Σχετικά με την ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας  (4 Δεκεμβρίου 2020) για τα Φοιτητικά Επιδόματα

 

Μετά και την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ημερομηνίας 4 Δεκεμβρίου 2020, γύρω από τα φοιτητικά επιδόματα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20,  σημειώνουμε τα πιο κάτω:

  1. Είναι ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε μόλις τις τελευταίες μέρες σε ενέργειες, αφού πρώτα προηγήθηκε η σοβαρή καθυστέρηση στη διαδικασία των φοιτητικών επιδομάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20. Θυμίζουμε ότι σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος του χειμερινού εξαμήνου για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21! Βέβαια, το ζητούμενο που είναι η ανακοίνωση του καταλόγου των δικαιούχων, δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, ενώ συνεχίζει να είναι άγνωστο πόσες μέρες ακόμα θα χρειαστεί. Επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι καταγγελίες μας για τις σοβαρές αδυναμίες στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, που το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει αγγίξει εδώ και χρόνια.
  2. Το επίδομα για αγορά πανεπιστημιακών βιβλίων ύψους 300 ευρώ, δεν θα παραχωρηθεί φέτος. Πρόκειται για επίδομα που υπήρχε στην αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Προχωρούν δηλαδή σε αποκοπή ενός σημαντικού επιδόματος που στήριζε αρκετούς φοιτητές που αναγκάζονται να αγοράζουν βιβλία σε ψηλές έως απαγορευτικές τιμές. Όσοι έχουν αιτηθεί φέτος το συγκεκριμένο επίδομα και πληρούν τα κριτήρια, δεν θα το λάβουν.

Με βάση τα πιο πάνω καλούμε το Υπουργείο Παιδεία όπως:

  1. Χωρίς άλλη καθυστέρηση να προχωρήσει στην ανακοίνωση του καταλόγου των δικαιούχων για τα φοιτητικά επιδόματα και στην άμεση παραχώρηση τους. Η γενική τοποθέτηση του για ανακοίνωση του καταλόγου σε κατοπινό στάδιο δεν μας καλύπτει. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι έχουν καθυστερήσει χωρίς προηγούμενο το ζήτημα και δεν χωρεί άλλη καθυστέρηση.
  2. Να επαναφέρει το επίδομα αγοράς πανεπιστημιακών βιβλίων ύψους 300 ευρώ άμεσα και να δοθεί σε όλους όσους το αιτήθηκαν και το δικαιούνται βάση των κριτηρίων και της μοριοδότησης.
  3. Να ενημερώσει το φοιτητικό κίνημα με το πέρας της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, για το ύψος του όποιου αδιανέμητου ποσού έμεινε από τους προϋπολογισμούς της Φοιτητικής Μέριμνας, ώστε αυτά να εξαντληθούν μέσα από τα φοιτητικά επιδόματα για ενίσχυση περισσότερων οικογενειών που τηρούν τα κριτήρια αλλά δεν έλαβαν επίδομα εξαιτίας της μοριοδότησης. Να μη χαθεί κανένα ποσό του προϋπολογισμού της Φοιτητικής Μέριμνας στις μαύρες τρύπες των κρατικών ταμείων!

Για τα πιο πάνω καλούμε την ηγεσία της ΓΓ της ΠΟΦΕΝ όπως απαιτήσει άμεσα απαντήσεις και ενέργειες από το Υπουργείο Παιδείας για όσα έχουμε καταγράψει, αλλιώς να εξετάσει δυναμικότερες ενέργειες. Σε αντίθετη περίπτωση ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών θα προχωρήσουμε με δικές μας ενέργειες για τη διασφάλιση των πιο πάνω, εάν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις πριν το τέλος της εβδομάδας.

Γραφείο Τύπου

08/12/2020