|

Π.Ο.Φ.ΕΝ, 50 χρόνια ζωής και δράσης

Η Π.Ο.Φ.Ν.Ε. (Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων), ιδρύθηκε στις 25 Ιουλίου 1973 από τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις του κυπριακού φοιτητικού κινήματος και αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των Κυπρίων φοιτητών, τόσο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.

Από το 1962 μέχρι το 1973, το μόνο δευτεροβάθμιο όργανο που υπήρχε στο φοιτητικό κίνημα ήταν η Ο.Ε.Φ.Ε.Κ. (Ομοσπονδία Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων Κύπρου), που ελεγχόταν από το ακροδεξιό Δράσις-ΚΕΣ και καθοδηγούνταν από τη Χούντα.

Η Π.Ο.Φ.Ν.Ε. (μετέπειτα ΠΟΦΕΝ) στάθηκε στο πλευρό του Μακάριου στον αγώνα για ανεξαρτησία και έκανε αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλισμό και τον ΕΟΚΑΒήτικο φασισμό. Η ΠΟΦΝΕ έχει ως πρώτιστο στόχο την ενότητα του κυπριακού φοιτητικού κινήματος και την μαζικοποίηση των αγώνων του.  Παρά την πολεμική που δέχτηκε από τις αντιδραστικές δυνάμεις που επιζητούσαν την κατάργησή της (κυρίως λόγω του αντιεοκαβήτικου αγώνα της), η ΠΟΦΕΝ αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία των φοιτητών και αναδείχτηκε σε αγωνιστική έπαλξη του μαζικού φοιτητικού κινήματος.

Σταθμό στην ιστορία της Π.Ο.Φ.ΕΝ. αποτελεί το 31ο συνέδριο της ομοσπονδίας όπου και ολοκληρώθηκε η ενοποίησης του οργανωτικού φοιτητικού κινήματος, κάτι το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην ενότητα δράσης και στην περαιτέρω οργάνωση και μαζικοποίηση του φοιτητικού κινήματος.

Στα πενήντα χρόνια της η Π.Ο.Φ.ΕΝ. πρωτοστάτησε σε όλους τους αγώνες για την παιδεία και τη νεολαία (δημιουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου-ΤΕΠΑΚ, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών-ΙΚΥ, τη θεσμοθέτηση της κρατικής χορηγίας 1000-1500ΛΚ, τη θεσμοθέτηση της φοιτητικής ταυτότητας, την επιχορήγηση Η/Υ στους νεοεισερχόμενους φοιτητές, το δικαίωμα ψήφου στα 18 χρόνια, στους αγώνες για την πάταξη της κερδοσκοπίας των ιδιοκτητών των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ενάντια στην κατάργηση του καταλόγου διοριστέων, ενάντια στην επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης και στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια). Στο Κυπριακό κινείται στα ορθά πλαίσια , στήριξε και στηρίζει τις κυβερνήσεις του τόπου στην επιδίωξη διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, προωθεί την επαναπροσέγγιση και αντιμάχεται τον εθνικισμό.

Δυστυχώς πλέον σταμάτησε να είναι μπροστάρης στις διεκδικήσεις των φοιτητικών μας αιτημάτων αφού τα τελευταία χρόνια αυτοδύναμη παραμένει η δεξιά νεοφιλελεύθερη παράταξη της Φ.Π.Κ. Πρωτοπορίας, η οποία δεν διστάζει να δικαιολογήσει και να στηρίξει τα αντιφοιτητικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια που προωθούν οι εκάστοτε δεξιές κυβερνήσεις.

Η αυτοδυναμία της Πρωτοπορίας έχει ως αποτέλεσμα την απουσία του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου από τους μαζικούς οργανωμένους αγώνες του φοιτητικού κινήματος για αύξηση στο προϋπολογισμό της φοιτητικής χορηγίας, για τη μη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, για μείωση των αεροπορικών εισιτηρίων αλλά και την υπάρξη ουσιαστικής κρατικής στήριξης.

Ως Προοδευτική Κ.Φ. νιώθουμε δικαιωμένη, αφού είμαστε η μόνη δύναμη που με συνέπεια στηρίξαμε και αγωνιστήκαμε με την Π.Ο.Φ.Ν.Ε. –  Π.Ο.Φ.ΕΝ. από την ημέρα ίδρυσης της. Ακόμα και όταν άλλοι στέκονταν εμπόδιο στην ενότητα του φοιτητικού κινήματος, η Προοδευτική ήταν υπερασπιστής της Ομοσπονδίας. Ο,τι κερδήθηκε για τους φοιτητές, είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την Π.Ο.Φ.ΕΝ. και οι κατακτήσεις της Ομοσπονδίας συνδεδεμένες με την Προοδευτική.

Επ αφορμής της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της Π.Ο.Φ.Ν.Ε. – Π.Ο.Φ.ΕΝ. θα θέλαμε να αποτείνουμε φόρο τιμής σε όσους φοιτητές πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της ομοσπονδίας. Σε αυτούς που έβαλαν στην γραμμή ακόμη και τη ίδια τους τη ζωή, αυτούς που με πρωτοφανές σθένος στάθηκαν απέναντι από το τέρας του φασισμού και ύψωσαν ασπίδα δημοκρατίας και της διεκδίκησης.

Κόντρα σε όσα εφαρμόζονται ή και δρομολογούνται, η φοιτητούσα νεολαία, με μπροστάρη την Προοδευτική Κ.Φ., θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματά μας, διεκδικώντας τα αυτονόητα: τη δημόσια και πραγματικά δωρεάν παιδεία για όλους. Η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί κατάκτηση του λαού μας και είμαστε υποχρεωμένοι να την υπερασπιστούμε και να την επεκτείνουμε, για να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν από το σύνολο της νέας γενιάς.

 

Similar Posts