Ανακοίνωση Υπ. Παιδείας και Εξωτερικών για το ζήτημα αύξησης των διδάκτρων στα Βρετανικά Πανεπιστήμια  την επόμενη χρονιά

Ως Προοδευτική Κ.Φ. δεν μπορούμε να μην τοποθετηθούμε δημόσια και να εκφράσουμε την απογοήτευση μας για την πορεία που έχει πάρει η μεσολάβηση της κυπριακής Κυβέρνησης για το ζήτημα της αύξησης των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια για όσους εγγραφούν σε αυτά από την επόμενη χρονιά. Γεγονός που επηρεάζει και αδικεί πρωτίστως όσους υποψήφιους φοιτητές θα μεταβούν για σπουδές στο Η.Β. του χρόνου και όχι φέτος, επειδή αυτή τη στιγμή εκτίουν τη στρατιωτική τους θητεία.

Στην προχθεσινή  ανακοίνωση των Υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών, αναφέρεται ότι  μετά τις διαβουλεύσεις των δύο υπουργείων με την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, οι υποψήφιοι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν απευθείας με τα βρετανικά πανεπιστήμια για το θέμα. Επί της ουσίας αφήνουν τους φοιτητές και τις οικογένειες τους να κάνουν αγώνα δρόμου για να επιλύσουν από μόνοι τους το πρόβλημα. Πρόκειται για  ξεκάθαρη κοροϊδία προς τους νέους αυτούς, αφού όχι μόνο μετατόπισαν την ευθύνη διαχείρισης του ζητήματος στους ιδίους, αλλά  παρουσιάζουν το ζήτημα ως επιτυχία που προέκυψε από συντονισμένες ενέργειες.

Η Κυβέρνηση γνώριζε εδώ και καιρό ότι το Brexit θα έφερνε ένα τέτοιο πρόβλημα ενώπιων της κυπριακής κοινωνίας.  Παρόλα αυτά έχασε πολύτιμο χρόνο και δεν έθεσε το ζήτημα έγκαιρα. Το πρόβλημα μπορούσε να προληφθεί και να αποφευχθεί με έγκαιρες παρεμβάσεις όταν γίνονταν οι συζητήσεις για το Brexit. Για ακόμη μια φορά ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά τους φοιτητές του τόπου μας έχει τύχει κακής διαχείρισης.

Από μεριάς μας καλούμε την ΠΟΦΕΝ όπως εγείρει άμεσα το ζήτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς νέα έμμεση δικαιολόγηση των κυβερνητικών χειρισμών, ώστε να μη θυματοποιηθούν εκατοντάδες υποψήφιοι φοιτητές. Με σωστές ενέργειες έστω και τώρα και χωρίς άλλη καθυστέρηση θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για επίλυση του ζητήματος.

Γραφείο Τύπου

8/8/2020