Η αύξηση των ποσών για τα φοιτητικά επιδόματα δικαιώνει την Προοδευτική Κ.Φ. και εκθέτει ξανά την Κυβέρνηση και τα φερέφωνα της

Η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία αυξάνεται το ποσό που θα δοθεί για τα φοιτητικά επιδόματα για το έτος 2020-21 με επιπλέον 3,2 εκ. ευρώ, επιβεβαιώνει όσα η παράταξη μας διεκδικούσε εδώ και χρόνια γύρω από το ζήτημα, αλλά και όσα κατάγγελε για την περσινή αντίστοιχη διαδικασία. Δηλαδή τη μη αξιοποίηση της δυνατότητας αύξησης των ποσών στην Κρατική Φοιτητική Μέριμνα και διανομή των ποσών αυτών στα φοιτητικά επιδόματα, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των οικογενειών που θα λάβουν στήριξη, μέσα σε συνθήκες φτωχοποίησης. Δυστυχώς οι προϋπολογισμοί όπως διαμρφώθηκαν μετά και την συρρίκνωση τους κατά 24 εκ. ευρώ επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, δεν μπορούν πλέον να καλύψουν όλους όσους έχουν ανάγκη.

Θυμίζουμε ότι κατά την περσινή διαδικασία, δηλαδή για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, σε ανακοινώσεις μας στις 8, 16 και 21 Δεκεμβρίου 2020 καταγγέλλαμε ότι τα ποσά που έμεναν για τα φοιτητικά επιδόματα, οδήγησαν την Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας στην αύξηση των μορίων που πρέπει να εξασφαλίσει κάποιος για να τα λάβει. Έτσι αρκετές οικογένειες που τα λάμβαναν στο παρελθόν, τελικά τα στερήθηκαν.  Από τον Δεκέμβρη του 2020 λοιπόν, τονίζαμε ότι ήταν αναγκαίος ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ώστε να εξαντληθούν σε περισσότερους φοιτητές. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και οι προϋπολογισμοί της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας για το 2021 έμειναν στα ίδια επίπεδα.

Για το ζήτημα προχωρήσαμε μάλιστα σε κατάθεση πρότασης στην Γενική Γραμματεία της ΠΟΦΕΝ στις 8 Ιανουαρίου 2021, με την οποία ζητούσαμε όπως η Κυβέρνηση για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, προχωρήσει σε αύξηση των ποσών για τα φοιτητικά επιδόματα, μαζί με άλλα ζητήματα γύρω από την διαδικασία. Επίσης στις 24 Φεβρουαρίου 2021 ως παράταξη, ετοιμάσαμε πακέτο προτάσεων για αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που προκάλεσε η πρωτοφανής κατάσταση της πανδημίας για τους φοιτητές. Σε αυτό το πακέτο, θέσαμε ξανά την ανάγκη συμπληρωματικού προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ και την εξαντλησή του στα φοιτητικά επιδόματα. Κάτι τέτοιο θα ανάγκαζε και την αναπροσαρμογή προς τα κάτω των ανώτατων ορίων μοριοδότησης που πρέπει να εξασφαλίσει κάποιος για να λάβει επιδόματα. Το πακέτο το θέσαμε στην Γενική Γραμματεία της ΠΟΦΕΝ στις 3 Μαρτίου του 2021 και μετά από πιέσεις μας, η ΓΓ της ΠΟΦΕΝ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας στις 18 Μαρτίου 2021 για τα ζητήματα αυτά, λαμβάνοντας απάντηση από τον Υπουργό ότι η οποιαδήποτε αύξηση των ποσών αποτελεί «όνειρο».

Τελικά που καταλήγουμε σήμερα; Μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα φοιτητικά επιδόματα στις 26 Νοεμβρίου 2021, προχωρούν στις 22 Δεκεμβρίου 2021 στην αύξηση του ποσού για τα φοιτητικά επιδόματα, προχωρόντας σε προσαρμογές της προβλεπόμενης «μοριοδότησης» για να επιτευχθεί η διανομή τους σε περισσότερους δικαιούχους. ΟΣΑ ΤΟΝΙΖΑΜΕ ότι έπρεπε να γίνουν εδώ και καιρό!

Παράλληλα, η απόφαση λήφθηκε λίγες μέρες μετά που η κυβερνητική παράταξη της ΦΠΚ Πρωτοπορίας κατέθεσε πρόταση στην Γ.Γ. της ΠΟΦΕΝ, ζητώντας πράγματα που ουσιαστικά ως Προοδευτική Κ.Φ. καταθέταμε από τον Ιανουάριο του 2021! Γι΄αυτό και συμφωνίσαμε με την πρόταση, τονίζοντας ότι πρέπει να προστεθεί το αίτημα αύξησης των προϋπολογισμών για το έτος 2022, χωρίς να είχε την πρόθεση να το συζητήσει προς το παρών η Πρωτοπορία. Δεν θα μας προκαλέσει εντύπωση που τις επόμενες μέρες η ΦΠΚ Πρωτοπορία θα διατυμπανίζει ότι πρόκειται για δικές της διεκδικήσεις και κατακτήσεις. Εξάλλου, το έργο το έχουμε ξαναδεί!

Βέβαια είναι άξιο απορίας όμως, γιατί ενώ η Κυβέρνηση προχώρησε σε πρόσθετο ποσό ύψους 3,2 εκ. ευρώ για τα φοιτητικά επιδόματα εν τέλει, στους προϋπολογισμούς του 2022 κράτησε τα ποσά για την Κρατική Φοιτητική Μέριμνα και πάλι στα ίδια επίπεδα! Όπως επίσης είναι σχήμα οξύμωρο με την σημερινή απόφαση, που το κυβερνών κόμμα,  ο ΔΗΣΥ, καταψήφισε πριν λίγες μέρες τροπολογία για διανομή όποιων αδιανέμητων ποσών της ΚΦΜ, στα φοιτητικά επιδόματα.

Εφόσον λοιπόν επιβεβαιωθήκαμε για ακόμα μια χρονιά, καλούμε την Κυβέρνηση όπως αυξήσουν από τα τώρα τους προϋπολογισμούς της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας, ώστε να λάβουν τα επιδόματα όλοι οι εν δυνάμει δικαιούχοι φοιτητές που τα έχουν ανάγκη για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022! Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το ποσό θα πρέπει να φτάνει τα επιπλέον 12 εκ. ευρώ, τουλάχιστον. Αυτό θα επιτρέψει και την καθιέρωση του επιδόματος «ταξιδιού» που δόθηκε φέτος και αφορά τα αεροπορικά ναύλα, καθώς και την εισαγωγή νέων επιδομάτων που εισηγηθήκαμε αλλά δεν εισακουστήκαμε ποτέ, όπως η επαναφορά του επιδόματος αγοράς βιβλίων που αποκόπηκε πέρσι και η εισαγωγή επιδόματος υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Ελπίζουμε ότι η Πρωτοπορία θα ανταποκριθεί από τα τώρα στα όσα ως Προοδευτική θέτουμε και δεν θα προχωρήσει με πρόταση για το ζήτημα σε ένα χρόνο από τα σήμερα.

Ανακοίνωση 24 Φεβρουαρίου 2021

https://bit.ly/32qDrP4

Ανακοίνωση 19 Μαρτίου 2021

https://bit.ly/3JdLIXx

Ανακοίνωση 21 Δεκεμβρίου 2020

https://bit.ly/3pig4Qr

Γραφείο Τύπου

22/12/2021