Η Κυβέρνηση προχωρά σε μείωση του προϋπολογισμό του ΙΚΥΚ κατά 2 εκ. ευρώ!

Μετά και από τις τελευταίες τροποποιήσεις που φέρνει η Κυβέρνηση για τους κρατικούς προϋπολογισμούς του 2021, το μόνο ασφαλές συμπέρασμα  που εξάγεται είναι ότι η κοινωνική αναισθησία των κυβερνώντων δεν έχει όρια. Πιο συγκεκριμένα προχωρούν με τροποποίηση που μειώνει τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών από 8,8 εκατομμύρια σε 6,8 εκατομμύρια, δηλαδή αποκοπές ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Αντί η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω στήριξη του ΙΚΥΚ ώστε να δοθεί η δυνατότητα για παροχή περισσότερων υποτροφιών, ειδικότερα στις κατηγορίες υποτροφιών που δίνεται με περισσότερη βαρύτητα στα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, προχωρεί στη σοβαρή μείωση των προϋπολογισμών του ΙΚΥΚ, την ίδια ώρα που η πραγματική δαπάνη του ΙΚΥΚ για το 2019 ξεπερνούσε τα 8,4 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για απαράδεκτες τροπολογίες, ειδικά σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των κυπριακών νοικοκυριών αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δυστυχώς η κοινωνική απαίτηση και ανάγκη για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος προσκρούει για ακόμη μια φορά στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Κυβερνώντων.

Παράλληλα παρατηρούμε για ακόμη μια φορά την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας της ΠΟΦΕΝ, που ελέγχεται από την κυβερνητική παράταξη της Πρωτοπορίας, στην καλύτερη περίπτωση να βρίσκεται μακριά από τις εξελίξεις και στην χειρότερη να κάνει πλάτες στην Κυβέρνηση της αποσιωπώντας κάθε παρόμοια πρακτική συρρίκνωσης των κοινωνικών παροχών, αφού η ίδια η Πρωτοπορία κρατεί για ακόμη μια φορά, σιγή ιχθύος σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Από την άλλη η παράταξη μας παραμένει η μόνη φοιτητική παράταξη που συνεχίζει να αναδεικνύει αυτά τα ζητήματα και αντιδρά απέναντι σ’ αυτά.

Αν στόχος τους είναι να καταντήσουν την ΠΟΦΕΝ  σε χειροκροτητή των κυβερνητικών πολιτικών και να την ρίξουν στην πλήρη αδράνεια μπροστά σε τόσο σοβαρά ζήτημα, τουλάχιστον ας το πουν ξεκάθαρα και δημόσια, απέναντι στους συμφοιτητές μας. Από ενέργειες χωρίς διεκδικητικό χαρακτήρα, που καταλήγουν τελικά σε ευχαριστίες προς την Κυβέρνηση για τη δήθεν κατανόηση της,  χορτάσαμε τους τελευταίους μήνες. Η ΠΟΦΕΝ πρέπει να αντιδράσει για το θέμα, όπως και για το πρόσφατο ζήτημα της αποκοπής του επιδόματος πανεπιστημιακών βιβλίων από τα φοιτητικά επιδόματα που η Κυβέρνηση δεν μπήκε στο κόπο ούτε καν να τοποθετηθεί τρείς μέρες μετά που το καταγγείλαμε.

Από μεριάς μας καλούμε την Κυβέρνηση όπως αποσύρει άμεσα τη συγκεκριμένη τροπολογία, ούτως ώστε το ΙΚΥΚ να προχωρήσει στην εξάντληση όλου του διαθέσιμου ποσού σε υποτροφίες για τη νέα χρονιά που δίνουν βαρύτητα στα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με κάτι λιγότερο. Θα αντιδράσουμε δυναμικότερα αν χρειαστεί. Οι ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών τους να μπουν προτεραιότητα! Παράλληλα καλούμε το Δ.Σ. του ΙΚΥΚ όπως αντιδράσει για το θέμα άμεσα, όπως και όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Βουλής.

Γραφείο Τύπου

11/12/2020