ΠΟΦΕΝ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων-ΠΟΦΕΝ, αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των Κύπριων φοιτητών όλων των χώρων σπουδών. Ιδρύθηκε τον Ιούλη του 1973 από τις προοδευτικές δυνάμεις του κυπριακού φοιτητικού κινήματος, δείχνοντας τη διέξοδο στους δημοκρατικούς φοιτητές. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το μόνο δευτεροβάθμιο όργανο που υπήρχε στο φοιτητικό κίνημα ήταν η ΟΕΦΕΚ, που ελεγχόταν από το ακροδεξιό Δράσις-ΚΕΣ και καθοδηγούνταν από τη Χούντα. Η ΠΟΦΝΕ (μετέπειτα ΠΟΦΕΝ), στάθηκε δίπλα στο Μακάριο και στον αγώνα για δημοκρατία και ανεξαρτησία. Παρά την πολεμική που δέχτηκε από τις αντιδραστικές δυνάμεις που επιζητούσαν την κατάργησή της (κυρίως λόγω του αντιεοκαβήτικου αγώνα της), η ΠΟΦΕΝ αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία των φοιτητών και αναδείχτηκε σε αγωνιστική έπαλξη του μαζικού φοιτητικού κινήματος.

 

Η ΠΟΦΕΝ πρωτοστάτησε σε όλους τους αγώνες για την παιδεία και τη νεολαία (δημιουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου-ΤΕΠΑΚ, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών-ΙΚΥ, τη θεσμοθέτηση της κρατικής χορηγίας 1000-1500ΛΚ, τη θεσμοθέτηση της φοιτητικής ταυτότητας, την επιχορήγηση Η/Υ στους νεοεισερχόμενους φοιτητές, το δικαίωμα ψήφου στα 18 χρόνια, στους αγώνες για την πάταξη της κερδοσκοπίας των ιδιοκτητών των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ενάντια στην κατάργηση του καταλόγου διοριστέων, ενάντια στην επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης και στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια) Στο κυπριακό κινείται στα ορθά πλαίσια , στήριξε και στηρίζει τις κυβερνήσεις του τόπου στην επιδίωξη διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, προωθεί την επαναπροσέγγιση και αντιμάχεται τον εθνικισμό.

 

Η Προοδευτική νιώθει δικαιωμένη, αφού είναι η μόνη δύναμη που με συνέπεια στήριξε και αγωνίστηκε με την ΠΟΦΝΕ από την ημέρα ίδρυσης της. Ακόμα και όταν άλλοι στέκονταν εμπόδιο στην ενότητα του φοιτητικού κινήματος, η Προοδευτική ήταν υπερασπιστής της Ομοσπονδίας. Ότι κερδήθηκε για τους φοιτητές, είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ΠΟΦΝΕ και οι κατακτήσεις της Ομοσπονδίας συνδεδεμένες με την Προοδευτική.

 

Η αγωνιστική πορεία της ΠΟΦΕΝ δεν εμπόδισε βέβαια τις παρατάξεις της δεξιάς Πρωτοπορία και ΕΦΑΕΦΠ από το να εξαπολύουν επιθέσεις ενάντια στην Ομοσπονδία, υπονομεύοντας τη δράση της και να κρατούν φοιτητικούς συλλόγους μακριά από την ΠΟΦΝΕ.  Η Πρωτοπορία, αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών, να αναγνωρίσει τις δομές και την Ιστορία της ΠΟΦΕΝ και να ενταχθεί τελικά στην «ΑΚΕΛοκρατούμενη» ΠΟΦΝΕ όπως την αποκαλούσε. Έτσι, ο στόχος που είχε η Προοδευτική για χρόνια, επιτεύχθηκε το 2004 με την ένταξη στην Ομοσπονδία όσων  φοιτητικών συλλόγων οι δυνάμεις της ακροδεξιάς κρατούσαν μακριά από το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα.

 

Σήμερα η ΠΟΦΕΝ είναι η έκφραση της ενότητας, της μαζικότητας και της διεκδικητικότητας του κυπριακού φοιτητικού κινήματος. Η ΠΟΦΕΝ, συνεχιστής της τιμημένης ΠΟΦΝΕ, είναι καθοδηγητής στις μάχες του φοιτητικού κινήματος και έχει καταξιωθεί στη συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας.

 

Οι θέσεις της ΠΟΦΕΝ, για όλα τα ζητήματα, καθορίζονται στο συνέδριο που γίνεται κάθε χρόνο. Εκεί συμμετέχουν αντιπρόσωποι από όλες τις πολιτικές τάσεις του φοιτητικού κινήματος, αναλογικά με τα εκλογικά αποτελέσματα ανά χώρο σπουδών. Στις ετήσιες εκλογές των Φοιτητικών Ενώσεων δε διαμορφώνουμε απλά την εκλογική δύναμη της Προοδευτικής σε κάθε ξεχωριστή φοιτητική ένωση, αλλά καθορίζουμε τη δύναμη της Αριστεράς στο κυριότερο σώμα των οργανωμένων φοιτητών. Με δυνατή Προοδευτική ενισχύουμε τη μαχητικότητα του κυπριακού φοιτητικού κινήματος με προσανατολισμό τους αγώνες για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους τους νέους, δικαίωμα στη δουλειά και δουλειά με δικαιώματα.