Καμιά πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση, για άμεση αύξηση της στήριξης των φοιτητών και των οικογενειών τους στις σημερινές συνθήκες!

Πραγματοποιήθηκε χθες, διαδικτυακή συνάντηση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Πρόδρομο Προδρόμου. Η συνάντηση προέκυψε μετά και την κατάθεση από μεριάς μας στις 3 Μαρτίου πακέτου μέτρων στήριξης των φοιτητών λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά ήμασταν στο ίδιο έργο θεατές. Από τη μια ο Υπουργός να μένει σε γενικές υποσχέσεις, να πιάνεται αδιάβαστος σε αρκετά σημεία και εν τέλει να μην οδηγούμαστε σε ουσιαστική ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Από την άλλη η ηγεσία της ΠΟΦΕΝ, που θυμίζουμε ότι σε αυτή βρίσκεται η κυβερνητική παράταξη της Πρωτοπορίας, ήταν ξανά μακριά από τον διεκδικητικό ρόλο που θα έπρεπε να έχει η Ομοσπονδία.

Στη συνάντηση η παράταξης μας έθεσε την ανάγκη άμεσης στήριξης των φοιτητών, αφού η πανδημία έχει επιδεινώσει περαιτέρω τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Το νέο κύμα ανεργίας και φτωχοποίησης με το οποίο είναι αντιμέτωπη η κυπριακή κοινωνία καθιστά το κόστος σπουδών, ενοικίων, διδάκτρων και όχι μόνο, σοβαρά βαρίδια για χιλιάδες οικογένειές που σπουδάζουν τα παιδιά τους. Πιο συγκεκριμένα επιμείναμε στην επαναφορά των 12 εκατομμυρίων ευρώ που αποκόπηκαν από τη Φοιτητική Μέριμνα το 2017,  ώστε να εξαντληθούν στα φοιτητικά επιδόματα. Κάτι τέτοιο θα στηρίξει περισσότερους φοιτητές και θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω στήριξη των υφιστάμενων δικαιούχων. Για το ζήτημα, ο Υπουργός δεν γνώριζε για τις αποκοπές αυτές, οι οποίες αγγίζουν τα 24 εκ. ευρώ από το 2013. Επιβεβαιώθηκε όμως από λειτουργό του Υπουργείου Παιδείας, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι αποκοπές αυτές έγιναν με αφορμή τα αδιανέμητα ποσά που προέκυπταν από τη Φοιτητική Μέριμνα κάθε χρόνο που αντί να αξιοποιηθούν στα φοιτητικά επιδόματα, τελικά αποκόπηκαν με υποδείξεις της ΤΡΟΙΚΑ.

Τελικά ο Υπουργός έκανε ξεκάθαρο ότι αποτελεί «όνειρο» η οποιαδήποτε αύξηση των ποσών της Φοιτητικής Μέριμνας, αφού στη δική του λογική το κράτος έχει δώσει αρκετά επιδόματα στο σύνολο της κοινωνίας λόγω της πανδημίας. Μετά και την χθεσινή στάση του Υπουργού Παιδείας έγινε ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει τους φοιτητές στο βαθμό που απαιτείται λόγο των συνθηκών. Την ίδια ώρα που υπάρχει η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για παραχώρηση επιπλέον 63 εκατομμυρίων σε στρατιωτικό εξοπλισμό και μισό εκατομμύριο ευρώ για εξοπλισμούς καταστολής, τους λεγόμενους αντιοχλαγωγικούς εξοπλισμούς.

Επιπλέον τονίσαμε την ανάγκη για έκτακτη επιδότηση ενοικίου στους φοιτητές αφού αρκετοί δεν έχουν σήμερα τη δυνατότητα να πληρώσουν το κόστος αυτό το οποίο συνεχίζει να υφίσταται, είτε χρησιμοποιούν το χώρο που ενοικιάζουν είτε όχι. Ο Υπουργός αρκέστηκε στο ότι υπάρχει ήδη στήριξη μέσω των φοιτητικών επιδομάτων, αγνοώντας όμως ότι οι φετινοί δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης ήταν λιγότεροι από 300! Με την επαναφορά των 12 εκ. ευρώ μπορεί να υπάρξει ανακούφιση αρκετών φοιτητών μέσα από το επίδομα αυτό.

Παράλληλα υπήρξε συζήτηση και για το ΑΞΙΚ. Ο Υπουργός δήλωσε πως η αναβάθμιση θα γίνει, ρίχνοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση αλλού. Είναι τουλάχιστον αστείο κάτι τέτοιο, καθώς το Υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκε να προχωρήσει με την αναβάθμιση από το 2019 και δυστυχώς η ιστορία μαρτυρεί ότι είναι το Υπουργείο Παιδείας που όλο το προηγούμενο διάστημα έθετε συνεχώς τα προσκόμματα, που έχουν οδηγήσει στη σημερινή καθυστέρηση.

Από την χθεσινή συνάντηση, το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί κάποιος να εξάγει, είναι ότι όσο βρίσκεται στην εξουσία η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ δεν μπορούν οι φοιτητές να ελπίζουν σε περαιτέρω στήριξη τους. Όσο βρίσκεται στη ηγεσία της ΠΟΦΕΝ, η φοιτητική παράταξη της κυβέρνησης, δεν μπορεί να υπάρχει διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα, ικανό να αγωνιστεί για τις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες των φοιτητών, για να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην μόρφωση για όλους. Από μεριάς μας θα συνεχίσουμε να θέτουμε ψηλά τις ανάγκες αυτές, όσο δύσκολο και αν είναι. Είναι το δικό μας ιστορικό καθήκον!

Γραφείο Τύπου

19 Μαρτίου 2021