Ανακοίνωση για την καθυστέρηση ανακοίνωσης των δικαιούχων των φοιτητικών επιδομάτων της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20

Οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την πλειοψηφία των κυπριακών νοικοκυριών, γεγονός που επηρεάζει τις σπουδές και τους οικονομικούς προϋπολογισμούς χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους. Ενώ λοιπόν ολόκληρη η κοινωνία συνεχίζει να ζει μέσα σε συνθήκες δύσκολες και πλήρους αβεβαιότητας, γινόμαστε ξανά μάρτυρες της προχειρότητας και της καθυστέρησης με την οποία εφαρμόζεται η κρατική μέριμνα.

Ήδη βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, δηλαδή λίγο πριν την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο κατάλογος των δικαιούχων για τα φοιτητικά επιδόματα της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20!

Ως Προοδευτική Κ.Φ. εδώ και χρόνια τονίζαμε ότι ορθώς έγινε η συγχώνευση των αιτήσεων της φοιτητικής χορηγίας και των φοιτητικών επιδομάτων, αλλά η εξέταση τους από την Υπηρεσία Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας μόνο, θα οδηγούσε σε σοβαρή καθυστέρηση στη διαδικασία, για κάτι που δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Είναι γι’ αυτό που τονίζαμε από τότε ότι το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση έπρεπε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την επαρκή εκπαίδευση και στελέχωση της Υπηρεσίας. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση στη διαδικασία, ειδικά στα φοιτητικά επιδόματα, με αποκορύφωμα πέρσι που ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι τέλη Νοεμβρίου. Φέτος Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας κατάφεραν να καταγράψουν νέο αρνητικό ρεκόρ καθυστέρησης, ενώ είναι ακόμη άγνωστο πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Παράλληλα, ως Προοδευτική Κ.Φ. τονίζαμε από τον περασμένο Μάρτη, όταν είχε ξεσπάσει στην Κύπρο το πρώτο κύμα της πανδημίας, ότι το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να λάβει έγκαιρα τα μέτρα του για να μην φτάσουμε στη σημερινή καθυστέρηση. Δυστυχώς και πάλι φαίνεται ότι δεν ίδρωσε το αυτί των κυβερνώντων την ίδια ώρα που παραμένει άγνωστο εάν η φοιτητική χορηγία έχει καταβληθεί στο σύνολο των φοιτητών, ενώ ο Υπουργός Παιδείας στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στις 12 Νοεμβρίου αδυνατούσε να απαντήσει στο ερώτημα πότε θα καταβληθούν τα φοιτητικά επιδόματα.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας όπως μεριμνήσει να ανακοινωθούν οι δικαιούχοι των φοιτητικών επιδομάτων άμεσα, μιας και μετά την ανακοίνωση των δικαιούχων υπάρχει διαδικασία προσκόμισης δικαιολογητικών για την παραχώρηση των επιδομάτων. Είναι απαράδεκτο να πληρώνουν το τίμημα οι φοιτητές και οι οικογένειες τους που έχουν άμεσα ανάγκη τα επιδόματα αυτά. Παράλληλα καλούμε την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας της ΠΟΦΕΝ όπως ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις για το ζήτημα και να μη μείνει για ακόμη μια φορά στις διαπιστώσεις και στην πλάγια δικαιολόγηση της Κυβέρνησης.

Γραφείο Τύπου

02/12/2020