Δελτίο Τύπου για τον κίνδυνο απέλασης ξένων φοιτητών στις ΗΠΑ

Ως Προοδευτική Κ.Φ. παρακολουθούμε με ανησυχία τις αποφάσεις της Κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ γύρω από τους ξένους φοιτητές των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, που επηρεάζουν άμεσα και εκατοντάδες κύπριους φοιτητές. Πιο συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα η Κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα απελάσει όλους τους ξένους φοιτητές που τα πανεπιστήμια τους ήδη εφαρμόζουν ή θα εφαρμόσουν την εξ’ ολοκλήρου διαδικτυακή διδασκαλία, ειδικότερα σήμερα που η πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ είναι εκτός ελέγχου και η συγκεκριμένη μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί ευρύτερα όταν τα πανεπιστήμια ξαναρχίσουν την λειτουργία τους.

Αποτέλεσμα της παραπάνω απόφασης, ξένοι φοιτητές που εμπίπτουν σε αυτή θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ νέοι φοιτητές οι οποίοι έγιναν δεκτοί σε πανεπιστήμιο που θα προσφέρει κυρίως μαθήματα εξ’ αποστάσεως δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στην Αμερική, ούτε θα τους εκδοθεί βίζα. Ως εναλλακτική λύση θα πρέπει να μετεγγραφούν σε άλλο πανεπιστήμιο που προσφέρει δια ζώσης προγράμματα σπουδών. Πρόκειται για επιλογές που είναι σχεδόν ανέφικτες και θα οδηγήσουν την πλειοψηφία των φοιτητών στη βίαιη διακοπή των σπουδών τους. Η μη τήρηση των πιο πάνω με παραμονή στη χώρα θεωρείται αδίκημα. Όσοι φοιτητές επηρεάζονται από τις αποφάσεις και βρίσκονται εκτός ΗΠΑ δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.  Είναι επίσης γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις αφορούν όλα τα επίπεδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) ενώ η πλειοψηφία των ξένων φοιτητών παράλληλα με τις σπουδές τους εργάζονται, γεγονός που καθιστά την απόφαση αυτή ακόμη πιο απαγορευτική.

Από μεριάς μας, καλούμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ όπως αναδείξει και  ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις προς τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για το ζήτημα αυτό, αξιοποιώντας παράλληλα στο μέγιστο βαθμό τις πιέσεις που θα ασκηθούν λογικά και από τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Κράτη.

Το μόνο παραθυράκι που υπάρχει για τους επηρεαζόμενους φοιτητές, είναι η συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημίων τους, ώστε να εγγραφούν τουλάχιστον σε ένα μάθημα που παραδίδεται με φυσική παρουσία, όπως τα λεγόμενα μαθήματα in person, που η παράδοση γίνεται από τον καθηγητή στην τάξη, βιντεογραφείται και μπορεί να την παρακολουθήσει ο φοιτητής σε μετέπειτα χρονικό στάδιο, χωρίς να βρίσκεται ο ίδιος στην αίθουσα. Όσοι Κύπριοι φοιτούν στις ΗΠΑ και χρειάζονται διευκρινίσεις για το ζήτημα, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον φοιτητή Άντη Θεοχάρους που είναι αντιπρόεδρος του Associated Students of the University of California (τηλ: +1 510 610 5038, email: [email protected]).

Γραφείο Τύπου

9/7/2020