Η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, είναι η παράταξη της Αριστεράς στο κυπριακό φοιτητικό κίνημα. Η Προοδευτική Κίνηση, δημιούργημα της ανάγκης για οργανωμένο αγώνα στο φοιτητικό κίνημα, ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 1974 στην Αθήνα, από μια ομάδα δημοκρατικών και προοδευτικών φοιτητών, που συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα. Την περίοδο αυτή, μέσα στο κυπριακό φοιτητικό κίνημα κυριαρχούσαν ακόμα τα φασιστικά στοιχεία. Αυτοί δηλαδή που λίγο πριν είχαν συνεργαστεί με τη δικτατορία για τη φίμωση του φοιτητικού κινήματος και στη συνέχεια για το ξεπούλημα της πατρίδας μας. Η αμετάθετη ανάγκη για εκδημοκρατισμό του φοιτητικού κινήματος μαζί με την ανάγκη μιας προοδευτικής δύναμης που να πρωτοπορεί στη διεκδίκηση των φοιτητικών αιτημάτων, ήταν αυτά που οδήγησαν 36 χρόνια πριν στην ίδρυση της Προοδευτικής.

H παράταξη της Αριστεράς, συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση των εθνικιστικών δυνάμεων του φοιτητικού κινήματος και όχι μόνο άντεξε, αλλά σύντομα απέκτησε μαζικό χαρακτήρα. Η Προοδευτική σήμερα αγκαλιάζεται από χιλιάδες φοιτητές σε όλους τους χώρους σπουδών σε Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία και Ευρώπη που την αναδεικνύουν τις τελευταίες έξι χρονιές σταθερά πρώτη δύναμη αφού καθιερώθηκε ως η παράταξη που αγωνίζεται δίπλα στο φοιτητή με σθένος για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του και προάσπιση των κεκτημένων του.

Η πλατιά κινηματική της δράση, απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς φοιτητές που νοιάζονται για το μέλλον της Κύπρου και του Λαού της, που πιστεύουν στη δυναμική διεκδίκηση των φοιτητικών αιτημάτων, που έχουν οράματα για την κοινωνία και τον κόσμο.

Οι πολύμορφες δραστηριότητες της Προοδευτικής στο μέτωπο της επανένωσης, στη διεκδίκηση των φοιτητικών αιτημάτων και στην πολιτιστική δημιουργία, αγκαλιάζουν και αγκαλιάζονται από τους φοιτητές ολόχρονα. Ο δρόμος για τις κατακτήσεις και τα μεγάλα οράματα της Αριστεράς είναι η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και της νεολαίας.

Επίκεντρο της αριστερής ιδεολογίας είναι ο άνθρωπος και τα προβλήματα του και στόχος της η αμφισβήτηση κάθε συντηρητικού κατεστημένου και η συνεχής προσπάθεια για μια ποιοτικά καλύτερη κοινωνία.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός, ότι οι θέσεις της Προοδευτικής που είναι και η εφαρμογή στην πράξη της ιδεολογίας μας, είναι ταυτόσημες με την πρόοδο του φοιτητικού κινήματος και του λαού μας.

Έχουμε ως οδηγό μας τη θέση ότι ο δρόμος των φοιτητών και της νεολαίας, είναι ο δρόμος της εργατιάς, των ανθρώπων του μόχθου και της προοδευτικής διανόησης. Η προσπάθεια ορισμένων να μας συνδέσουν με το ΑΚΕΛ και την ΕΔΟΝ δεν έχει νόημα, αφού αυτό το λέμε εμείς οι ίδιοι με περηφάνια: Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του Λαϊκού Κινήματος της Αριστεράς στην Κύπρο και δίνουμε τις μάχες μαζί με το Κόμμα του Λαού.

Η Προοδευτική από την ίδρυση της, καταξιώθηκε στις συνειδήσεις των φοιτητών ως η παράταξη που εκφράζει γνήσια κι έμπρακτα το αίτημα της για δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλειά. Η σταθερή μας επιδίωξη είναι ένα φοιτητικό κίνημα ενωμένο σε στόχους και αρχές, μαζικό στη βάση, διεκδικητικό, με αιτήματα που έχουν στο επίκεντρο το νέο και τις ανάγκες του. Ταυτόχρονα αποτελεί το μεγάλο πόλο της δημοκρατίας και της διεκδίκησης κι εκφράζει τον άμεσο στόχο της επανένωσης της Κύπρου.