Δελτίο τύπου για το «student travel window» που ανακοίνωσε η Βρετανική Κυβέρνηση

Χθες, η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε  το λεγόμενο ‘’student travel window’’ με το οποίο καλεί όλους τους φοιτητές να επιστρέψουν στους χώρους μόνιμης κατοικίας τους μετά τη λήξη των υφιστάμενων μέτρων. Συγκεκριμένα,  η επιστροφή τους θα πρέπει να προγραμματιστεί από τις 3 μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι φοιτητές που θα επιλέξουν να παραμείνουν στο χώρο σπουδών τους, ενδεχομένως να μην μπορούν μετά την 9η Δεκεμβρίου να ταξιδέψουν προς τις χώρες μόνιμης κατοικίας τους.

Η συγκεκριμένη οδηγία αφορά και τους Κύπριους φοιτητές και κάτω από αυτές τις συνθήκες θα πρέπει το Υπουργείο Μεταφορών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε οι αεροπορικές εταιρείες να προγραμματίσουν πτήσεις από Βρετανία προς Κύπρο τις ημέρες που θα είναι ανοικτό το student travel window. Εξάλλου, θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση των φοιτητών αφού όλα τα μαθήματα θα διεξάγονται διαδικτυακά.

Στην περίπτωση που οι αεροπορικές εταιρείες αδυνατούν να προγραμματίσουν επαρκή αριθμό πτήσεων στο διάστημα των καθορισμένων ημερομηνιών, με ευθύνη του Υπουργείου Μεταφορών, θα πρέπει να προγραμματιστούν σταδιακά πτήσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών.

Ως Προοδευτική Κ.Φ.,  τονίζουμε πως πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από τους εμπλεκόμενους φορείς τις αμέσως επόμενες μέρες, για να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου να μην μείνει κανένας φοιτητής στο χώρο σπουδών του χωρίς τη θέληση του.

Ταυτόχρονα, τονίζουμε πως σε καμιά περίπτωση οι αεροπορικές εταιρείες δεν πρέπει εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να κοστολογήσουν ακριβά τα αεροπορικά εισιτήρια, ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις, για να αποφευχθεί η αισχροκέρδεια εις βάρος των φοιτητών.

Τέλος, η παράταξη μας θα προωθήσει στην ΠΟΦΕΝ και στο Υπουργείο Μεταφορών την πιο πάνω πρόταση, ούτως ώστε να γίνουν έγκαιρα όλες οι ενέργειες ευελπιστώντας πως αυτή τη φορά, η κυβέρνηση δεν θα δράσει αργοπορημένα.

Γραφείο Τύπου
12 Νοεμβρίου 2020