Απάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με αφορμή την ανακοίνωση του 18/12/2020

Είναι μετά λύπης μας που διαπιστώνουμε ότι στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα φοιτητικά επιδόματα, αφήνονται αιχμές για δήθεν «παρερμηνείες που επιχειρήθηκαν», ενώ δεν απαντά στην ουσία των όσων καταγγείλαμε τις προηγούμενες μέρες. Ως εκ τούτου σημειώνουμε τα εξής:

  1. Σε σχέση με το επίδομα για αγορά βιβλίων αναφέρει, ότι αυτό δεν καταργείται, ενώ το ποσό που προνοείται για το επίδομα, ενσωματώθηκε στα υπόλοιπα επιδόματα. Επειδή στο Υπουργείο μιλούν διαφορετική γλώσσα από αυτή της κοινής λογικής, θα το επαναλάβουμε. Μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 3 Δεκεμβρίου, το εν λόγω επίδομα δεν θα παραχωρηθεί τελικά για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20. Με απλά λόγια, οι φοιτητές που το αιτήθηκαν και θα ήταν δικαιούχοι, μαζί με άλλα πιθανών επιδόματα, θα λάβουν συνολικά 300 ευρώ λιγότερα. Το επίδομα επί της ουσίας καταργείται και μαζί του καταργείται η στοχευμένη πολιτική στήριξης των φοιτητών για το σοβαρό κόστος βιβλίων. Η ενσωμάτωση του στα υπόλοιπα επιδόματα, δεν αναιρεί τη αποκοπή των 300 ευρώ σε όσους το δικαιούνται. Θα μπορούσε να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα επιδόματα, το όποιο ποσό θα έμενε μετά την διανομή του επιδόματος βιβλίων.
  1. Στην προσπάθεια της ανακοίνωσης να παρουσιάσει την αύξηση του ποσό που δαπανήθηκε φέτος, σε σχέση με πέρσι, κάτι που δεν αρνούμαστε, δόθηκε στην δημοσιότητα ο αριθμός των εν δυνάμει δικαιούχων. Δηλαδή όσων πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να διεκδικήσουν επιδόματα, ασχέτως αν τελικά, λάβουν ή όχι. Αυτοί ανέρχονται στους 11.214. Σύμφωνα με τους αναρτημένους καταλόγους των δικαιούχων, εγκρίθηκαν μετά τη μοριοδότηση 3.796. Μάλιστα σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο κατάλογο, ο αριθμός αυτός είναι κατά 579 δικαιούχους μειωμένος. Για το επίδομα στέγασης, ο αριθμός δε ξεπερνά τους 268 δικαιούχους, ενώ πέρσι έφτασε τους 628. Η όποια αύξηση στα ποσά που δαπανήθηκαν φέτος, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παροχή του χριστουγεννιάτικου επιδόματος ύψους 200 ευρώ σε όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους, που είναι περισσότεροι από όσους το έλαβαν πέρσι και όχι στα επιδόματα στέγασης, σίτισης και πρωτοετών. Σημειώνουμε ότι, δεν διαφωνούμε με την παροχή του εν λόγω επιδόματος. Το πρόβλημα εστιάζεται στις καταγγελίες περσινών δικαιούχων των επιδομάτων στέγασης και σίτισης, που ενώ φέτος είχαν την ίδια μοριοδότηση, δεν τα έλαβαν. Για το επίδομα στέγασης, τα όρια μοριοδότησης είναι στα 32 και άνω, ενώ πέρσι ήταν στα 27 και άνω. Επομένως, οι επηρεαζόμενοι περσινοί δικαιούχοι θα στερηθούν φέτος επιδόματος ύψους 1800 ευρώ. Σε περιπτώσεις δύο φοιτητών της ιδίας οικογενείας, θα στερηθούν πέραν των 3000 ευρώ. Αυτό είναι κατανοητό στο Υπουργείο Παιδείας ή όχι;  Καμιά αναφορά όμως στην ανακοίνωση του γι’ αυτές τις καταγγελίες!
  1. Οι 7318 εν δυνάμει δικαιούχοι που δεν έλαβαν των βασικών επιδομάτων, προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Επιβεβαιωνόμαστε λοιπόν για τα όσα λέγαμε εδώ και 6 χρόνια, ότι τα 24 εκατομμύρια ευρώ που αποκόπηκαν συνολικά από τη Κρατική Φοιτητική Μέριμνα από την παρούσα Κυβέρνηση, έπρεπε να αξιοποιηθούν για όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους κάθε έτους.  Αν το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ειλικρινή πρόθεση να στηρίξει όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό οικογενειών όπως ισχυρίζεται, τότε θα έπρεπε να υλοποιήσει την πρόσφατη θέση της Προοδευτικής Κ.Φ., δηλαδή να επαναφέρει για αρχή τα σχεδόν 12 εκ. ευρώ που απέκοψε από το 2017 στους προϋπολογισμούς, με συμπληρωματικό προϋπολογισμό και να τα εξαντλήσει στα φοιτητικά επιδόματα για να λάβουν όσοι περισσότεροι αιτητές τα επιδόματα.

Όσον αφορά τις τελευταίες δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, θεωρούμε απαράδεκτο ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Παιδείας να δηλώνει δημόσια  ότι «δεν αποκόπηκε το επίδομα βιβλίων» και «ότι τα επιδόματα είναι τα ίδια και περισσότερα», ενώ είναι φανερή η μη επαρκής ενημέρωση του για την πραγματική κατάσταση στα ζητήματα αυτά, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει απέναντι του την Προοδευτική Κ.Φ. αλλά τις δεκάδες οικογένειες που προχωρούν σε καταγγελίες για τη μειωμένη στήριξη που λαμβάνουν φέτος, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, όπως και όσους στερούνται στη δυνατότητα στήριξης των βασικών φοιτητικών επιδομάτων. Η εμπιστοσύνη των οικογενειών γύρω από την Κρατική Φοιτητική Μέριμνα δυστυχώς έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και δεν μπορεί να αποκατασταθεί με σπασμωδικές ενέργειες.

Γραφείο Τύπου

21/12/2020