Ανακοίνωση για την περαιτέρω καθυστέρηση στις αποφάσεις για τις μορφές φοίτησης στα Πανεπιστήμια της Κύπρου όπου επηρεάζει αρνητικά χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειες τους

Είναι γεγονός ότι είμαστε μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων στα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου μας και ακόμη λιγότερες μέρες πριν οι φοιτητές καλεστούν να εγγραφούν σε μαθήματα και να διαμορφώσουν το ακαδημαϊκό τους πρόγραμμα. Παρόλα αυτά, η μορφή διδασκαλίας των μαθημάτων δεν έχει ακόμα οριστικά ξεκαθαρίσει, πόσο μάλλον το κάθε προσφερόμενο μάθημα με ποια μορφή θα διδάσκεται. Η συνέχιση της λογικής, πως θα παρθούν οριστικές αποφάσεις όσο πιο κοντά στην ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, ειδικά σήμερα που είμαστε στο παραπέντε, δημιουργεί σωρεία προβλημάτων για τους φοιτητές, γεγονός που αφήνει χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειες τους στην αβεβαιότητα με αρνητικές επιπτώσεις, κυρίως οικονομικές.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι η πλειοψηφία των φοιτητών, τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα που επηρεάζουν καθοριστικά τη φοίτηση τους και κατ’ επέκταση είναι ανάγκη να προγραμματιστούν έγκαιρα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ήδη φοιτητές ένεκα της αβεβαιότητας αυτής δεν γνωρίζουν αν πρέπει να ενοικιάσουν ή όχι, πόσω μάλλον εάν έχουν ήδη ενοικιάσει να προχωρήσουν σε κάποιο διακανονισμό. Προφανώς εάν γνώριζαν ποια μορφή θα είχαν τα μαθήματα τους και σε ποιες μέρες, θα μπορούσαν να επιλέξουν την πιο συμφέρουσα οικονομική επιλογή, όπως π.χ. η επιλογή μετακίνησης από τις πόλεις τους στα πανεπιστήμια μόνο τις μέρες της δια ζώσης διδασκαλίας, εάν ήταν μόνο μια ή δύο μέρες την εβδομάδα για κάποιες μόνο ώρες. Επίσης αρκετοί φοιτητές ένεκα της αβεβαιότητας αυτής, αδυνατούν να πάρουν αποφάσεις και για άλλα ζητήματα, όπως η εξεύρεση εργασίας στην πόλη σπουδών τους ή στην πόλη μόνιμης διαμονής τους.

Ως Προοδευτική Κ.Φ. αναγνωρίζουμε ότι τόσο οι αρχές των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών πανεπιστημίων, καταβάλλουν εδώ και μήνες προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί η φοίτηση με φυσική παρουσία, η οποία παραμένει η ποιοτικότερη μέθοδος παρεχόμενης εκπαίδευσης με αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων μορφών. Θεωρούμε πως, εφόσον τα μέτρα για την πανδημία που ισχύουν σήμερα θα συνεχίσουν να υφίστανται και το επόμενο διάστημα και αφού τα πανεπιστήμια στη βάση αυτού προκρίνουν στην πλειοψηφία τους το συνδυασμό της φοίτησης με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως, έπρεπε ήδη να πάρουν οριστικές αποφάσεις που θα επιτυγχάνουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό φυσική παρουσία των φοιτητών.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι, η περαιτέρω καθυστέρηση θα επιτείνει την αβεβαιότητα των φοιτητών και των οικογενειών τους. Καλούμε λοιπόν τα δύο δημόσια πανεπιστήμια όπως επιδιώξουν ώστε πριν το τέλος της εβδομάδας, όχι μόνο να πάρουν τελικές αποφάσεις αλλά να δημοσιοποιήσουν τα προγράμματα διδασκαλίας και τον τρόπο παράδοσης των προγραμμάτων. Την ίδια ώρα, καλούμε τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, να μην καθυστερήσουν να ενημερώσουν τους φοιτητές για τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων, μιας και τέλη Σεπτεμβρίου αρχίζει το ακαδημαϊκό εξάμηνο, αλλά να προβούν μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου σε πλήρη ενημέρωση των φοιτητών!

Η Προοδευτική Κ.Φ., από την έναρξη της πανδημίας και το κλείσιμο των πανεπιστημίων, κατέθεσε δεκάδες προτάσεις στην ΠΟΦΕΝ ως προς τον ομαλότερο τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων. Δυστυχώς όμως, ενώ έχουν οι πλείστες υιοθετηθεί από τη Γραμματεία της ΠΟΦΕΝ, η ηγεσία της ομοσπονδίας δεν τις προώθησε δυναμικά και αποφασιστικά, αλλά αρκέστηκε στην απλή διεκπεραίωση υλοποίησης των αποφάσεων. Η λειψή διεκδίκηση, έχει ως αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ακόμα η υιοθέτηση αυτών των αιτημάτων και από τις αρμόδιες αρχές (Πανεπιστήμια ή/και κυβέρνηση). Ως Προοδευτική, καλούμε έστω και τώρα την ηγεσία του δευτεροβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης των φοιτητών να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εξυπηρετήσει τα πραγματικά συμφέροντα των φοιτητών.

Γραφείο Τύπου

25/08/2020