Καμία ανοχή στην πρόταση ΔΗΣΥ για επιβολή διδάκτρων σε ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα των δημοσίων πανεπιστημίων

Ως Προοδευτική Κ.Φ. ένεκα και της παραπομπής της πρότασης του ΔΗΣΥ στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση στις 9 Οκτωβρίου, που επιτρέπει τη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια, θέσαμε ξανά το ζήτημα στη προχθεσινή συνεδρία της Γενικής Γραμματείας της ΠΟΦΕΝ, ώστε η ομοσπονδία να αντιδράσει επιτέλους στο ζήτημα.

Επί της ουσίας η πρόταση δίνει την δυνατότητα επιβολής διδάκτρων σε προπτυχιακά προγράμματα στα ίδια τα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου μας, δημιουργώντας έτσι την άνιση μεταχείριση όσων επιθυμούν να εισαχθούν σε ξενόγλωσσα προγράμματα, αφού θα αποκλείονται όσοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε αυτά. Παράλληλα, φέρνει από την πίσω πόρτα το ζήτημα επιβολής διδάκτρων σε όλα τα προγράμματα που προσφέρουν τα δημόσια πανεπιστήμια. Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο  υφιστάμενος δωρεάν χαρακτήρας των ελληνόφωνων προγραμμάτων, ούτε μέσα από την πρόταση διασφαλίζονται, πόσο μάλλον από την ίδια τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και αναξιοπιστία των κυβερνώντων.

Είναι επίσης γεγονός ότι σε αυτά τα προγράμματα η εισδοχή φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων και των Κυπρίων, θα γίνεται με διεθνείς εξετάσεις. Πρόκειται δηλαδή για την εισαγωγή εναλλακτικής εισδοχής Κυπρίων φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια πέραν των Παγκυπρίων εξετάσεων, κάτι που εξυπηρετεί την σταδιακή κατάργηση των ίδιων των Παγκυπρίων εξετάσεων.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο στόχος του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία φοιτητών δύο ταχυτήτων και η αλλοίωση του υφιστάμενου δωρεάν χαρακτήρα των δημοσίων πανεπιστημίων μέχρι την τελική κατάργηση του. Καθόλου τυχαία που όλο το προηγούμενο διάστημα και παρά τις έντονες αντιδράσεις μαθητών, γονιών και καθηγητών και άλλων πολιτικών δυνάμεων, ΔΗΣΥ και Κυβέρνηση επιμένουν στην ψήφιση και υλοποίηση της συγκεκριμένης απαράδεκτης πρότασης τους. Ως Προοδευτική Κ.Φ. καταγγείλαμε την πρόταση από την πρώτη μέρα και καθ’ όλη την διάρκεια της συζήτησης της στην Επιτροπή Παιδείας.

Δυστυχώς όμως, στην προχθεσινή συνεδρία της ΠΟΦΕΝ, που ελέγχεται από  την κυβερνητική παράταξη της Πρωτοπορίας, αντί η ΠΟΦΕΝ έστω και την υστάτη να αντιδράσει στην πρόταση και να ζητήσει την αναβολή της ψήφισης, ώστε να γίνει γόνιμος διάλογος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για το οποίο υπάρχουν τόσες αντιδράσεις, προτίμησε να δηλώσει ξανά ξεκάθαρη στήριξη στην πρόταση, επειδή θα επιφέρει έσοδα και θα «διεθνοποιήσει» τα δημόσια πανεπιστήμια μας. Μόνη έγνοια της Πρωτοπορίας δυστυχώς, παραμένει η επιχειρηματική λογική του οικονομικού ανταγωνισμού ως προς τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων μας. Εξάλλου, φρόντισαν προχθές οι εκπρόσωποι της Πρωτοπορίας να μας θυμίσουν ότι η διαφωνία τους με τη δική μας προσέγγιση είναι κυρίως ιδεολογική.

Ως Προοδευτική Κ.Φ. δεν θα ακολουθήσουμε τον κατήφορο , στον οποίο η παράταξη της Πρωτοπορίας παρασύρει την ΠΟΦΕΝ. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την λογική της εμπορευματοποίησης της Τριτοβάθμιας Παιδείας, την μετατροπή του δικαιώματος της  μόρφωσης σε προνόμιο των λίγων και εκλεκτών που έχουν την οικονομική δυνατότητα, ειδικά όταν αγγίζει τα δημόσια πανεπιστήμια. Τα δημόσια πανεπιστήμια οφείλουν να παραμείνουν χώροι στους οποίους όλοι και ειδικά τα φτωχά λαϊκά στρώματα της κυπριακής κοινωνίας θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν δωρεάν στον τόπο τους.

Από μεριάς μας καλούμε τη Βουλή να αναβάλει άμεσα την ψήφιση της πρότασης νόμου από την Ολομέλεια της και να ακολουθήσει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το ζήτημα. Τέλος, καλούμε όλα τα οργανωμένα σύνολα, γονιών και μαθητών, όπως και τους συμφοιτητές μας να συστρατευτούν μαζί μας για να μην περάσει η πρόταση έκτρωμα.

Γραφείο Τύπου

30/9/2020