Δελτίο Τύπου για τη στάση της Γ.Γ. ΠΟΦΕΝ γύρω από το νομοσχέδιο για τα αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια

Πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιανουαρίου, συνεδρία της Γενικής Γραμματείας της ΠΟΦΕΝ. Ως Προοδευτική Κ.Φ. επαναφέραμε στην ημερήσια διάταξη, το νομοσχέδιο που προωθείται από την κυβέρνηση, το οποίο θα  επιτρέπει στα δημόσια πανεπιστήμια τη δημιουργία ξενόγλωσσων αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, με την καταβολή διδάκτρων από τους φοιτητές που θα εισαχθούν σε αυτά. Αφορμή, η εκ νέου συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής στις 8 Ιανουαρίου.

Ως Προοδευτική, ξεκαθαρίζουμε ότι στηρίξαμε και  στηρίζουμε την εισαγωγή προπτυχιακών προγραμμάτων σε ξένες γλώσσες στα δημόσια πανεπιστήμια, που ανάμεσα σε άλλα θα ανοίξει το δρόμο για προσέλκυση ξένων φοιτητών, όπως και τη δυνατότητα για τους Κύπριους να σπουδάζουν δωρεάν στα αγγλικά και στον τόπο τους.

Για εμάς όμως είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ο ακρογωνιαίος λίθος που καθιστά επικίνδυνο το υφιστάμενο νομοσχέδιο, παραμένει η δυνατότητα εισαγωγής διδάκτρων σε αυτά τα προπτυχιακά προγράμματα των δημοσίων πανεπιστημίων. Κάτι που χωρίς αμφιβολία θα οδηγήσει στην εισαγωγή μόνο φοιτητών που μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν στα δίδακτρα και αποκλεισμό όλων των υπόλοιπων που αδυνατούν. Δημιουργία δηλαδή ανισότητας ανάμεσα στη νεολαία του τόπου μας, με οικονομικούς και κατ’ επέκταση κοινωνικούς όρους, και μάλιστα με τη σφραγίδα των δημόσιων πανεπιστημίων.

Ήδη η πλειοψηφία των μαθητών μας κάθε χρόνο δίνει επίπονες προσπάθειες για εξασφάλιση μιας θέσης στα δημόσια πανεπιστήμια ένεκα του δωρεάν χαρακτήρα τους. Είναι παράλληλα αρκετοί και αυτοί που δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν θέση και αναγκάζονται είτε να ξοδέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τις σπουδές τους σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, είτε να σπουδάσουν στην Ελλάδα, είτε ακόμη και να μην σπουδάσουν.

Αντί λοιπόν η σημερινή Γενική Γραμματεία της ΠΟΦΕΝ, που ελέγχεται από την Πρωτοπορία, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως έπραττε στο ζήτημα τα τελευταία δύο χρόνια, από χθες δηλώνει πλέον στήριξη στη φιλοσοφία του νομοσχέδιου ως έχει, εκφράζοντας μόνο κάποιες ανησυχίες. Παράλληλα αποτελεί ολίσθημα για την ΠΟΦΕΝ να χαρακτηρίζονται τα αγγλόφωνα προγράμματα ως ευκαιρία για «ανακούφιση» της κυπριακής οικονομίας. Προωθείται δηλαδή από την Πρωτοπορία μια αντίληψη που θέλει τα δημοσία πανεπιστήμια να λειτουργούν ως κοινές επιχειρήσεις, στη βάση των κανόνων της αγοράς και του ανταγωνισμού. Δικαιώνονται δυστυχώς οι ανησυχίες μας για το ρόλο που θα έχει πλέον η ΠΟΦΕΝ και που δυστυχώς με το καλημέρα του 2020 είναι ξεκάθαρος συμβιβασμός με τις αντιδραστικές πολιτικές στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ως Προοδευτική Κ.Φ. επαναλαμβάνουμε επίσης για ακόμη μια φορά ότι, το υφιστάμενο νομοσχέδιο, θα ανοίξει στο μέλλον και το δρόμο για επιβολή διδάκτρων και στα προπτυχιακά προγράμματα. Δικός μας αγώνας παραμένει η διασφάλιση του σημερινού δωρεάν χαρακτήρα των δημοσίων πανεπιστημίων και η δημιουργία προϋποθέσεων για την επέκταση του, στη βάση των λαϊκών αναγκών, των αναγκών της κυπριακής κοινωνίας και της νεολαίας μας. Από αυτό το φακό θα έπρεπε να  αντιμετωπίζεται και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις όπως εξετάσουν σοβαρά τους κινδύνους που ελλοχεύει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αφού οδηγεί σε ξεκάθαρη αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων μας.

 

Γραφείο Τύπου

16/01/2020