Δελτίο Τύπου για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την επιλογή αναστολής στους στρατιώτες της 2020 ΄Β ΕΣΣΟ που εξασφάλισαν θέση στα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας

Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δίνει το δικαίωμα στους στρατιώτες της 2020 Β’ ΕΣΣΟ, που έχουν εξασφαλίσει θέση σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο και θα άρχιζαν τις σπουδές τους το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, να αναστείλουν τη θητεία τους και να αρχίσουν άμεσα τις σπουδές από το φετινό ακαδημαϊκό έτος.

Θυμίζουμε ότι με τις πρόσφατες αποφάσεις της Βρετανικής Κυβέρνησης, που θα ισχύσουν στα βρετανικά πανεπιστήμια από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, θα προκύψουν νέες αυξήσεις στα δίδακτρα που σε συνδυασμό με τη μη δυνατότητα εξασφάλισης φοιτητικού δανείου πλεον, θα οδηγήσουν αρκετούς κύπριους νέους που σχεδίαζαν να σπουδάσουν στην Βρετανία, να μην σπουδάσουν εκεί. Από αυτούς οι πρώτοι που δέχτηκαν το πλήγμα είναι οι στρατιώτες της 2020 ΄Β ΕΣΣΟ που είχαν ήδη εξασφαλίσει θέση. Λόγω της θητείας τους θα σπούδαζαν το επόμενο έτος και άρα θα επωμίζονταν τις επιπτώσεις, που δεν θα επωμίζονταν οι συμμαθήτριες τους που θα σπούδαζαν από τα φέτος στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι γι΄αυτό που ως Προοδευτική Κ.Φ. καλέσαμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες ώστε να βρεθεί λύση στο ζήτημα τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη ομάδα υποψήφιων φοιτητών.

Ένεκα όμως της καθυστερημένης αυτής απόφασης,  αφού σε λιγότερο από ένα μήνα θα αρχίσει το ακαδημαϊκό εξάμηνο στη Μ. Βρετανία,  θα πρέπει από πλευράς της η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, να προχωρήσουν άμεσα σε συνεννόηση με την Βρετανική Κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί πώς όλα τα βρετανικά πανεπιστήμια θα παραχωρήσουν θέσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 σε όσους επιλέξουν να αναστείλουν τη στρατιωτική τους θητεία. Αν δεν επιτευχθεί αυτό και υπάρξουν περιπτώσεις όπου κάποια από τα Βρετανικά Πανεπιστήμια δεχτούν από φέτος αυτά τα άτομα ενώ κάποια άλλα όχι, τότε θα δημιουργηθεί νέα αδικία, μεταξύ των στρατιωτών της 2020 ΄Β ΕΣΣΟ αυτή τη φορά.

Ταυτόχρονα, επειδή η παραπάνω απόφαση δεν επιλύει οριστικά το πρόβλημα της αύξησης των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια για τις επόμενες γενιές, γεγονός που θα οδηγήσει να σπουδάζουν στη Μ. Βρετανία μόνο η μειοψηφία όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα πρέπει από τώρα να γίνουν έγκαιρα όλες οι προσπάθειες της δικής μας πλευράς για να εξευρεθούν λύσεις που θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Γραφείο Τύπου

4/9/2020