Πακέτο αιτημάτων άμεσης στήριξης των φοιτητών και των οικογενειών τους 24/02/2021
Κανένας φοιτητής απροστάτευτος! Αγώνας για μόρφωση, υγεία, την ίδια τη ζωή!
Η επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο παραμένει επισφαλής και οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζουν να εντείνονται. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα φτώχειας και ανεργίας, ενώ αυξάνονται οι οικογένειες συμφοιτητών μας, οι οποίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών τους. Ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, εδώ και μήνες θέτουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις προς αντιμετώπιση της κατάστασης. Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας όμως, επιμένουν να προχωρούν με σπασμωδικές κινήσεις, αγνοώντας τη μεγάλη εικόνα. Παράλληλα η ΠΟΦΕΝ, συνεχίζει δυστυχώς εκεί που την έχει ρίξει η κυβερνητική παράταξη της Πρωτοπορίας, στο συμβιβασμό της με τη μερική αντιμετώπιση των προβλημάτων και με καμία διάθεση δυναμικής διεκδίκησης. Επιμένουμε ότι, τώρα, χωρίς νέες υποσχέσεις για εξέταση των εισηγήσεων μας, είναι η ώρα για ενέργειες που θα ανακουφίσουν τους φοιτητές και τις οικογένειες τους.
Κρατική Φοιτητική Μέριμνα:
Στο επόμενο διάστημα, θα ανακοινωθούν οι αιτήσεις της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας για το ακαδημαϊκό έτος 2020/21. Στη βάση όσων έχουμε διαπιστώσει από την περσινή διαδικασία, που έγινε μέσα σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και όσων εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε, θα πρέπει να υιοθετηθούν τα ακόλουθα:
1. Εδώ και χρόνια η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας είναι υπό στελεχωμένη και αδυνατεί να ανταπεξέλθει έγκαιρα στην εξέταση των αιτήσεων. Η σοβαρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, φτάνει πλέον μέχρι και τα μέσα της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, κάτι που λειτουργεί εις βάρος των φοιτητών που έχουν ανάγκη την έγκαιρη οικονομική στήριξη. Παρόλο που είναι εις γνώσιν της Κυβέρνησης το πρόβλημα, εντούτοις το αφήνει άλυτο εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, να ενισχύσει την Υπηρεσία με προσωπικό και καταλλήλως εκπαιδευμένο.
2. Σε σχέση με τα φοιτητικά επιδόματα, επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες μας, ότι λήπτες επιδομάτων του 2018/19, ενώ πληρούσαν τα κριτήρια και για το 2019/20, στερήθηκαν επιδομάτων. Ιδιαίτερα το επίδομα στέγασης ύψους 1800 ευρώ. Αιτία ήταν η αύξηση του ορίου μοριοδότησης που πρέπει να εξασφαλίσει κάποιος για να λάβει κάποιο επίδομα για το 2019/20. Παρά τις καταγγελίες μας, η Κυβέρνηση δεν έχει αγγίξει το θέμα.
Καλούμε την Κυβέρνηση για πολλοστή φορά, να προχωρήσει με συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 12 εκ. ευρώ, όσων δηλαδή απόκοψε από τη Φοιτητική Μέριμνα το 2017, και να τα εξαντλήσει στα φοιτητικά επιδόματα με τον τρόπο που προνοεί η νομοθεσία και μόνο. Εδώ και οκτώ χρόνια έχουν αποκοπεί από τη Φοιτητική Μέριμνα σχεδόν 24 εκ. ευρώ, ποσό που μπορεί να στηρίξει όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους των φοιτητικών επιδομάτων, ακόμη και όσους εξασφαλίσουν χαμηλή συγκομιδή μορίων και δεν λάμβαναν μέχρι σήμερα κάποιο επίδομα. Θυμίζουμε ότι οι αποκοπές έγινα με αφορμή τα αδιανέμητα ποσά που προ έκυπταν από τη Φοιτητική Μέριμνα κάθε χρόνο, χωρίς να υπάρχει πραγματική θέληση να αξιοποιηθούν όλα τα ποσά στα φοιτητικά επιδόματα. Την ίδια ώρα που δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, ενώ εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για περαιτέρω στρατιωτικούς εξοπλισμούς!
3. Επαναφορά του επιδόματος για αγορά βιβλίων ύψους 300 ευρώ. Το επίδομα καταργήθηκε και μαζί του καταργήθηκε η στοχευμένη πολιτική στήριξης των φοιτητών όσον αφορά το σοβαρό κόστος αγοράς βιβλίων. Η λογική ότι έγινε ενσωμάτωση του στα υπόλοιπα επιδόματα, δεν αναιρεί τη αποκοπή των 300 ευρώ σε όσους το αιτηθήκαν.
4. Καταβολή πρόσθετων φοιτητικών επιδομάτων αρχής γενομένης της παρούσας ακαδημαϊκής χρονιάς. Αποτελεί θετικό γεγονός ότι σε πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής έγινε εισήγηση από την ΥΦΜ για καθιέρωση επιδόματος ύψους 200 ευρώ για τα αεροπορικά ναύλα όσων σπουδάζουν στο εξωτερικό. Αποτελεί διαχρονική θέση μας άλλωστε, που διεκδικήθηκε για χρόνια μέσα από την ΠΟΦΕΝ. Η Κυβέρνηση προχώρησε μόλις το 2019 στην καταβολή του για πρώτη φορά, εξυπηρετώντας εκείνη την χρονική περίοδο τα επικοινωνιακά παιχνίδια της, ενώ το 2020 δεν το παραχώρησε.
Επίσης, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εισαχθεί επίδομα για αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Το εν λόγω κόστος σε συγκεκριμένες σχολές και τμήματα είναι πολύ ψηλό, ενώ τα ίδια τα πανεπιστήμια δεν έχουν συγκεκριμένη πολιτική για στήριξη των φοιτητών που επηρεάζονται. Παράλληλα, η Κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αγγίξει το ζήτημα στην ουσία του. Δηλαδή τα βιβλία και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός στα δημόσια πανεπιστήμια να είναι δωρεάν μέσα από την απαραίτητη αύξηση των κρατικών προϋπολογισμών, ενώ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα πρέπει να υπάρξει κρατική παρέμβαση για να είναι δωρεάν, τουλάχιστον για φοιτητές που θα εμπίπτουν σε συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
5. Η διαδικασία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών που απαιτείται για την Κρατική Φοιτητική Μέριμνα, είναι ομολογουμένως χρονοβόρα. Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγήσει στην κατάργηση του στοχευμένου χαρακτήρα της διαδικασίας, ειδικά στα φοιτητικά επιδόματα, αλλά στην απλοποίηση της στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η λογική της συγχώνευσης επιδομάτων, εγκυμονεί τον κίνδυνο να χαθεί η στόχευση αυτή και φοιτητές να στερηθούν επιδομάτων. Χρειάζεται επομένως προσοχή. Η στοχευμένη πολιτική στα φοιτητικά επιδόματα είναι η φαιά ουσία των επιδομάτων.
Στεγαστικό Ζήτημα / ενοίκια:
Η φοιτητική στέγαση παραμένει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα των φοιτητών. Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων που συντελείται εδώ και χρόνια αλλά και η εξ αποστάσεως διδασκαλία μαζί με τις υπόλοιπες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν οξύνει αρκετά το πρόβλημα.
Ως εκ τούτο επαναλαμβάνουμε τις δύο ακόλουθες εισηγήσεις μας:
1. Το φοιτητικό επίδομα στέγασης ύψους 1800 ευρώ, για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019/20 δόθηκε σε μόλις λιγότερους από 300 δικαιούχους, ενώ την προηγούμενη χρονιά περίπου σε 600. Επί της ουσίας ένα τόσο σημαντικό επίδομα, ένεκα της αύξησης του ορίου μοριοδότησης που πρέπει να εξασφαλίσει κάποιος για να το λάβει, δόθηκε σε μειωμένο αριθμό οικογενειών. Είναι λοιπόν ανάγκη όπως δοθεί σε πολύ περισσότερους. Αυτό επιμένουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν ακουστούν οι εισηγήσεις μας για την ΚΦΜ, τόσο ως προς τη μοριοδότηση όσο και ως προς την αύξηση των προϋπολογισμών.
2. Έκτακτη επιδότηση ενοικίων των φοιτητών μέσα από την συνεισφορά του κράτους σε ένα ποσοστό, στα πλαίσια μέτρων στήριξης και άλλων κοινωνικών ομάδων που χρήζουν στήριξης ως προς τα ενοίκια τους, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα όσες έχουν αναστείλει τη δραστηριότητα τους ένεκα των μέτρων της πανδημίας.
Ιδιωτικά Πανεπιστήμια:
Μέσα στις συνθήκες που διανύουμε, το κόστος σπουδών των φοιτητών των ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει γίνει ανυπέρβλητο βαρίδιο για χιλιάδες οικογένειες. Από το πρώτο κύμα της πανδημίας καταθέσαμε εισηγήσεις, οι οποίες μπήκαν στο περιθώριο από το Υπουργείο Παιδείας. Προφανώς υπάρχει μεγάλο χάσμα όσον αφορά τη φιλοσοφία της παράταξης μας, με αυτή της Κυβέρνησης και της παράταξης της ΦΠΚ Πρωτοπορίας, ως προς τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επίσης, οι όποιες μας προσπάθειες για μείωση των διδάκτρων στα επίπεδα του έτους λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων, προσκρούει σε ζητήματα που προτάσσουν οι αρχές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως της βιωσιμότητας τους στις σημερινές συνθήκες. Είναι για αυτό που ως Προοδευτική Κ.Φ. θεωρούμε ότι θα πρέπει οι αρχές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, έστω και τώρα, να προχωρήσουν στη θεσμοθέτηση ποσοστών μείωσης των διδάκτρων για τους φοιτητές, στη βάση κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στα κριτήρια της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας, ούτως ώστε φοιτητές των λαϊκών οικογενειών να τυγχάνουν μειωμένων διδάκτρων. Οι όποιες εκπτώσεις καλώς γίνονται σε φοιτητές με οικονομικά προβλήματα, αφορούν όσους αποταθούν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και εισακουστούν. Από μεριάς μας έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένη εισήγηση για το θέμα, για άμεση εφαρμογή του από το παρόν εξάμηνο και καθιέρωση του από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
Λειτουργία πανεπιστημίων στην πανδημία:
Είναι απολύτως κατανοητό ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι αρχές των πανεπιστημίων έχουν ασχοληθεί σοβαρά, ώστε τα μαθήματα να διεξαχθούν δια ζώσης στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Δυστυχώς, η πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης στην Κύπρο έχει οδηγήσει στην καθολική εξ αποστάσεως διδασκαλία μέχρι και το τέλος του εαρινού εξαμήνου. Παρόλα αυτά, υπάρχει πλέον η εμπειρία και η δυνατότητα ώστε η Κυβέρνηση και οι αρχές των πανεπιστημίων να προχωρήσουν στα παρακάτω, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα:
1. Πραγματοποίηση όλων των εργαστηριακών, πρακτικών και κλινικών μαθημάτων από την 1η Μαρτίου σε όλα τα πανεπιστήμια της Κύπρου, τηρώντας όλα τα μέτρα. Είναι γεγονός ότι η μη διεξαγωγή εργαστηρίων δια ζώσης, οδηγεί δυστυχώς στη μείωση της ποιότητας των πτυχίων μας. Ήδη διεξάγονται αρκετά εργαστηριακά, πρακτικά και κλινικά μαθήματα δια ζώσης. Πρέπει όμως να διασφαλιστεί η διεξαγωγή τους καθολικά σε όλες τις σχολές, όλων των πανεπιστημίων.
2. Οι πρωτοετείς φοιτητές δυστυχώς δεν έχουν ζήσει επαρκώς τη δια ζώσης διδασκαλία, γεγονός που κρίνεται ως πολύ αρνητικό για τη φοιτητική του ζωή. Έχουμε παρατηρήσει ότι είναι αρκετοί οι πρωτοετείς φοιτητές που πέραν των οικονομικών λόγων, κάνουν σκέψεις για αναστολή ή διακοπή των σπουδών τους, επειδή δεν έχουν προσαρμοστεί στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Είναι λοιπόν ανάγκη όπως η Κυβέρνηση και τα πανεπιστήμια, αξιοποιήσουν τους χώρους διδασκαλίας τους, ώστε να επιστρέψουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι πρωτοετείς φοιτητές, με παρακολούθηση όσων περισσότερων μαθήματων δια ζώσης είναι εφικτό, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.
3. Όσον αφορά τους φοιτητές των Πανεπιστημίων της Κύπρου, οι οποίοι είναι κάτοικοι εξωτερικού ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, άρα επηρεάζονται από τα σημεία 1 και 2, τα πανεπιστήμια οφείλουν και με τη βοήθεια του κράτους, να φροντίσουν ώστε να μην τύχουν άνισης μεταχείρισης.
4. Η όλη κατάσταση που επικρατεί έχει αναδείξει ξανά, ότι η διαγραφή ατόμων που ξεπερνούν το ν+2 του κύκλου σπουδών τους είναι άδικη, ειδικά για όσους αναγκάζονται να δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών τους, ενώ σπουδάζουν παράλληλα. Η πανδημία έχει αυξήσει τον αριθμό των φοιτητών που έρχονται αντιμέτωποι με το μέτρο αυτό. Πρέπει επιτέλους να καταργηθεί. Η ποιότητα των Πανεπιστημίων δεν έχει καμία σχέση με τους φοιτητές που θα ξεπεράσουν το ν+2 των σπουδών τους. Αντιθέτως στερεί το δικαίωμα σε φοιτητές να αποφοιτήσουν για λόγους που οι ίδιοι δεν ευθύνονται.
Αν τα όργανα του Οργανωμένου Φοιτητικού Κινήματος μείνουν ξανά απαθή στα όσα προβάλλουμε πιο πάνω, τότε έχουμε χρέος την ανάδειξη και διεκδίκηση των παρακάτω αιτημάτων μέσα από δικές μας πρωτοβουλίες. Καλούμε λοιπόν όλους τους φοιτητές να συ στρατευτούν μαζί μας στην προσπάθεια αυτή. Να μην αγνοήσουν τη δύναμη της οργάνωσης των αγώνων τους και της αλληλεγγύης μεταξύ τους, της υπομονής και της επιμονής για καλύτερες συνθήκες σπουδών!
Γραφείο Τύπου
24/2/2021