Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 18/11/2019, η εκδήλωση μνήμης και τιμής της ηρωικής εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου, του Νοέμβρη του 1973, από την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ). Εκατοντάδες, μαθητές και φοιτητές, συγκεντρώθηκαν δίπλα από το κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ, στην Λευκωσία, από το οποίο πορεύτηκαν και φέτος μέχρι την αμερικανική πρεσβεία, όπου κατατέθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλίες και τραγούδια από τους οργανωτές.

46 χρόνια μετά, η νεολαία της Κύπρου τιμά τoν αγώνα και τη θυσία των ηρωικών φοιτητών, που άνοιξαν τον δρόμο, για να γκρεμιστεί η λαομίσητη Χούντα των Αθηνών. Τα χουντικά τανκς μπορεί να έσπασαν την πύλη του Πολυτεχνείου αλλά δεν κατάφεραν να σβήσουν τη φλόγα για ανατροπή της φασιστικής δικτατορίας. Δυστυχώς όσο αποφασιστικό και αν ήταν το κτύπημα για τη Χούντα, αυτή δεν έπεσε παρά μόνο τον Ιούλη του 1974, μετά που υλοποίησε τα νατοϊκά σχέδια για την Κύπρο. Είναι γι’ αυτό που ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για τον κυπριακό λαό, που έπεσε και αυτός θύμα της αμερικανοκίνητης Χούντας.

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου του 1973 παραμένουν μέχρι και σήμερα επίκαιρα για το λαό μας και ειδικά τη νέα γενιά του τόπου μας. Ο ιμπεριαλισμός ακόμη διατάσσει πολέμους, ξεκινά την αιματοβαμμένη μηχανή του ΝΑΤΟ και κατασπαράσσει λαούς και χώρες για να ικανοποιήσει τα οικονομικά του συμφέροντα. Το δικαίωμα μας στη δωρεάν δημόσια παιδεία καταρρακώνεται από τις δυνάμεις της συντήρησης, αφού όλο και περισσότερο εμφανίζονται ταξικοί και κοινωνικοί φραγμοί μπροστά μας. Η πατρίδα μας είναι υπό κατοχή και ο κάθε ένας από εμάς ζει τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών επιβουλών, τις συνέπειες του σχεδιασμένου πραξικοπήματος και της Τούρκικης Εισβολής. Ο αντικατοχικός μας αγώνας λοιπόν, δεν μπορεί να μην είναι και αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αλλά και τον ίδιο το φασισμό που υπηρετεί πιστά τα άνομα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Το σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» δεν μπορεί να μην φωτίζει τον αγώνα μας και σήμερα για ζωή και σπουδές με αξιοπρέπεια!

Η Προοδευτική Κ.Φ., γέννημα θρέμμα του Νοέμβρη του 1973, θα συνεχίσει να πορεύεται στα βήματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου αγωνιζόμενη όπως και τότε για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία. Θα συνεχίσει να παλεύει για την λύση του Κυπριακού, για να μπορεί η νεολαία τούτου του τόπου, να οραματίζεται ένα μέλλον ειρηνικό σε μια Κύπρο της αδελφοσύνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Γραφείο Τύπου
1
8/11/2019