Φτάνει να παραγκωνίζεται η αναβάθμιση του ΑΞΙΚ! 

Ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε εκ νέου, για τη πολύχρονη στασιμότητα που υπάρχει όσον αφορά την αναβάθμιση του Ιδρύματος. Οι ευθύνες βαραίνουν το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση, που με τη στάση τους, το μόνο που αναβαθμίζουν είναι την οργή των φοιτητών του ΑΞΙΚ και των οικογενειών τους.

Αφορμή φυσικά για τη σημερινή μας τοποθέτηση,  είναι και το γεγονός του ότι, ενώ το εξάμηνο άρχισε από τις 8 Φεβρουαρίου, αρκετά μαθήματα δεν διδάσκονται επειδή υπάρχουν κενά στο ακαδημαϊκό προσωπικό. Παρά τις ενέργειες της Διεύθυνσης του Ίδρυματος από τον Δεκέμβρη, το Υπουργείο Παιδείας μόλις την περασμένη Παρασκευή, έχει δώσει το πράσινο φως για τη διενέργεια διαγωνισμών. Ως αποτέλεσμα έχουν χαθεί αρκετές ώρες μαθημάτων, ενώ η Διεύθυνση τρέχει από προχθές, ώστε να ξεκινήσουν στις 9 Μαρτίου όσα μαθήματα δεν διεξάγονται μέχρι τώρα, αλλά και να ετοιμαστεί  το προγράμματα αναπλήρωσης των μαθημάτων που χάθηκαν.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο,  ότι η διαχρονικά ανεύθυνη στάση της Κυβέρνησης στο θέμα, οδηγεί πλέον σε σοβαρά προβλήματα στην ίδια τη λειτουργία του ΑΞΙΚ και τους σπουδαστές του. Εδώ και χρόνια αναδεικνύαμε ότι μέρος της αναβάθμισης του ΑΞΙΚ και των πτυχίων μας, είναι η πρόσληψη μόνιμου ακαδημαϊκού προσωπικού, για να εφαρμοστούν τα αναβαθμισμένα προγράμματα που έχει διαμορφώσει η Διεύθυνση. Επίσης, θυμίζουμε ότι η εξαίρεση από το ΚΥΣΑΤΣ, για παροχή τριετούς τίτλου επιπέδου πτυχίου, λήγει το 2021. Εάν το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση τηρούσαν τις δεσμεύσεις που έδωσαν στους φοιτητές όλα αυτά τα χρόνια, αυτό  θα σήμαινε για το ΑΞΙΚ αναβάθμιση σε υποδομές, προσλήψεις μόνιμου ακαδημαϊκού προσωπικού, όπως και εν τέλει  παροχή τετραετούς τίτλου σπουδών. Φυσικά, θα σήμαινε και αποφυγή όλων των σημερινών προβλημάτων.

Τα σημερινά προβλήματα, όπως και η γενικότερη απαξίωση του ΑΞΙΚ από την Κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο ότι έχει ως στόχο τη δυσφήμιση του στα μάτια της κυπριακής κοινωνίας και ειδικά όσων νέων επιθυμούν στο μέλλον να σπουδάσουν στο Ίδρυμα! Αν θεωρούν ότι θα το πετύχουν, είναι γελασμένοι!

Το ΑΞΙΚ θα παραμείνει το ίδρυμα που καλύπτει τις ανάγκες εκατοντάδων νέων για δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας! Δεν θα το χαρίσουμε σε κανένα! Όσο και αν το προσπαθούν, η αναβάθμιση θα γίνει! Είναι μέρος του αγώνα του δικαιώματος στη μόρφωση για όλους!

Καλούμε την ΦΕΝΑΞΙΚ να αντιδράσει άμεσα και στη σωστή κατεύθυνση, όπως και η ΠΟΦΕΝ. Φτάνει πια στη συγκάλυψη του εγκλήματος που γίνεται! Η Προοδευτική δεν θα συμβιβαστεί με την απαξίωση του ΑΞΙΚ, δεν θα συμβιβαστεί με ακόμη ένα κτύπημα στη δωρεάν τριτοβάθμια παιδεία.

Καλούμε τους φοιτητές του ΑΞΙΚ και την κυπριακή κοινωνία το επόμενο διάστημα, αν το θέμα συνεχίσει να είναι στάσιμο, να αντιδράσουν και να διεκδηκίσουν τα αυτονόητα. Εμείς θα δηλώσουμε παρών!

Γραφείο Τύπου

01 Μαρτίου 2021

ΒΙΝΤΕΟ : https://youtu.be/eEK5Dli0sCs