Ανακοίνωση για τις δεκάδες καταγγελίες φοιτητών για τα Φοιτητικά Επιδόματα

Μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση των δικαιούχων των φοιτητικών επιδομάτων από το Υπουργείο Παιδείας,  γίναμε δέκτες δεκάδων καταγγελιών από οικογένειες, που ενώ λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια τα φοιτητικά επιδόματα, φέτος δεν τα έλαβαν ενώ εξασφάλισαν την ίδια μοριοδότηση. Επίσης παρατηρήθηκε σύγχυση γύρω από την παραχώρηση του χριστουγεννιάτικου επιδόματος ύψους 200 ευρώ, το οποίο σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Παιδείας αλλά και ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, θα παραχωρείτο στους δικαιούχους της φοιτητικής χορηγίας.

Προχωρήσαμε σε διευκρίνηση των καταγγελιών διαπιστώνοντας τα πιο κάτω:

  1. Δικαιούχοι για το χριστουγεννιάτικο επίδομα φαίνεται να είναι όσοι πληρούν τα κριτήρια των φοιτητικών επιδομάτων και όχι όλοι οι δικαιούχοι της φοιτητικής χορηγίας. Σε τέτοια περίπτωση πρόκειται για σοβαρό λάθος του Υπουργού Παιδείας, ενώ μέχρι σήμερα δεν έγινε καμιά διόρθωση της λανθασμένης πληροφόρησης που δόθηκε δημόσια, αφήνοντας χιλιάδες οικογένειες να θεωρούν ότι θα λάβουν το επίδομα αυτό, ενώ τελικά δεν θα το λάβουν.
  2. Υπήρξε αύξηση στα απαιτούμενα μόρια που πρέπει να εξασφαλίσει κάποιος για να είναι δικαιούχος των φοιτητικών επιδομάτων. Πιο συγκεκριμένα κατά ένα μόριο στα επιδόματα σίτισης και πρωτοετών, ενώ η αύξηση στο επίδομα στέγασης έφτασε τα πέντε μόρια. Αποτέλεσμα να στερηθούν φέτος των επιδομάτων οικογένειες που ήταν δικαιούχοι πέρσι ή και τα προηγούμενα χρόνια, και που προφανώς τα έχουν ανάγκη.

Πέραν των πιο πάνω παραμένουν ακόμα αναπάντητες από πλευράς της Κυβέρνησης οι καταγγελίες μας για την αποκοπή του επιδόματος για ακαδημαϊκά βιβλία ύψους 300 ευρώ, όπως και η μείωση 2 εκ. ευρώ στους προϋπολογισμούς του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου.

Απαιτούμε όπως το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίσει δημόσια το τι ισχύει για το χριστουγεννιάτικο επίδομα. Επίσης, όπως επαναφέρει τα όρια μοριοδότησης στα περσινά επίπεδα, ώστε να λάβουν τα επιδόματα όλοι οι περσινοί δικαιούχοι που αποκλείστηκαν φέτος. Σε αντίθετη περίπτωση πρόκειται για σοβαρή μείωση του ποσού στήριξης που θα λάβουν αρκετές οικογένειες σε σχέση με όσα λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία της ΠΟΦΕΝ συνεχίζει να μένει κομπάρσος στα τόσα μαζεμένα ζητήματα που έχουν προκύψει, με την παράταξη της Πρωτοπορίας που βρίσκεται στην ηγεσία της ΠΟΦΕΝ να αφήνει το φοιτητικό κίνημα στην αδράνεια προστατεύοντας τις πολιτικές των κυβερνώντων.

Ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών καταδικάζουμε εκ νέου τη νεοφιλελέυθερη πολιτική συνεχιζόμενης μείωσης της φοιτητικής μέριμνας που συνεχίζεται ακάθεκτη από τους κυβερνώντες. Η συνειδητή αυτή πολιτική, ουσιαστικά αφήνει εκτεθειμένους πολλούς συμφοιτητές μας, που έχουν ανάγκη την κρατική στήριξη και υπήρξαν δικαιούχοι πέρσι, είτε αφορά τα όρια μοριοδότησης, είτε την αποκοπή επιδομάτων, είτε τη συρρίκνωση προϋπολογισμών που αφορούν τη στήριξη των φοιτητών.

Γραφείο Τύπου

16/12/2020