Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι στη σημερινή κυπριακή πραγματικότητα, η αύξηση του κόστους ζωής, η μείωση των μισθών και η αύξηση του χάσματος των οικονομικών ανισοτήτων ανάμεσα στους πολλούς και τους λίγους, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή ολόκληρης της κοινωνίας, πόσο μάλλον εκείνων των κοινωνικών ομάδων που είναι πιο ευπαθείς, όπως οι συνταξιούχοι, μαθητές, φυσικά και οι φοιτητές.
Παράλληλα με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη, έχουμε την αύξηση των τιμών των ενοικίων σε περιοχές ειδικά που ενοικιάζουν φοιτητές. Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στο ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου με 7000 χιλιάδες περίπου φοιτητές διαθέτει μόλις 208 φοιτητικές εστίες.
Εξαιτίας όλων αυτών πολλοί είναι οι φοιτητές που παράλληλα με τις σπουδές τους χρειάζεται να εργάζονται για να μπορέσουν να διασφαλίσουν την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών τους. Είναι κοινός τόπος ότι ολά αυτά επηρεάζουν την απόδοση των φοιτητών – εργαζομένων.
Ενώ όλα αυτά θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη από το κράτος και το κράτος να στηρίζει και να ενισχύει το κονδύλι για τη φοιτητική μέριμνα, για άλλη μια χρονιά το κονδύλι της κρατικής φοιτητικής μέριμνας είναι αισθητά μειωμένο. Πιο συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας για το 2018 και συγκεκριμένα το κονδύλι για τη φοιτητική χορηγία και φοιτητικό πακέτο (φοιτητικά επιδόματα), ήταν μειωμένο κατά 3,930,498 εκατομμύρια σε σχέση με αυτό του 2017. Επίσης οι προϋπολογισμοί για το 2019, είναι εκ νέου μειωμένοι κατά 5 εκατομμύρια σε σχέση με το 2018. Συνολικά τα τελευταία 5 χρόνια τα κονδύλια για τη Φοιτητική Μέριμνα μειωθήκαν κατά 23 εκατομμύρια περίπου εύρω.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά το φοιτητικό κίνημα με μπροστάρη την Προοδευτική Κ.Φ. δεν θα μπορούσε να μείνει αδρανές. Για αυτό και εμείς θα συμμετάσχουμε μαζικά μαζί με την Π.Ο.ΦΕ.Ν στη πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Παιδείας στις 7 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα η Προοδευτική Κ.Φ Πανεπιστημίου Κύπρου την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου και ώρα 19:00μμ διοργανώνει την εκδήλωση «Η Φοιτητική Ζωή και οι ανάγκες της σήμερα» στην Αίθουσα Β108 στο Κτήριο Συμβουλίου Συγκλητου στην Πανεπιστημιούπολη. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο που κυκλοφόρησε εντός του Πανεπιστημίου την εβδομάδα που μας πέρασε, ένα ερωτηματολόγιο που απευθύνονταν στις οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και επηρεάζουν την φοίτηση τους .
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ο Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών, η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, το Κίνημα για το Δικαίωμα στη Στέγαση, η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Γιώργος Λουκαϊδης . Οι οργανώσεις θα έχουν την ευκαιρία να μας παρουσιάσουν τους προβληματισμούς τους και πως οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν επηρεάζουν τους φοιτητές. Ο κ. Λουκαϊδης θα μας ενημερώσει για ενέργειες που γίνονται έντος της Κοινοβουλευτικής επιτροπής παιδείας της Βουλής.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Τάσος Χριστοφίδης, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Ειρήνη Διακίδου, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Διεθνών σχέσεων Ιωάννης Γιαπιντζάκης και ο Δήμαρχος Αγλαντζίας κ Χαράλαμπος Πετρίδης για να ακούσουν τους προβληματισμούς των φοιτητών.
Για την Προοδευτική Κ.Φ. οι σύγχρονες σύνθετες ανάγκες των φοιτητών και πως αυτές εξυπηρετούνται ώστε να μην επηρεάζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι προτεραιότητα. Καλούμε όλοι την φοιτητική κοινότητα να δώσει μαζικό παρόν τόσο στην πορεία διαμαρτυρίας της Π.Ο.Φ.ΕΝ. όσο και στην εκδήλωση της Προοδευτικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για να στείλει το μήνυμα σε ολόκληρη τη κοινωνία ότι οι φοιτητές δεν συμβιβάζονται αλλά διεκδικούν το δικαίωμα στην μόρφωση και τη δουλειά

Παναγιώτης Αθηνή
Πρόεδρος Προοδευτικής Κ.Φ. Πανεπιστημίου Κύπρου
Μέλος Δ.Σ. Φοιτητικής Ένωσης Πανεπιστημίου Κύπρου
Μέλος Συγκλήτου Πανεπιστημίου Κύπρου