Απαράδεκτη η όποια καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων της φοιτητικής χορηγίας

Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα αναγκαζόμαστε να καταγγείλουμε δημόσια τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και του Υπουργείου Παιδείας σε πολύ κρίσιμα ζητήματα για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους. Εδώ και μέρες γίναμε δέκτες παραπόνων για τη μη καταβολή του ποσού της φοιτητικής χορηγίας, αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο.

Με αφορμή τα παράπονα που δεχτήκαμε, θέσαμε το ζήτημα στην ΠΟΦΕΝ στις 10 Αυγούστου, με αποτέλεσμα η  Ομοσπονδία να απευθυνθεί με επιστολή στον Υπουργό Παιδείας για διευκρινήσεις. Δυστυχώς δεν τύχαμε ακόμα κάποιας ενημέρωσης, ενώ η ηγεσία της Ομοσπονδίας δεν ασχολήθηκε από τότε με το θέμα, ούτε άσκησε τις απαραίτητες πιέσεις, γεγονός που οδήγησε στην ανάληψη πρωτοβουλίας από μεριάς μας για επικοινωνία με λειτουργούς της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης. Από την επικοινωνία επιβεβαιώθηκε η καθυστέρηση στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων και πως μάλιστα βρίσκονται ακόμη σε εξέταση οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Μάρτη. Η καθυστέρηση αυτή σύμφωνα με τους λειτουργούς οφείλεται σε τρεις παραμέτρους: τις δύο παρατάσεις που δόθηκαν στην υποβολή των αιτήσεων, την παράλληλη εξέταση των αιτήσεων του επιδόματος 750 ευρώ για φοιτητές του εξωτερικού και στη σοβαρή υποστελέχωση της Υπηρεσίας.

Ως Προοδευτική Κ.Φ., από τις πρώτες μέρες εφαρμογής των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας ζητήσαμε παράταση στην υποβολή των αιτήσεων ένεκα των συνθηκών που διαμορφώθηκαν, τονίζοντας όμως πως θα έπρεπε να γίνουν ενέργειες για να προληφθεί η αναμενόμενη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων και να γίνει ταυτόχρονη καταβολή των ποσών. Ταυτόχρονα, για το επίδομα των 750 ευρώ στους φοιτητές του εξωτερικού, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρέπει η διαδικασία της φοιτητικής χορηγίας να μπει σε δεύτερη μοίρα, αφού αποτελεί τη βασικότερη στήριξη τους κράτους προς όλους τους φοιτητές. Για το ζήτημα της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Φοιτητικής Μέριμνας εδώ και χρόνια τονίζουμε ότι η συγχώνευση της αίτησης της φοιτητικής χορηγίας με τα φοιτητικά επιδόματα και η εξέταση τους από μια Υπηρεσία, θα έπρεπε πρωτίστως να συνδυαστεί με ενίσχυση της Υπηρεσίας με καταρτισμένο προσωπικό. Ήδη τα τελευταία χρόνια παρατηρείται καθυστέρηση στη διαδικασία.

Ενώ λοιπόν η παράταξη μας δημόσια, αλλά και μέσω της ΠΟΦΕΝ, προειδοποιήσαμε έγκαιρα για τους κινδύνους, δυστυχώς ο Υπουργός Παιδείας και η Κυβέρνηση δεν έλαβαν μέτρα. Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι η Κυβέρνηση αγνοεί τα συλλογικά όργανα των φοιτητών. Είναι οφθαλμοφανές ότι δεν είναι θέμα ανικανότητας και μόνο, αλλά είναι θέμα προτεραιοτήτων που θέτει η Κυβέρνηση. Προφανώς οι άμεσες οικονομικές ανάγκες των φοιτητών δεν βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική λίστα. Η όποια καθυστέρηση αφήνει μετέωρους χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειες τους, καθώς την ίδια ώρα καλούνται να πληρώσουν κανονικά ενοίκια, δίδακτρα και οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες πρέπει να καλυφθούν άμεσα.

Καλούμε την Κυβέρνηση να διασφαλίσει άμεσα ότι θα προχωρήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων και κατάθεσης των ποσών, με τρόπο που θα καλυφτεί το όποιο χαμένο έδαφος και παράλληλα καλούμε την ΠΟΦΕΝ όπως ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις για το ζήτημα.

Γραφείο Τύπου

27/08/2020