Η απάντηση μας για το επίδομα των 750 ευρώ : να δοθεί σε όλους τους φοιτητές του εξωτερικού που δεν επέστεψαν Κύπρο πριν τα πρώτα μέτρα

Ως Προοδευτική Κ.Φ. αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε για το ζήτημα του επιδόματος των 750 ευρώ για τους φοιτητές του εξωτερικού. Για την κατάθεση του επιδόματος πλέον, πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά υπεύθυνη δήλωση του φοιτητή ότι δεν θα επαναπατριστεί πριν τις 26 Απριλίου, αλλιώς δεν θα είναι δικαιούχος.

Όλα αυτά θα έπρεπε να ήταν ξεκάθαρα εξ’αρχής για τους φοιτητές που δεν επαναπατρίστηκαν πριν την εφαρμογή των πρώτων μέτρων. Αντιθέτως ξεκαθαρίζει μετά από τρείς εβδομάδες και ενώ ήδη έχουν γίνει μαζικά αιτήσεις. Έτσι θα αποκλειστούν από αυτό όσοι ενώ το αιτήθηκαν, θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του επαναπατρισμού το πρώτο δεκαπενθήμερο και θα επιστρέψουν λίγες μέρες πριν τις 26 Απριλίου. Είναι προφανές πως θα στοχοποιηθούν  οι πρώτες κατηγορίες που θα επαναπατριστούν, όπου είναι οι ευπαθείς ομάδες, χωρίς να υπολογίζονται οι πραγματικές ανάγκες του καθενός, αφού το μέτρο ομολογουμένως δεν έχει κοινωνική στόχευση.

Οι φοιτητές ήδη από τη μέρα που εξαγγέλθηκαν τα μέτρα, έχουν συμπληρώσει σχεδόν ένα μήνα διαμονής τους στο εξωτερικό και αρκετοί έχουν προβεί σε ανανεώσεις συμβολαίων και άλλα έξοδα. Όλες τις προηγούμενες μέρες οι φοιτητές και οι οικογένειες τους στηρίχθηκαν στο επίδομα αυτό, ενώ δεν είχαν ενημέρωση για το ζήτημα του επαναπατρισμού μέχρι πρόσφατα.

Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι δεν πρέπει να στερηθεί σε κανένα φοιτητή το επίδομα αυτό τη δεδομένη στιγμή, αλλά  να δοθεί σε όσους φοιτητές του εξωτερικού δεν επέστρεψαν στην Κύπρο πριν την εφαρμογή των πρώτων μέτρων και άρα δεν μπορούσαν να  επαναπατριστούν από τότε. Τέλος θεωρούμε ότι όποια μέτρα παρθούν το επόμενο διάστημα θα πρέπει να έχουν την λογική της στόχευσης με  κοινωνικοοικονομικά κριτήρια ώστε να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες τους κάθε φοιτητή και των οικογενειών τους, ειδικά σήμερα που οι επιπτώσεις της πανδημίας κτυπούν την πόρτα αρκετών.

                                                                                                Γραφείο Τύπου
                                                                                                                        10/04/2020