Κάλεσμα συμμετοχής κάθε φοιτήτριας και κάθε φοιτητή στην εκδήλωση της ΠΣΕΜ, μνήμης και τιμής της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973

Ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών επανερχόμαστε, δημόσια αυτή την φορά, για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973. Δυστυχώς, το περιεχόμενο της εκδήλωσης που θα πραγματοποιήσει η ΠΟΦΕΝ, μετά και τις αποφάσεις που πάρθηκαν από τη Γενική Γραμματεία της Ομοσπονδίας, η οποία ελέγχεται πλειοψηφικά από την κυβερνητική παράταξη της Πρωτοπορίας, παραχαράσσει τα ιστορικά γεγονότα του Νοέμβρη του 1973 και διαστρεβλώνει τα μηνύματα τους.

Με όσα έχουν αποφασιστεί, είναι ξεκάθαρο ότι επιχειρείται η αποφυγή της κατάδειξης των πραγματικών λόγων που εξεγέρθηκαν οι φοιτητές το 1973, ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών, παρόλο που τους υποκινητές και τους χρηματοδότες της Χούντας κατονομάζει μέχρι σήμερα το σύνθημα «Εξω οι ΗΠΑ, Έξω το ΝΑΤΟ» στην κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου. Καμιά προσπάθεια της συναγερμικής παράταξης δεν μπορεί να αποκρύψει το ότι ο νατοϊκός ιμπεριαλισμός ευθύνεται για τη Χούντα των Αθηνών και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, όπως και ότι στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ σχεδιάστηκε το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, που η ΕΟΚΑ Β’ εκτέλεσε στην Κύπρο, ανοίγοντας τον δρόμο στην τουρκική εισβολή λίγες μέρες μετά.

Επίσης, αντί να τιμάται η λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου στους δρόμους με μαζική πορεία φοιτητών έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, μιας και η ίδια η λαϊκή εξέγερση τότε εξαπλώθηκε με χιλιάδες κόσμο σε όλους τους δρόμους της Αθήνας με επίκεντρο το Πολυτεχνείο, η εκδήλωση, εντούτοις, θα έχει μορφή φιλολογικού μνημόσυνου σε κλειστή αίθουσα.

Από μεριάς μας, αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε εκδήλωση που προσβάλει τις θυσίες των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου και δεν προβάλλει τα σωστά μηνύματα της επετείου, τα οποία είναι επίκαιρα και στις μέρες μας, ως προς τον αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας, κόντρα στον ιμπεριαλισμό, τον φασισμό και τον εθνικισμό.

Ως εκ τούτου, καλούμε κάθε φοιτήτρια και κάθε φοιτητή όπως δηλώσει παρών στην αντίστοιχη εκδήλωση που θα διοργανώσει το Οργανωμένο Μαθητικό Κίνημα στις 17 Νοεμβρίου, μέσω της ΠΣΕΜ, που τιμά με τον κατάλληλο τρόπο την επέτειο του Πολυτεχνείου, έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία με σύνθημα «Κύπρος Πολυτεχνείο, ποτέ πια φασισμός». Ραντεβού, λοιπόν, η ώρα 10:30 στο κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ για να πορευτούμε προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, αποτίοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες του Πολυτεχνείου.

Γραφείο Τύπου

10/11/2021