Κατάντημα για την ΠΟΦΕΝ το περιεχόμενο που θα έχουν οι φετινές αντικατοχικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Πολυτεχνείου με τη σφραγίδα της Πρωτοπορίας 

Διεξήχθη, χθες, συνεδρία της Γενικής Γραμματείας της ΠΟΦΕΝ, ώστε να παρθούν αποφάσεις για τις δύο καθιερωμένες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Oμοσπονδία κάθε Νοέμβρη, την αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης του Ψευδοκράτους και την εκδήλωση μνήμης και τιμής της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973.

Δυστυχώς, οι χθεσινές αποφάσεις απέχουν πολύ από το περιεχόμενο και τα μηνύματα που θα έπρεπε να έχουν οι δύο εκδηλώσεις. Επιβεβαιώθηκε παράλληλα ο συντηρητικός και ο αντιφατικός χαρακτήρας των τοποθετήσεων και  πράξεων της ΦΠΚ Πρωτοπορίας ή καλύτερα, ο ρόλος της εξυπηρέτησης των ψηφοθηρικών συμφερόντων του συναγερμικού οικοδομήματος, που δυστυχώς με την πλειοψηφία που έχει η ΦΠΚ Πρωτοπορία εντός της Γενικής Γραμματείας, έχει καθορίσει τις απαράδεκτες αποφάσεις που έχουν παρθεί.

Όσον αφορά την αντικατοχική εκδήλωση, το φοιτητικό κίνημα θα έπρεπε πέραν από την καταδίκη του ψευδοκράτους, να στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, εκατέρωθεν του συρματοπλέγματος της ντροπής, αλλά και διεθνώς, πως η νέα γενιά της Κύπρου όχι μόνο δεν συμβιβάζεται με την κατοχή και τη διχοτόμηση, αλλά  αγωνίζεται για τη μόνη εφικτή λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, λύση που θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας μετά από 46 χρόνια, αυτή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δυστυχώς, με τις ευλογίες της ΦΠΚ Πρωτοπορίας η επιδιωκόμενη λύση θα απουσιάζει από το πλαίσιο συνθημάτων και τα πανό που θα αναρτηθούν.

Στη συνεδρία παρά τις προσπάθειες της παράταξης μας, η Πρωτοπορία αρνήθηκε να υιοθετήσει στα συνθήματα της εκδήλωσης το «Κύπρος Ενωμένη Ομοσπονδιακή» που είναι η επίσημη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, λες και το περιεχόμενο λύσης του Κυπριακού προβλήματος είναι αόριστο, ειδικά τώρα που η Τουρκία και ο νεοεκλεγής ακροδεξιός Τατάρ κάνουν λόγο για λύση δύο κρατών. Επίσης, αρνήθηκαν να εντάξουν στα πανό της εκδήλωσης το σύνθημα «Επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους». Όλα αυτά την ίδια ώρα που οι ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και της ΝΕΔΗΣΥ δηλώνουν υποστηρικτές, στα λόγια τουλάχιστον, της ΔΔΟ και μάλιστα πριν λίγα χρόνια προωθούσαν την Επαναπροσέγγιση με το σύνθημα CyweCan. Μάλιστα στο φετινό πλαίσιο θα συνυπάρχουν συνθήματα όπως η «Κύπρος – Ενωμένη – Ανεξάρτητη» και «Η Κύπρος είναι Ελληνική». Πρόκειται δηλαδή για μια εκδήλωση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Πρωτοπορίας, με στόχο να  ικανοποιήσει ολόκληρο το ακροατήριο του ΔΗΣΥ, από τους ακροδεξιούς και εθνικιστές, τους απορριπτικους της λύσης, μέχρι τους υποστηρικτές της Ομοσπονδίας, πράγματα επικίνδυνα που προκαλούν σύγχυση και σπέρνουν την έξαρση του εθνικισμού ανάμεσα στους φοιτητές.

Όσον αφορά την εκδήλωση μνήμης και τιμής της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η Πρωτοπορία όπως και όλο το συναγερμικό οικοδόμημα,αποφεύγει την κατάδειξη των πραγματικών λόγων που εξεγέρθηκαν  οι φοιτητές το 1973 ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Η προσπάθεια τους να μην κατονομάσουν τους υποκινητές και χρηματοδότες της Χούντας πέφτει στο κενό, αφού μέχρι και σήμερα στην κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου αναγράφεται το σύνθημα «Εξω οι ΗΠΑ, Έξω το ΝΑΤΟ». Είναι ντροπή και ασέβεια προς τους νεκρούς του πολυτεχνείου να αρνούνται να κατονομάσουν πως είναι ο νατοϊκός ιμπεριαλισμός που ευθύνεται για την Χούντα των Αθηνών και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, πώς οι φονιάδες των λαών στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ σχεδίασαν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου που η ΕΟΚΑ Β’ εκτέλεσε στην Κύπρο ανοίγοντας τον δρόμο στην Τουρκική εισβολή. Είναι ξεκάθαρα προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και ξέπλυμα του βρώμικου ρόλου που έχει διαδραματίσει το ΝΑΤΟ σε αρκετές χώρες με στήριξη δικτατοριών, χούντων και πολέμων, όπως στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Παράλληλα, είναι ντροπή το γεγονός ότι η Πρωτοπορία αντί να τιμά την λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου στους δρόμους με μαζική πορεία φοιτητών και μαθητών έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, μιας και η ίδια η λαϊκή εξέγερση τότε εξαπλώθηκε με χιλιάδες κόσμο σε όλους το δρόμους της Αθήνας με επίκεντρο το Πολυτεχνείο, να τιμάτε με τυπικές διαδικασίες με τη μορφή φιλολογικού μνημοσύνου! Ντροπή και μόνο ντροπή !

Η παράταξη μας δεν εκπλήσσεται από τη στάση της Πρωτοπορίας, εξάλλου και τα προηγούμενα χρόνια τις ίδιες προτάσεις κατέθετε, όμως οι δημοκρατικές δυνάμεις που συμμετείχαν στη Γ.Γ της ΠΟΦΕΝ υπερψήφισαν από κοινού πλαίσιο για τις δύο αυτές εκδηλώσεις.

Δυστυχώς, οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της ΠΟΦΕΝ αποτελούν μια μαύρη μέρα για την ιστορία της Ομοσπονδίας η οποία έδωσε καθημερινές μάχες για την προώθηση του αιτήματος για λύση του Κυπριακού προβλήματος, που ιδρύθηκε μεταξύ άλλων, από Κύπριους αγωνιστές που συμπορεύτηκαν με τους εξεγερμένους φοιτητές του Πολυτεχνείου.

Ως Προοδευτική Κ.Φ, αρνούμαστε να παίξουμε το ρόλο του κομπάρσου σε ένα εθνικιστικό πανηγύρι που διοργανώνει η Πρωτοπορία, αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε εκδήλωση που παραχαράσσει την ιστορία και υποβαθμίζει τις θυσίες των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου.

Γραφείο Τύπου

30/10/2020