Επικίνδυνες οι τροποποιήσεις που προωθούνται από τη Κυβέρνηση στη νομοθεσία των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

 

Ως Προοδευτική Κ.Φ. οφείλουμε να τοποθετηθούμε δημόσια, για τις τροποποιήσεις που προωθούνται από τη Κυβέρνηση, γύρω από τη νομοθεσία που διέπει τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Πρόκειται για μέτρα που με βάση τη Κυβέρνηση θα στηρίξουν τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Είναι ξεκάθαρο ότι μέσα από τα μέτρα αυτά, δίνεται η δυνατότητα στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα τους επιφέρει οφέλη, κυρίως οικονομικά. Μέτρα για ευκολότερη προσέλκυση ξένων φοιτητών,  αύξηση της έκπτωσης που θα τους δίνεται για μηχανήματα, εγκαταστάσεις και κτίρια, πολεοδομικά και φορολογικά κίνητρα κ.ο.κ.. Στην ουσία πρόκειται για μέτρα που θα βοηθήσουν την περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας τους.  Την ίδια ώρα, χιλιάδες φοιτητές Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, δίνουν καθημερινό αγώνα για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο σοβαρό οικονομικό κόστος των σπουδών τους. Μάλιστα αρκετοί αναγκάζονται να διακόψουν προσωρινά τις σπουδές τους ή και οριστικά.
Είναι για αυτό που θεωρούμε ότι τέτοια  μέτρα δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας αν δεν πρόκειται να επωφεληθούν οι ίδιοι οι φοιτητές των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, όπως η μείωση των διδάκτρων, η δωρεάν παροχή απαραίτητων υλικών και συγγραμμάτων που κοστίζουν αρκετά, η παροχή φοιτητικής στέγης μακριά από τη λογική της περαιτέρω κερδοφορίας.
Αντί λοιπόν στα πιο πάνω μέτρα να διασφαλίζεται η  βελτίωση της θέσης των φοιτητών, αντιθέτως μέσα στα μέτρα δίνεται και το δικαίωμα στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια να καθορίζουν ελεύθερα τα δικά τους δίδακτρα. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν το Οργανωμένο Φοιτητικό Κίνημα έδωσε και κέρδισε αγώνες για την εισαγωγή πλαφόν στα ύψη των διδάκτρων, ώστε να αντιμετωπίσει φαινόμενα αισχροκέρδειας εις βάρος των φοιτητών. Κάτι που η σημερινή Κυβέρνηση δυστυχώς έχει περιθωριοποιήσει.  Τα προηγούμενα χρόνια η ΠΟΦΕΝ έθετε το συγκεκριμένο ζήτημα επιτακτικά, ώστε στο ύψος των διδάκτρων να προσμετράται η οικονομική πραγματικότητα των κυπριακών νοικοκυριών και όχι μόνο το κριτήριο της ζήτησης  και προσφοράς  που επιβάλλει η λεγόμενη ελεύθερη αγορά. Αντίθετα με τη συγκεκριμένη τροποποίηση, θα δίνεται το δικαίωμα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια να αναγκάσουν όσους νέους δεν έχουν άλλη επιλογή από το να σπουδάσουν σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, να χώσουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσουν.
Δυστυχώς επιβεβαιώνονται για ακόμα μια φορά οι ανησυχίες της παράταξη μας για την πορεία που ακολουθεί η ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια στο ζήτημα αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη οράματος της σημερινής Κυβέρνησης, για επέκταση της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας.
Ως Προοδευτική Κ.Φ. καλούμε την ΠΟΦΕΝ να θέσει τους έντονους προβληματισμούς στην ολότητα των τροποποιήσεων και τη έντονη διαφωνία της με τη συγκεκριμένη τροποποίηση. Από την άλλη καλούμε τη κυβέρνηση να σταματήσει να προωθεί τα ιδιωτικά συμφέροντα πάνω από την ίδια την κυπριακή κοινωνία στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να παρθούν μέτρα κατά της αισχροκέρδειας των Ιδιωτικών Πανεπιστήμιων σε βάρος των φοιτητών. Η μόρφωση είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα!

 

                                                                                                                                    Γραφείο Τύπου
                                                                                                                        23/7/2019