Δελτίο Τύπου για τις εξελίξεις στο ζήτημα των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών στα Δημόσια Πανεπιστήμια μετά και τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας
Ως Προοδευτική Κ.Φ. μετά και τη χθεσινή συνεδρία (24 Ιουνίου) της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, κατά την οποία τέθηκε προς συζήτηση και πάλι το θέμα γύρω από τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα Δημόσια Πανεπιστήμια, αλλά και τα όσα έχουν ειπωθεί στις προηγούμενες συνεδρίες της Επιτροπής για το θέμα, οφείλουμε να τοποθετηθούμε ξανά δημόσια.
Επαναλαμβάνουμε αρχικά, πως ως Προοδευτική Κ.Φ., στηρίξαμε και στηρίζουμε την εισαγωγή προπτυχιακών ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα Δημόσια Πανεπιστήμια, με κύριο μέλημα μας το γεγονός πως θα δώσει και την επιπλέον δυνατότητα σε Κύπριους αλλά και ξένους φοιτητές να σπουδάσουν σε ξένη γλώσσα στον τόπο μας. Ως εκ τούτου όμως διαφάνηκε εξ’ αρχής πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και οι προθέσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ ελλοχεύουν κινδύνους ως προς τη διαφύλαξη της Δημόσιας παιδείας στον τόπο μας. Η επιχειρηματική προσέγγιση της σημερινής κυβέρνησης προς τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων μας, επιβεβαιώνεται περίτρανα για ακόμα μια φορά, προωθώντας το ζήτημα των ξενόγλωσσων αυτών προπτυχιακών προγραμμάτων μέσω του φακού της ανάγκης βιωσιμότητας των προγραμμάτων αυτών και του ανταγωνισμού με τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Προέκταση της πιο πάνω προσέγγισης είναι η επιβολή διδάκτρων σε αυτά τα προπτυχιακά προγράμματα και η εναλλακτική εισδοχή πέραν των Παγκυπρίων εξετάσεων που θα αφορά και τους Κύπριους φοιτητές. Κίνδυνο ελλοχεύει και το γεγονός πως, όσον αφορά τον καθορισμό του ύψους των διδάκτρων στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα των Δημοσίων Πανεπιστημίων, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίζει επί των προτάσεων των Πανεπιστημίων.
Παράλληλα, δε θα μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε και τη στάση της ΦΠΚ Πρωτοπορίας, η οποία μέσω και της ΠΟΦΕΝ, συνεχίζει να υπερασπίζεται τις αντιφοιτητικές πολιτικές της κυβέρνησης της, αδιαφορώντας παντελώς και για το ζήτημα του νομοσχεδίου, που διαγράφει τα ανώτατα όρια διδάκτρων στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Γεγονός που όπως έχουμε ήδη επισημάνει και σε προηγούμενη μας τοποθέτηση, θα δώσει τη δυνατότητα εφαρμογής του στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια για περαιτέρω αυξήσεις των διδάκτρων τους. Μέσα από το φακό της εμπορευματοποίησης της παιδείας, αφού όπως αναγράφουν και στη τοποθέτηση τους, ότι η δημιουργία των αυτοχρηματοδοτούμενων προπτυχιακών προγραμμάτων θα αποφέρει τεράστια έσοδα στη χώρα μας, δείχνουν για ακόμα μια φορά πως στη δική τους αντίληψη η παιδεία αποτελεί προνόμιο για τους λίγους και τους εκλεκτούς και όχι δικαίωμα για όλους. Την ίδια ώρα με τη θέση τους υποβαθμίζεται παντελώς και η διαδικασία των Παγκυπρίων εξετάσεων, αφού προκρίνουν η εισαγωγή σε αυτά τα προγράμματα, να γίνεται μόνο μέσω διεθνών εξετάσεων. Αδιαμφισβήτητα, η πιο πάνω αντίληψη έχει βαθύ κοινωνικό αντίκτυπο, δημιουργώντας φοιτητές δύο ταχυτήτων, στερώντας τη δυνατότητα σε φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται σε πιο δυσχερή οικονομική κατάσταση, να εισαχθούν στα ξενόγλωσσα αυτά προπτυχιακά προγράμματα.
Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο ως έχει, αποτελεί έκτρωμα για τη Δημόσια και Δωρεάν παιδεία του τόπου μας. Την προηγούμενη εβδομάδα καλέσαμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενεργήσουν με τρόπο που να μην οδηγεί στην αλλοίωση του χαρακτήρα των Δημοσίων Πανεπιστημίων του τόπου μας και σε άλλους τόσους κινδύνους. Φαίνεται όμως, ότι καμιά πολιτική δύναμη πέραν του ΑΚΕΛ, δεν στέκεται εμπόδιο στην εμπορευματοποίηση της παιδείας. Τέλος, καλούμε το φοιτητικό κίνημα, στα Δημόσια και Ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως συστρατευθεί με την παράταξη μας, λαμβάνοντας δυναμικότερα μέτρα, απαιτώντας το ζήτημα να μείνει μακριά από την προαναφερθείσα λογική της σημερινής κυβέρνησης