Βασικοί άξονες δράσης της Προοδευτικής Κ.Φ.

Στην ενεργό και αγωνιστική συμμετοχή στον αντικατοχικό αγώνα του λαού μας και στο σωστό προσανατολισμό του ώστε να συνάδει με τους στόχους για μια Κύπρο ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ομόσπονδη, ακέραιη, αποστρατικοποιημένη πατρίδα όλων των νόμιμων κατοίκων της Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Στο μέτωπο του αντικατοχικού αγώνα του Λαού μας, η Προοδευτική από την ίδρυση της χαρακτηρίζεται από τη συνέπεια και ειλικρίνεια στις θέσεις της. Καταδεικνύει το ρόλο του αμερικανοΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού στη δημιουργία και διαιώνιση του κυπριακού. Δεν συμβιβάζεται με το διχοτομικό στάτους-κβο και δεν συναινεί στο ξεπούλημα της μισής Κύπρου στην κατοχική Τουρκία. Υπερασπίζεται με συνέπεια τη λύση της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ως τη μόνη διέξοδο για ανατροπή των τετελεσμένων που έφερε το προδοτικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή. Διατρανώνει την ακλόνητη πίστη στην ανεξαρτησία της πατρίδας μας και προασπίζεται την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μιλά για την αδελφοσύνη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και προωθεί στην πράξη την επαναπροσέγγιση. Όλα αυτά συμπυκνώνονται στο σύνθημα «Η Κύπρος ανήκει στο Λαό της», με το οποίο η Προοδευτική μπόλιασε γενιές φοιτητών και νέων. Την ίδια ώρα, οι ακροδεξιές παρατάξεις του κυπριακού φοιτητικού κινήματος ανεμίζουν τα λάβαρα του εθνικισμού, του σοβινισμού, της ενωσιολογίας και ξεσπούν σε υστερίες αντικομμουνισμού και αντιΑΚΕΛισμού… Σήμερα, η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών στέκεται με συνέπεια στο πλευρό του Προέδρου Χριστόφια ο οποίος δίνει μια τιτάνια μάχη στο μέτωπο της διεθνοποίησης του κυπριακού και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας και του Λαού μας.

Στην συνδικαλιστική δράση μέσω της προσπάθειας επίλυσης στα καυτά φοιτητικά προβλήματα που ταλανίζουν το φοιτητικό κίνημα εδώ και χρόνια, μέσα από τη δημιουργία ενός φοιτητικού κινήματος μαζικού αγωνιστικού και διεκδικητικού, που με αποφασιστικότητα θα διεκδικεί τα κεκτημένα του.

Η συνδικαλιστική δράση της Προοδευτικής έχει προσανατολισμό την οργάνωση του φοιτητικού κινήματος σε όλους τους χώρους σπουδών, με προσανατολισμό την ενότητα, τη μαζικότητα, τη διεκδίκηση, την αγωνιστικότητα και με πρωταρχικό αίτημα το δικαίωμα μας στη μόρφωση και στη δουλειά και στην προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Όλες οι μέχρι σήμερα κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος, φέρουν τη σφραγίδα της Προοδευτικής. Η Προοδευτική ανέδειξε τα αιτήματα του φοιτητόκοσμου, πήρε την πρωτοβουλία για δεκάδες δυναμικές διεκδικήσεις και δίνει μαζικότητα και παλμό στις κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος. Ύψωσε ασπίδα απέναντι στην κυβέρνηση του Συναγερμού όταν επιχειρούσε κουτσούρεμα της φοιτητικής χορηγίας ή μείωση των κλιμάκων για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο, παλεύει για τη μείωση των φοιτητικών ναύλων, όταν άλλοι περιμένουν πότε θα τα μειώσει η …ελεύθερη αγορά. Αγωνίστηκε για την ίδρυση Πανεπιστημίων στην Κύπρο όταν άλλοι έλεγαν ότι κάτι τέτοιο θα μας αποκόψει από το «εθνικό κέντρο»! Κινητοποίησε χιλιάδες φοιτητές ενάντια στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, που προωθούσαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Ταυτόχρονα η Προοδευτική είναι η δύναμη που πρωτοστατεί στην επέκταση της δημόσιας και δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας και στη συνεχή αναβάθμιση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας, ώστε να αγκαλιάζει πρώτα και κύρια τους νέους που προέρχονται από τα λαϊκά-εργατικά στρώματα του τόπου μας.

Στην πολιτιστική, αθλητική, κοινωνική και περιβαλλοντική δραστηριότητα με τη διοργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων μέσα στα πιο πάνω πλαίσια.

Παράλληλα, μέσα από θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, τις καθιερωμένες μας μπουάτ, μουσικά αφιερώματα, ανάδειξη του κυπριακού λαϊκού πολιτισμού, τη αθλητική δραστηριότητα βάζουμε τη δική μας σφραγίδα στα πολιτιστικά δρώμενα του κυπριακού φοιτητικού κινήματος. Κόντρα στη σάπια υποκουλτούρα του συστήματος, η Προοδευτική δίνει βήμα δημιουργίας, έκφρασης και ψυχαγωγίας, ξεδιπλώνοντας μια πολύπλευρη δράση μέσα από τους ομίλους και τα γραφεία μας.