Η ΦΠΚ Πρωτοπορία συνεχίζει ακάθεκτη, απέναντι στα συμφέροντα των νέων ανθρώπων, να συμπεριφέρεται σαν πιστό σκυλί της Κυβέρνησης της αλλά και της εργοδοσίας.

Σε δύο διαφορετικές φοιτητικές ενώσεις, όπου ως Προοδευτική Κ.Φ. καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση σε σχέση με το διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό, η συναγερμική παράταξη αναμάσησε προκλητικά την κυβερνητική προπαγάνδα για το «σημαντικό βήμα», την «ιστορική στιγμή» και άλλα τραγικά.

Τα τσιράκια της εργοδοσίας έχουν επιστρατευτεί, για να μας πείσουν πως η θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος – υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει τα 940 ευρώ-, αποτελεί επίτευγμα της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη και οι εργαζόμενοι πρέπει να λέμε και ευχαριστώ.

Επίτευγμα είναι μόνο για τους εργοδότες. Η κυβέρνηση φρόντισε να αποσταθεροποιηθούν ακόμη  περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις θεσμοθετώντας τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, όπου νομιμοποιείται η απορρύθμιση της εργασίας. Αυτό διότι δεν αναφέρεται ούτε σε ωράριο, ούτε στον ωριαίο μισθό. Ανοίγει τον δρόμο για επέκταση του ωραρίου εργασίας χωρίς πληρωμή των υπερωριών. Δημιουργεί τη δυνατότητα για αμφισβήτηση της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων του 1992 για το 38ωρο, υποβαθμίζει και κτυπά τις συλλογικές συμβάσεις αφού δεν ξεκαθαρίζει την υπερίσχυση τους έναντι του κατώτατου μισθού.

Επιπλέον ο αποκλεισμός μεγάλων ομάδων εργαζομένων από την κατοχύρωση του Εθνικού Κατώτατου μισθού ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες, ενώ αυξάνει την εκμετάλλευση στους νέους κάτω των 18 (κατά κύριο λόγω μαθητές/τριες σε πρακτική άσκηση δηλαδή) με μισθό κατά 25% χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό.

Η στάση της ΦΠΚ Πρωτοπορία δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς. Η νεοφιλελεύθερη παράταξη στέκει ακριβώς στην πλευρά που υπηρετεί από την ημέρα ύπαρξης της.  Την πλευρά των λίγων, της εργοδοσίας και της εκμετάλλευσης.

Όσο η κυβέρνηση και τα φερέφωνα τους προσπαθούν να συγκαλύψουν το έγκλημα που σχεδιάζουν στις πλάτες των εργαζομένων, τόσο εμείς θα βρισκόμαστε απέναντι τους!
Μαζί και δίπλα από το συνδικαλιστικό κίνημα, δίπλα από τα λαϊκά νοικοκυριά, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές.

Γραφείο Τύπου
20 Οκτωβρίου 2022