Ανακοίνωση για τη χθεσινή συζήτηση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής γύρω από τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια

 

Ως Προοδευτική Κ.Φ., με αφορμή τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Παιδείας, οφείλουμε να επανατοποθετηθούμε για τη συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου μας, με επιβολή διδάκτρων.

Από μεριάς μας, στηρίξαμε και  στηρίζουμε την εισαγωγή προπτυχιακών προγραμμάτων σε ξένες γλώσσες στα δημόσια πανεπιστήμια, αφού θα ανοίξει το δρόμο για προσέλκυση ξένων φοιτητών, καθώς θα δώσει και τη δυνατότητα στους Κύπριους να σπουδάζουν δωρεάν στην αγγλική γλώσσα στον τόπο τους.

Παρόλα αυτά από τη μέρα που Κυβέρνηση – ΔΗΣΥ κατέθεσαν το εν λόγω νομοσχέδιο, διαφωνήσαμε έντονα με τον τρόπο που έρχεται να ρυθμίσει το ζήτημα, αφού τα δημόσια πανεπιστήμια θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις, που πρέπει να αντιμετωπίζουν τα προγράμματα αυτά κάτω από το φακό της βιωσιμότητας και του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Προέκταση της πιο πάνω προσέγγισης είναι η επιβολή διδάκτρων σε αυτά τα προπτυχιακά προγράμματα και η εναλλακτική είσοδος  πέραν των παγκυπρίων εξετάσεων, που αφορά και Κύπριους φοιτητές. Με άλλα λόγια πρόκειται για ακόμη μια προσπάθεια κάποιων να ανοίξουν οι πύλες της σταδιακής κατάργησης της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας παιδείας. Δυστυχώς,  η επίθεση που δέχεται η δωρεάν δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση φαίνεται να βρίσκει θετική ανταπόκριση και από άλλες πολιτικές δυνάμεις εντός της Επιτροπής Παιδείας.

Δεν έφταναν τα πιο πάνω, στη χθεσινή συνεδρία το Υπουργείο Παιδείας ήρθε να στηρίξει και την πρόταση του ΔΗΣΥ που διαγράφει τα ανώτατα όρια διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια. Κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα εφαρμογής της και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, άρα τη δυνατότητα για περαιτέρω αυξήσεις στα δίδακτρα. Όλα αυτά σε μια περίοδο που οι φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων απαιτούν μειώσεις στα δίδακτρα τους, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Εξάλλου, η κατάργηση των ανώτατων ορίων των διδάκτρων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ήδη προωθείται μέσα από την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, που στο όνομα της στήριξης της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίνει το δικαίωμα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια να καθορίζουν ελεύθερα το ύψος των δικών τους διδάκτρων.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο ως έχει, αποτελεί έκτρωμα για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία του τόπου μας. Καλούμε έστω και τώρα όλες τις πολιτικές δυνάμεις όπως ενεργήσουν με τρόπο που η δημιουργία των ξενόγλωσσων προγραμμάτων να μην οδηγεί στην αλλοίωση του χαρακτήρα των δημοσίων πανεπιστημίων του τόπου μας και σε άλλους τόσους κινδύνους. Παράλληλα καλούμε το φοιτητικό κίνημα, στα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, να αντιδράσει δυναμικότερα για το ζήτημα και να ξεφύγει από την αδράνεια που έχει περιέλθει, επειδή στο τιμόνι της ΠΟΦΕΝ βρίσκεται η κυβερνητική παράταξη της Πρωτοπορίας. Να απαιτήσει το ζήτημα να μείνει μακριά από την λογική της εμπορευματοποίησης της Παιδείας στα δημόσια πανεπιστήμια και κατ‘ επέκταση την ενίσχυση της αισχροκέρδειας στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Γραφείο Τύπου
18/06/2020