλαμβάνουμε το χρέος της Κυβέρνησης για αξιοποίηση εξειδικευμένων επιστημόνων, ιατρών και επιδημιολόγων, για την ολοκληρωμένη ενημέρωση γύρω από το ζήτημα των εμβολιασμών, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικότερα την παραπληροφόρηση που αναπαράγεται επικίνδυνα. Θα πρέπει, όχι να εξαναγκάσει, αλλά να πείσει και να απαντήσει στις ανησυχίες των φοιτητών που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει να εμβολιαστούν. Αυτό θα πρέπει να γίνει μαζικά, έγκαιρα και ολοκληρωμένα, μέσα στους ίδιους τους σπουδαστικούς χώρους, μέσα από τη ζωντανή επαφή των εξειδικευμένων επιστημόνων με τους φοιτητές. Όχι αποκλείοντας τους ίδιους τους φοιτητές από τους χώρους αυτούς.

Λόγω του επικίνδυνου τρόπου που εξελίσσεται το ζήτημα, προχωρούμε στην πραγματοποίηση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τετάρτη έξω από το Υπουργείο Υγείας, η ώρα 10:00 π.μ., με σύνθημα «Επιστροφή ΌΛΩΝ των φοιτητών στα πανεπιστήμια, με ΑΣΦΑΛΕΙΑ και χωρίς οικονομικούς αποκλεισμούς!». Στη διαμαρτυρία θα τηρούνται αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως και το περιεχόμενο των αιτημάτων της διαμαρτυρίας.

Γραφείο Τύπου

23/8/2021

ΒΙΝΤΕΟ:

https://bit.ly/3j6BYDk