Η πραγματικότητα για το Οργανωμένο Φοιτητικό Κίνημα είναι εκεί και μας περιμένει, θέλει να αλλάξει, ας την αλλάξουμε!

Της Μύριας Νάσιας Τζιηρτζιηπή

Μέλος Προοδευτικής Κ.Φ. Πανεπιστημίου Κύπρου

Εδώ και χρόνια οι φοιτητές του τόπου μας και οι οικογένειες τους, είτε σπουδάζουν στη Κύπρο, είτε στο εξωτερικό, έρχονται αντιμέτωποι με σωρεία οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, ένεκα κυρίως των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη αλλά και των κυρίαρχων κύκλων στην  Ευρώπη. Πραγματικότητα που καθιστά την ανάγκη ύπαρξης ενός Οργανωμένου Φοιτητικού Κινήματος που θα ανταποκρίνεται στα προβλήματα αυτά, όπως έπραττε για δεκαετίες στον τόπο μας μέσω της Παγκύπριας Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ).

Για εμάς, τους φοιτητές της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών, της παράταξη της Αριστεράς στο Κυπριακό Φοιτητικό Κίνημα, η ανάγκη αυτή σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο της καθημερινής μας δράση. Συνυπάρχει πλάι στον δύσκολο αγώνα ώστε το δικαίωμα στη μόρφωση,  στη δουλειά και στη ζωή με αξιοπρέπεια να αγαλλιάζει όλους τους νέους και νέες του τόπου μας.

Εξάλλου η Προοδευτική Κ.Φ. χαρακτηρίζεται ως η μόνη παράταξη που εκφράζει με συνέπεια τη θέση αρχής για δωρεάν μόρφωση στην τριτοβάθμια παιδεία για όλους . Η σημερινή πραγματικότητα δυστυχώς απέχει αρκετά από το όραμα αυτό. Συνεχίζουμε όμως με περισσότερο πείσμα να δίνουμε αγώνες με φάρο τη δική μας αντίληψη, σε κάθε χώρο σπουδών, στη βάση των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν.

Στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, για υπεράσπιση του σημερινού υφιστάμενου δωρεάν χαρακτήρα τους και δημιουργία της προοπτικής για επέκταση του. Στα ιδιωτικά για μείωση του πολύ υψηλού κόστους σπουδών και αντίσταση στην εκμετάλλευση των φοιτητών. Στο εξωτερικό για στήριξη των φοιτητών στα δικά τους σοβαρά ζητήματα,  όπως τα αεροπορικά έξοδα και άλλα τόσα. Φυσικά παλεύουμε συνολικότερα ώστε να καταστεί η σημερινή Κρατική Φοιτητική Μέριμνα επαρκής και όχι να κουτσουρεύεται όπως γίνεται εδώ και 7 χρόνια από την Κυβέρνηση. Εξάλλου η ύπαρξη της Φοιτητικής Μέριμνας, δηλαδή της Φοιτητικής Χορηγίας και των Φοιτητικών Επιδομάτων, υπήρξε κατάκτηση της ΠΟΦΕΝ στην οποία η παράταξη μας ήταν η κινητήρια δύναμη διαχρονικά. Παραμένει η κύρια δύναμη υπεράσπισης της Φοιτητικής Μέριμνας στην επίθεση που δέχεται.

Είναι για αυτό που ως Προοδευτική, θεωρούμε κρίσιμο στη δράση μας και το πεδίο των Φοιτητικών Ενώσεων στους διάφορους χώρους σπουδών, αλλά και στην ίδια την ΠΟΦΕΝ. Εκεί δηλαδή που μέσα από τις φοιτητικές εκλογές, που διεξάγονται το δεύτερο ακαδημαϊκό εξάμηνο, εκλέγονται οι εκπρόσωποι των φοιτητών που οφείλουν να αναδείξουν τα προβλήματα αυτά και να διεκδικήσουν την επίλυση τους.

Οι εκλογές λοιπόν αποτελούν πολύ σημαντικό σταθμό κάθε χρόνο για το φοιτητικό κίνημα, αφού εκεί καθορίζεται και ο βηματισμός που θα έχει το κίνημα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Είναι για αυτό που ο κάθε φοιτητής οφείλει να συμμετέχει σε αυτές και να ψηφίζει με γνώμονα τις δικές του σύγχρονες ανάγκες, για τις σπουδές του και να μην πέφτει στην παγίδα του «είναι όλοι το ίδιο». Είναι εκεί που θα αποφασίσει αν μαζί με την Προοδευτική Κ.Φ. θα υπερασπιστεί το δωρεάν χαρακτήρα των δημοσίων πανεπιστημίων, αν θα αντισταθεί στην εκμετάλλευση των φοιτητών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αν θα αντισταθεί με άλλα λόγια στις όποιες συντηρητικές πολιτικές εφαρμόζονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε Κύπρο, Ελλάδα και όπου αλλού.

Βέβαια από την άλλη υπάρχει και η άλλη επιλογή. Είτε της άμεσης στήριξης της ΦΠΚ Πρωτοπορίας, είτε της έμμεσης μέσω της αποχής. Επιλογή δηλαδή που θα καταντήσει το φοιτητικό κίνημα χειροκροτητή των συντηρητικών αυτών πολιτικών, που θα το αδρανοποιήσει και θα το οδηγήσει στο συμβιβασμό με τη σημερινή κατάσταση. Δυστυχώς μετά και τα αποτελέσματα των περσινών φοιτητών εκλογών, η ΠΟΦΕΝ ελέγχεται από την ΦΠΚ Πρωτοπορία, την παράταξη που εκπροσωπεί αυτές τις συντηρητικές πολιτικές. Ήδη τα πρώτα βήματα γραφής φανερώνουν τα πιο πάνω. Με το καλημέρα του 2020 η ΠΟΦΕΝ πλέον συμφωνεί με το νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ, για δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από τα δημόσια πανεπιστήμια, με εισαγωγή διδάκτρων σε αυτά. Κάτι που έχει ως στόχο την αλλοίωση του υφιστάμενου δωρεάν χαρακτήρα και που υπηρετεί την αντίληψή τους για μετατροπή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα.

Είναι για αυτό που στις φετινές φοιτητικές εκλογές ο κάθε φοιτητής και φοιτήτρια οφείλουν να μην ξεγελαστούν. Αντιθέτως να επιλέξουν εκείνη τη δύναμη που εκπροσωπεί τα δικά τους συμφέροντα, ανεξάρτητα με το που θεωρούν που ανήκουν πολιτικά. Ψήφο δηλαδή στη Προοδευτική Κ.Φ. σε κάθε χώρο σπουδών.

Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί ότι ψήφος στη Προοδευτική Κ.Φ. δεν είναι αρκετή. Είναι για αυτό που η παράταξη μας καλεί  τους νέους να μην μείνουν θεατές στις αποφάσεις που παίρνουν για τη ζωή τους κάποιοι άλλοι. Αλλά αντιθέτως να πάρουν τη κατάσταση στα χέρια τους, μέσα από την μαζική και οργανωμένη πάλη. Να συ στρατευτούν μαζί μας για να επαναφέρουμε το Οργανωμένο Φοιτητικό Κίνημα στο δρόμο της διεκδίκησης και των κοινωνικών αγώνων για μια καλύτερη κοινωνία. Αυτό το δρόμο που αποδεδειγμένα έχει πετύχει για τους φοιτητές όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα. Αυτός είναι και ο δρόμος της Προοδευτικής Κ.Φ..

Ήρθε λοιπόν η ώρα που στις επόμενες φοιτητικές εκλογές να βγουν κερδισμένοι οι φοιτητές. Ήρθε η ώρα  που η πραγματικότητα θα σταματήσει να μας περιμένει. Θα σταματήσει να ζητά να την αλλάξουμε, γιατί απλά θα την αλλάξουμε.

 *Άρθρο που κυκλοφόρησε στην Εφημερίδα “Νεολαία”, τεύχος 213, Φλεβάρης 2020