Πραγματοποιήθηκαν σήμερα 15/11/19 αντικατοχικές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους, από την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), με κεντρικό σύνθημα «Κύπρος – Ελεύθερη – Επανενωμένη – Κοινή Πατρίδα – ένας λαός».

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, χιλιάδες μαθητές και φοιτητές από όλη την Κύπρο, συγκεντρώθηκαν μαζικά σε όλη την Κύπρο για να καταδικάσουν το παράνομο ψευδοκράτος και παράλληλα να διατρανώσουν την θέληση τους για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού μας, απορρίπτοντας τη λογική του συμβιβασμού με τη διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Δυστυχώς οι καταρρακτώδεις βροχές και η έντονη κακοκαιρία στη Λεμεσό, οδήγησαν για λόγους ασφαλείας στην αναβολή της σημερινής αντικατοχικής εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, την ίδια ώρα και τόπο, τιμώντας παράλληλα και την ηρωική εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείο του 1973. Παράλληλα θέλουμε να συγχαρούμε όλους τους μαθητές και φοιτητές στη Λευκωσία, που αψήφησαν την έντονη βροχή και προχώρησαν στη πραγματοποίηση τόσο της πορείας όσο και της εκδήλωσης μαζικά, στέλνοντας τα σωστά μηνύματα για ακόμη μια χρονιά.

Μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις και τη στασιμότητα που επικρατεί στο Κυπριακό, ως Προοδευτική Κ.Φ. επαναλαμβάνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις πως η λύση επείγει όσο ποτέ άλλοτε. Λύση, που πρέπει όμως, να μην ξεφεύγει από τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, λύση που να διασφαλίζει την ενότητα του τόπου μας. Λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και μια αδιαίρετη κυριαρχία. Παράλληλα θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε σθεναρά τις εθνικιστικές φωνές που  υπάρχουν και στις δύο κοινότητες, φωνές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Οφείλουμε επίσης να καταδικάσουμε και τη στάση της Φ.Π.Κ Πρωτοπορίας και της νεολαίας του ΔΗ.ΣΥ, οι οποίοι για ακόμα μια χρονιά δεν συμμετείχαν καθόλου στις επίσημες εκδηλώσεις του οργανωμένου φοιτητικού και μαθητικού κινήματος. Την ίδια ώρα που δήθεν αγωνίζονται για λύση του κυπριακού προβλήματος και διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που δήθεν προωθούν την επαναπροσέγγιση μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, προχωρώντας και φέτος σε δικές τους εκδηλώσεις.

Ως Προοδευτική Κ.Φ. θα συνεχίσουμε ενάντια στον εθνικισμό και το σοβινισμό, υπέρ της απελευθέρωσης και της επανένωσης του τόπου και του λαού μας στο σύνολο του. 45 χρόνια από την εισβολή και 36 από την ανακήρυξη του Ψευδοκράτους, ο αγώνας για λύση του Κυπριακού προβλήματος παραμένει πρώτιστη προτεραιότητα μας. Καλούμε την νεολαία, να συστρατευτεί μαζί μας, στον αγώνα για μια Κύπρο της ειρήνης και της αδελφοσύνης, χωρίς στρατούς και συρματοπλέγματα, όπου αφέντες της θα είναι μόνο Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι.

Γραφείο Τύπου

15/11/2019