Εξελίξεις στο θέμα επαναπατρισμού και στήριξης Κυπρίων φοιτητών εξωτερικού μετά και τη σημερινή ενημέρωση του Υπουργού Εξωτερικών στις Φοιτητικές Ενώσεις

Σε συνέχεια του θέματος για σταδιακό επαναπατρισμό των Κυπρίων φοιτητών του εξωτερικού, ο Υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε σήμερα με εκπροσώπους αρκετών Φοιτητικών Ενώσεων Κυπρίων του εξωτερικού για το ζήτημα. Μέσα από τη συζήτηση προέκυψαν τα πιο κάτω, για τα οποία αναμένουμε το συντομότερο επίσημη και ολοκληρωμένη ενημέρωση.

1) Διανομή πακέτου τροφίμων και φαρμάκων στους φοιτητές του εξωτερικού με έξοδα του Κράτους. Ως Προοδευτική Κ.Φ. θεωρούμε ότι το Κράτος θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για αποστολή φαρμάκων και τροφίμων όπου υπάρχουν Κύπριοι φοιτητές ανεξαιρέτως.

2) Δημοσιοποίηση στοιχείων επαγγελματιών υγείας του  εξωτερικού για παροχή τηλεφωνικής βοήθειας στο Η.Β. τουλάχιστον. Ως Προοδευτική Κ.Φ. θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει σε όλες τις χώρες που υπάρχουν Κύπριοι φοιτητές. Παράλληλα να γίνεται κάλυψη των εξόδων τυχόν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το Κράτος, όπου δεν παρέχεται δωρεάν στους Κύπριους φοιτητές.

3) Καταγραφή των στοιχείων όλων των Κύπριων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, μέσα από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, αρχής γενομένης από τη ερχόμενη Τρίτη εκτός απροόπτου.

4) Ετοιμασία σχεδίου για επαναπατρισμό των Κυπρίων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό και εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες, μετά από αίτηση που θα εξετάζεται από ιατροσυμβούλιο.

5) Έναρξη εξέτασης των  αιτήσεων του επιδόματος €750 για τους Κύπριους φοιτητές του εξωτερικού από αυτή την εβδομάδα, ώστε να αρχίσει η κατάθεσή των ποσών.

Με τη σειρά μας εκεί που ήταν δυνατόν, θέσαμε στον Υπουργό και τα πιο κάτω ζητήματα:

1) Ανάγκη  επαναπατρισμού όσων φοιτητών λήγουν τα συμβόλαια ενοικίασης τους το επόμενο διάστημα ως δεύτερη προτεραιότητα μετά τις ευπαθής ομάδες, ώστε να μην επωμισθούν σοβαρό κόστος για την περαιτέρω διαμονή τους. Αν χρειαστεί να τους παραχωρηθεί με ευθύνη του Κράτους χώρος διαμονής εκεί και όπου δεν επιτευχθεί ο επαναπατρισμός τους.

2) Εξέταση για  επαναπατρισμό φοιτητών που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα υγείας που δεν εμπίπτουν όμως στις ευπαθείς ομάδες βάση του Υπ. Υγείας ή που αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά προβλήματα (οικονομικά, οικογενειακά) που επιβάλλουν επίσης την επιστροφή τους στην Κύπρο.

3) Ετοιμότητα λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για όσους θα φιλοξενηθούν σε χώρους καραντίνας μετά τον επαναπατρισμό τους. Επίσης διασφάλιση διαδικτύου για τους φοιτητές που θα φιλοξενηθούν στους χώρους αυτούς, λόγω των εργασιών, εξ’ αποστάσεως μαθημάτων και εξετάσεων που θα έχουν.

4) Να καταρτιστεί σχεδιασμός με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και για τους υπόλοιπους φοιτητές, πέραν των προτεραιοτήτων που θα τεθούν στο σχέδιο, για  σταδιακό επαναπατρισμό τους το συντομότερο δυνατό και κατάλληλη προετοιμασία για φιλοξενία τους.

Από πλευράς μας θα αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση του σχεδίου, ελπίζοντας ότι θα ληφθούν υπόψιν όσα καταθέτουμε και δεν έχει ακόμα αγγίξει το Υπουργείο Εξωτερικών. Επαναλαμβάνουμε ότι το όποιο σχέδιο εκπονηθεί θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο, με προτεραιότητες και ξεκάθαρες για τον κόσμο διαδικασίες, ειδικότερα στο σταδιακό χαρακτήρα του σχεδίου.

28/3/2020